Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
75 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
mindfulness
Fotó: Getty Images
2019.08.24

Itt és most – Mindfulness, a tudatos jelenlét

Milyen épp az időjárás odakint? És milyen idebent? Esik, fúj a szél, hét ágra süt a nap, jégeső kopog, vihar tombol? A jelentudatosság gyakorlásával a gyerekek ráébrednek, hogy nem kell megváltoztatniuk „belső időjárásukat”, hiszen az – a külsőhöz hasonlóan – folyamatosan változik. Ennek tudatában pedig sokkal jobban elfogadják majd az érzéseiket, hangulataikat, megtanulják, hogyan kell koncentrálni, figyelemmel lenni a környezetre anélkül, hogy állandóan reagálnának rá.

A mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét során csak megfigyeljük, hogyan keletkeznek, bontakoznak ki, majd tűnnek el gondolataink és érzeteink, ugyanúgy, ahogyan gyerekként néztük a felhőket az égen. De ha a gyerekekben ösztönösen működik ez a képesség, akkor miért van szükségük gyakorlásra? Mert egyre fiatalabb korban szembesülnek a stressz káros mentális és fizikai hatásaival.

Békésebb világlátás

„ A jelentudatosság olyan készségeket fejleszt, amelyek lehetővé teszik a gyerekek és a kamaszok számára, hogy több együttérzéssel és bölcsességgel fogadják mindazt, ami velük és körülöttük történik – mondja Vid Natasa tanácsadó szakpszichológus. – A mindfulness nemcsak technikákat jelent, hanem éber jelenlétet a mindennapokban, a bennünk és körülöttünk zajló dolgok kíváncsi, elfogadó szemléletét, amelyhez szorosan kapcsolódik az együttérzés és a hála. A gyerekekkel végezhető mindfulness gyakorlatok alapvetően nem különböznek a felnőttekétől, de nekik csak játékos formában lehet átadni, és a gyakorlatok időtartama is jóval rövidebb, illeszkedve a befogadóképességükhöz.”

A mindfulness NEM:

 • az elme „kiürítése”a gondolatok és érzések elfojtása és elkerülése
 • relaxáció
 • pozitív gondolkodás
 • stresszcsökkentő gyakorlat (bár lehet ilyen hatása)
 • vallásos, ezoterikus gyakorlat

Ezek helyett viszont…

 • segíthet a szorongás csökkentésében
 • az elégedettség növelésében
 • fejleszti az elcsendesedés, a figyelem, a fókuszálás, az átkeretezés, a másokhoz való kapcsolódás és az empátia készségét
 • segít kezelni az intenzív érzelmeket, lehig­gadni, amikor túl izgatott vagy dühös a gyerek
 • segíthet megnyugodni, összeszedettebbnek lenni, ha izgul, amikor teljesíteni kell egy helyzetben, például iskolai dolgozat/felelés, szereplés, sportverseny stb. esetén harmonikusabbá teheti a társas kapcsolatokat, hiszen segít beazonosítani a saját érzéseinket, illetve másokét is
 • hatékonyan segít például ADHD-val (hiperaktivitás és figyelemzavar), valamint autizmussal diagnosztizált gyerekeknek is, de ezekben az esetekben, illetve pszichés problémák esetén szakember vezetésével érdemes belekezdeni a gyakorlásba

Akkor miben különbözik a meditációtól vagy a relaxációtól?

A meditáció a belső világ elcsendesítése, az elme kiürítése. Ennek az állapotnak az előszobájaként is leírhatjuk a mindfulnesst, amikor még megfigyeljük felmerülő gondolatainkat, de nem minősítjük azokat. Elfogadjuk őket, és nem akarunk változtatni rajtuk. Egész pontosan nem a tapasztalatainkon változtatunk, hanem a hozzájuk való viszonyunkon, nem ítéljük azokat sem jónak, sem rossznak. Relaxációban ellenben a test és az elme ellazítását azáltal érjük el, hogy elengedjük a feszültségeket, nehéz érzelmeket. A három technika közös eleme a múlt és a jövő figyelmen kívül hagyása, illetve a légzésre való fókuszálás.

Kutatási eredmények

12 hetes mindfulness képzés már az óvodáskorú gyerekek esetében is növeli a mentális rugalmasságot, az empátiát és az elméleti tudást. Egy 2013-as tanulmányban 400 tanulót követtek figyelemmel egy 5 héten át tartó mindfulness programban. A diákok magatartása jelentősen javult négy mérési területen: figyelem, önkontroll, osztálytermi részvétel, mások tisztelete (a hatás a képzés befejezése után 2 hétig maradt fenn, tehát folyamatos gyakorlásra van szükség). Egy másik, 2. és 3. osztályos tanulókat vizsgáló kutatás azt mutatta, hogy az alacsony szintű végrehajtó funkcióval rendelkező diákok egy 8 hetes mindfulness program után jelentős javulást mutattak a viselkedés szabályozásában, a metakognícióban (a saját tudásunkról rendelkezésre álló tudásunk) és a fókuszálás képességében.

Mindfulness Matters

A Mindfulness Matters módszert a holland Eline Snel terapeuta dolgozta ki az éber figyelem fejlesztésére 5–19 éves gyerekeknek és fiataloknak. A módszer bevezető vizsgálataiban összesen 300 gyerek és 20 tanár vett részt heti egy alkalommal egy 30 perces foglalkozáson, 8 héten keresztül, illetve egy évig minden nap 10 percet gyakoroltak. Mind a tanárok, mind a gyerekek beszámolói szerint is jobb lett az osztálytermi légkör, javult a koncentrációs készség, nyitottabbak és kedvesebbek lettek egymás felé a tanulók. Speciális nevelési igényű gyermekek bevonásával is készítettek kutatásokat a Mindfulness Matters hatásairól: az eredmények a szorongásos és depressziós tünetek csökkenését mutatták.

Így támogasd a jelentudatosságot

Mindful felnőttek, mindful gyerekek: „Fontos, hogy szülőként először önmagunkon dolgozzunk, saját magunk próbáljuk ki a gyakorlatokat. Ahogy a gyereknevelés más területein, úgy itt is a saját példa a leghitelesebb” – tanácsolja Vid Natasa, és hozzáteszi, végezzük a gyerekkel közösen a gyakorlatokat.

Lépésről lépésre: Az egyszerű, vezetett mindfulness meditációk az elején segíthetnek a gyerekeknek az elköteleződésben. Kis lépésekkel kezdjük, elég mindössze néhány percet áldozni naponta a gyakorlatokra.

Légy türelmes: A hatások nem azonnaliak és nyilvánvalóak. Kutatások szerint naponta 10–15 perc meditáció 8 héten át már fiziológiás változásokat okoz az agyban és az immunrendszer működésében, de az érzelmi változás ideje szubjektív. A tanácsadó szakpszichológus szerint a rendszeresség fontosabb, mint az egy-egy gyakorlási alkalomra szánt idő.

Csak játékosan: „Játéknak fogjuk fel, és ne kötelező feladatnak” – mondja a szakember. Kisgyermekek számára nehéz lehet a légzés figyelése, ezért Daniel Goleman, az érzelmi intelligencia fogalmának megalkotója egy „lélegző haver” bevezetését tanácsolja. A gyakorlat célja, hogy a gyerekek kedvenc plüssüket a hasukra tegyék, és figyelmüket az állat emelkedésére és süllyedésére összpontosítsák.

Személyes időjárás-jelentés: Eline Snel azt tanácsolja, próbálják a gyerekek leírni, milyen idő van épp odabent. Napos, felhős, viharos, szeles? Ez a tevékenység segít megfigyelni jelenlegi hangulatukat anélkül, hogy túlságosan azonosulniuk kellene az érzéseikkel, vagyis megélt tapasztalatuk lesz arról, hogy „nem vagyok felhőszakadás, de észreveszem, hogy esik az eső” – írja Snel.

Beszéljétek meg a tapasztalatokat: „Mit érzékelt, érzett gyakorlás közben a gyerek? Nincs jó vagy rossz tapasztalat – azt fogadjuk el, ami megjelenik. A közös gyakorlás és az azt követő beszélgetés harmonikusabb, nyugodtabb kapcsolatot alakíthat ki gyermek és szülő között” – mondja Vid Natasa.

(Forrás: Mindful Schools)

Könyvajánló:
Susan Kaiser Greenland: Játékok a tudatos jelenlétért
Eline Snel: Ülj figyelmesen, mint egy béka!

Cikkünk a Gyereklélek magazin 2018/03. számában jelent meg.
Régebbi számaink - a készlet erejéig - a terjesztési osztályunktól megrendelhetők. elofizetes@marquardmedia.hu

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
75 szavazat
Top
1
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
45 szavazat
Top
2
családi otthon

Jó döntés lehet három gyerekkel Budapesten maradni! Itt él Farkasházi Réka és családja!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek