Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
Gyereknevelés
Fotó: Getty Images
Szerző: Dadventure
2020.01.08

Mindennapi küzdelmeink: hogyan lehet összehangolni egy kétévest és egy ötévest?

Gyakran töröm a fejem, hogyan lehet a kétévest és az ötévest egyszerre utaztatni úgy, hogy mindketten a koruknak megfelelő ingereket kapjanak.

Magyarul: ami a kétévesnek sok, és hamar elfárad, az az ötévesnek sok, és fordítva; ha a kétéveshez igazodunk mindenben, akkor a nagyobbik nem kap elég ingert, és nem látja a világ egy részét, csak azért, mert idősebb. Ha azt nem vesszük, hogy két teljesen különböző személyiségű gyerekről van szó, a koruk még mindig meghatározó.

Jelenleg a nagyobbik kétszer olyan idős, mint a kicsi. Képzeld el, milyen lenne, ha neked minden kirándulásodat egy nálad kétszer idősebb emberhez kéne igazítanod.

Ezt majdnem minden Apamagazin-fotózáson felteszem kérdésként a többgyerekes szülőknek, és voltak már felszabadító erejű válaszok: „persze, hogy nem jön a kicsi a hegyekbe kirándulni. Ő nem bírná sokáig, a nagy pedig unná a csökkentett tempót. Ha máshogy csinálnánk, az a nagytól venne el élményt. Majd a kicsivel megyek más programra.” És azt hiszem, most világosodok meg.

Nem attól félek, hogy egyik vagy másik nem kap belőlünk eleget, esetleg túl sokat vagy keveset kap a világból. Sokkal inkább az érdekel, hogy ők ketten együtt töltsenek időt, amit a külön programokkal nem lehet megoldani.

Sokáig azt hittem, hogy van valami megoldásunk, ami nagyjából úgy foglalható össze, hogy a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad. Vagyis a kisebbik fiunkat trenírozzuk a programok okozta nehézségekre, hogy többet bírjon, a nagyot pedig igyekszünk különalkukkal lekötni. A kicsit azért kell edzeni, mert ugyan gyakran látok 3-4 éves gyerekeket babakocsiban, de mi viszonylag hamar kikaptuk mindkét gyereket, mert szerintünk így lesznek igazi világjárók. Ráadásul sziklát mászni sem lehet babakocsival.

Ez elég tudatos munka volt abban az évben, amíg én voltam vele itthon. Mindkettőnknek edződnie kellett: egyrészt neki is el kell fogadni, hogy néha akkor is tovább kell menni kell, ha talál egy teljesen hétköznapi levelet az utcán, mert közben haladni kell boltba-orvoshoz-DM-be. Másrészt én is elfogadtam, hogy nem lehet minden nap rohanás, nem tervezhetünk minden napot a rendezvényszervező pontosságával. El kell fogadni, hogy vannak napok, amikor a reggeli séta abból áll, hogy kilépünk a kapun, és Zsigmond 45 percig az ajtóban játszik a hóban vagy a levelekkel.

Ennek az összeszokásnak a következő, haladó szintje az óvodai-bölcsődei járat. A legfontosabb és legáltalánosabb közlekedés nekünk is a napi oda-vissza út az intézménybe, ami gyalogosan vagy autóval közelíthető meg, mivel tömegközlekedéssel ugyanúgy sétálni kell és nem is gyors. Ennek köszönhetően ezeket az úri gyerekeket könnyen le lehet nyűgözni négy vonaljegynyi utazással: villamos-metró-hév-trolli, és megvan a boldogságuk (főleg, ha a végén kapnak kürtös kalácsot).

Ehhez összeszokott indulási és érkezési rutin kell, ami -büszkén mondhatom- nincs meg. Ötből egy reggelen ideggörccsel indulunk el, ami nem mondható valódi rutinnak. De nagy gond nincs, csak kicsit több magne B6-ot kell szednem, hogy kellően rugalmas legyek az overálos-felvehetetlencsizmás szezonban.

A srácokat a legkisebb koruktól tanítjuk az utcai közlekedés szabályaira, miszerint a padkáról nem lépünk le anélkül, hogy szétnéznénk, tolató autók környékén nem ólálkodunk stb. Somát már megtanítottunk, hogy folyamatosan jelezzen, amikor őt már kivettem, de Zsigmondot még nem. Automatikusan pittyegő hangot ad ki magából, így tudjuk, merre jár, amíg Zsigmondot intézzük. Azt is tudják, hogy ha például egyedül utazok velük a buszon, akkor mindketten fogják a kezem, Soma megy elől, Zsigmond utána, én meg felülről fogom őket, hogy senki ne maradjon az utcán, vagy ne induljon el egyedül a Felvidékre.

Nagyjából jól megy tehát a közlekedés és a közös túra, de azt például így is mindig elismeréssel figyelem, aki minden nap tömegközlekedéssel jut be az óvodába két gyerekkel, hogy aztán 8-ra beérjen a munkahelyére.  És mi még egész jó helyzetben vagyunk, mivel itthonról dolgozom, így éppen belefér pár extra szüttyögős perc reggel, és nem kések el a munkából. De hogy lehet ezt megcsinálni, ha mindkét szülő dolgozik? Nektek hogy megy?

Ha többet akarsz látni a családunkból, hogy a napi rutinon kívül mennyire megy könnyen vagy nehezen bármi más, akkor kövess Instagramon vagy Facebookon!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek