Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

megjelent

Magzatszépségverseny, instás tinik, trauma és édes mostohák – Megjelent a Gyereklélek magazin legújabb száma!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Most is lesz mit olvasnod! Íme kiemelt cikkeink:

Elolvasom
mindfulness
Fotó: Getty Images
2019.08.24

Itt és most – Mindfulness, a tudatos jelenlét

Milyen épp az időjárás odakint? És milyen idebent? Esik, fúj a szél, hét ágra süt a nap, jégeső kopog, vihar tombol? A jelentudatosság gyakorlásával a gyerekek ráébrednek, hogy nem kell megváltoztatniuk „belső időjárásukat”, hiszen az – a külsőhöz hasonlóan – folyamatosan változik. Ennek tudatában pedig sokkal jobban elfogadják majd az érzéseiket, hangulataikat, megtanulják, hogyan kell koncentrálni, figyelemmel lenni a környezetre anélkül, hogy állandóan reagálnának rá.

A mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét során csak megfigyeljük, hogyan keletkeznek, bontakoznak ki, majd tűnnek el gondolataink és érzeteink, ugyanúgy, ahogyan gyerekként néztük a felhőket az égen. De ha a gyerekekben ösztönösen működik ez a képesség, akkor miért van szükségük gyakorlásra? Mert egyre fiatalabb korban szembesülnek a stressz káros mentális és fizikai hatásaival.

Békésebb világlátás

„ A jelentudatosság olyan készségeket fejleszt, amelyek lehetővé teszik a gyerekek és a kamaszok számára, hogy több együttérzéssel és bölcsességgel fogadják mindazt, ami velük és körülöttük történik – mondja Vid Natasa tanácsadó szakpszichológus. – A mindfulness nemcsak technikákat jelent, hanem éber jelenlétet a mindennapokban, a bennünk és körülöttünk zajló dolgok kíváncsi, elfogadó szemléletét, amelyhez szorosan kapcsolódik az együttérzés és a hála. A gyerekekkel végezhető mindfulness gyakorlatok alapvetően nem különböznek a felnőttekétől, de nekik csak játékos formában lehet átadni, és a gyakorlatok időtartama is jóval rövidebb, illeszkedve a befogadóképességükhöz.”

A mindfulness NEM:

 • az elme „kiürítése”a gondolatok és érzések elfojtása és elkerülése
 • relaxáció
 • pozitív gondolkodás
 • stresszcsökkentő gyakorlat (bár lehet ilyen hatása)
 • vallásos, ezoterikus gyakorlat

Ezek helyett viszont…

 • segíthet a szorongás csökkentésében
 • az elégedettség növelésében
 • fejleszti az elcsendesedés, a figyelem, a fókuszálás, az átkeretezés, a másokhoz való kapcsolódás és az empátia készségét
 • segít kezelni az intenzív érzelmeket, lehig­gadni, amikor túl izgatott vagy dühös a gyerek
 • segíthet megnyugodni, összeszedettebbnek lenni, ha izgul, amikor teljesíteni kell egy helyzetben, például iskolai dolgozat/felelés, szereplés, sportverseny stb. esetén harmonikusabbá teheti a társas kapcsolatokat, hiszen segít beazonosítani a saját érzéseinket, illetve másokét is
 • hatékonyan segít például ADHD-val (hiperaktivitás és figyelemzavar), valamint autizmussal diagnosztizált gyerekeknek is, de ezekben az esetekben, illetve pszichés problémák esetén szakember vezetésével érdemes belekezdeni a gyakorlásba

Akkor miben különbözik a meditációtól vagy a relaxációtól?

A meditáció a belső világ elcsendesítése, az elme kiürítése. Ennek az állapotnak az előszobájaként is leírhatjuk a mindfulnesst, amikor még megfigyeljük felmerülő gondolatainkat, de nem minősítjük azokat. Elfogadjuk őket, és nem akarunk változtatni rajtuk. Egész pontosan nem a tapasztalatainkon változtatunk, hanem a hozzájuk való viszonyunkon, nem ítéljük azokat sem jónak, sem rossznak. Relaxációban ellenben a test és az elme ellazítását azáltal érjük el, hogy elengedjük a feszültségeket, nehéz érzelmeket. A három technika közös eleme a múlt és a jövő figyelmen kívül hagyása, illetve a légzésre való fókuszálás.

Kutatási eredmények

12 hetes mindfulness képzés már az óvodáskorú gyerekek esetében is növeli a mentális rugalmasságot, az empátiát és az elméleti tudást. Egy 2013-as tanulmányban 400 tanulót követtek figyelemmel egy 5 héten át tartó mindfulness programban. A diákok magatartása jelentősen javult négy mérési területen: figyelem, önkontroll, osztálytermi részvétel, mások tisztelete (a hatás a képzés befejezése után 2 hétig maradt fenn, tehát folyamatos gyakorlásra van szükség). Egy másik, 2. és 3. osztályos tanulókat vizsgáló kutatás azt mutatta, hogy az alacsony szintű végrehajtó funkcióval rendelkező diákok egy 8 hetes mindfulness program után jelentős javulást mutattak a viselkedés szabályozásában, a metakognícióban (a saját tudásunkról rendelkezésre álló tudásunk) és a fókuszálás képességében.

Mindfulness Matters

A Mindfulness Matters módszert a holland Eline Snel terapeuta dolgozta ki az éber figyelem fejlesztésére 5–19 éves gyerekeknek és fiataloknak. A módszer bevezető vizsgálataiban összesen 300 gyerek és 20 tanár vett részt heti egy alkalommal egy 30 perces foglalkozáson, 8 héten keresztül, illetve egy évig minden nap 10 percet gyakoroltak. Mind a tanárok, mind a gyerekek beszámolói szerint is jobb lett az osztálytermi légkör, javult a koncentrációs készség, nyitottabbak és kedvesebbek lettek egymás felé a tanulók. Speciális nevelési igényű gyermekek bevonásával is készítettek kutatásokat a Mindfulness Matters hatásairól: az eredmények a szorongásos és depressziós tünetek csökkenését mutatták.

Így támogasd a jelentudatosságot

Mindful felnőttek, mindful gyerekek: „Fontos, hogy szülőként először önmagunkon dolgozzunk, saját magunk próbáljuk ki a gyakorlatokat. Ahogy a gyereknevelés más területein, úgy itt is a saját példa a leghitelesebb” – tanácsolja Vid Natasa, és hozzáteszi, végezzük a gyerekkel közösen a gyakorlatokat.

Lépésről lépésre: Az egyszerű, vezetett mindfulness meditációk az elején segíthetnek a gyerekeknek az elköteleződésben. Kis lépésekkel kezdjük, elég mindössze néhány percet áldozni naponta a gyakorlatokra.

Légy türelmes: A hatások nem azonnaliak és nyilvánvalóak. Kutatások szerint naponta 10–15 perc meditáció 8 héten át már fiziológiás változásokat okoz az agyban és az immunrendszer működésében, de az érzelmi változás ideje szubjektív. A tanácsadó szakpszichológus szerint a rendszeresség fontosabb, mint az egy-egy gyakorlási alkalomra szánt idő.

Csak játékosan: „Játéknak fogjuk fel, és ne kötelező feladatnak” – mondja a szakember. Kisgyermekek számára nehéz lehet a légzés figyelése, ezért Daniel Goleman, az érzelmi intelligencia fogalmának megalkotója egy „lélegző haver” bevezetését tanácsolja. A gyakorlat célja, hogy a gyerekek kedvenc plüssüket a hasukra tegyék, és figyelmüket az állat emelkedésére és süllyedésére összpontosítsák.

Személyes időjárás-jelentés: Eline Snel azt tanácsolja, próbálják a gyerekek leírni, milyen idő van épp odabent. Napos, felhős, viharos, szeles? Ez a tevékenység segít megfigyelni jelenlegi hangulatukat anélkül, hogy túlságosan azonosulniuk kellene az érzéseikkel, vagyis megélt tapasztalatuk lesz arról, hogy „nem vagyok felhőszakadás, de észreveszem, hogy esik az eső” – írja Snel.

Beszéljétek meg a tapasztalatokat: „Mit érzékelt, érzett gyakorlás közben a gyerek? Nincs jó vagy rossz tapasztalat – azt fogadjuk el, ami megjelenik. A közös gyakorlás és az azt követő beszélgetés harmonikusabb, nyugodtabb kapcsolatot alakíthat ki gyermek és szülő között” – mondja Vid Natasa.

(Forrás: Mindful Schools)

Könyvajánló:
Susan Kaiser Greenland: Játékok a tudatos jelenlétért
Eline Snel: Ülj figyelmesen, mint egy béka!

Cikkünk a Gyereklélek magazin 2018/03. számában jelent meg.
Régebbi számaink - a készlet erejéig - a terjesztési osztályunktól megrendelhetők. elofizetes@marquardmedia.hu

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

megjelent

Magzatszépségverseny, instás tinik, trauma és édes mostohák – Megjelent a Gyereklélek magazin legújabb száma!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
levél

Levél életem egyik legnagyobb szerelmének: a ma 3 éves kislányomnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
28 szavazat
Top
2
legkisebb testvér

8 dolog, ami igaz a legkisebb testvérekre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek