Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
apák napja
Fotó: Getty Images
Szerző: Bus István
2020.06.11

Mit kívánnak a magyar apák?

Íme, az Apa Akadémia három pontja. Az Apa magazin szerkesztősége egy emberként ért vele egyet.

A 2020. június 21-i apák napja alkalmából az Apa akadémia három olyan kérdésre szeretné felhívni a figyelmet, amelynek átgondolása, átértékelése valóban hozzájárulhat a modern apaság létrejöttéhez.

1. Nagyobb szabadságot a kisgyermekes apáknak! 

Saját tapasztalataink és a kutatási eredmények alapján is a modern apaság egyik legnagyobb akadálya a kisgyermekes apák nem megfelelő munka-magánélet egyensúlya. Úgy gondoljuk, hogy az apai szülői szabadság biztosítása óriási segítséget jelent a kisgyermekes édesanyák, édesapák és családjaik részére. Ennek megfelelően szorgalmazzuk az apai szülői szabadság időtartamának egy hónapra történő fokozatos növelését és a munkaadók érdekeltté tételét abban, hogy az édesapák gyermekük születésének idején több időt tölthessenek családjukkal. Ezt nemcsak a jelenlegi öt nap apai szülési szabadság meghosszabbítása, de a rugalmas munkavégzés, távmunka, otthoni munkavégzés bevezetésének támogatása is segítené.

2. Legyen minden szülészeti osztály apabarát!

Az elmúlt években, rendkívül pozitív módon, hazánkban is számos szülészeten elfogadottá és támogatottá vált, hogy az apák jelen lehessenek gyermekük megszületésénél. Megfelelő felkészítés esetén, az apás szülés életre szóló élményt jelent a szülőknek és segíti az újszülött egészséges fejlődését. Ugyanakkor tapasztalataink szerint ez a gyakorlat jelenleg nem terjed ki minden hazai szülészetre. Számos olyan esetről tudunk, ahol apák csak nagy nehézségek árán jutnak be a szülőszobára, illetve sok esetben azt élik meg, hogy a szakszemélyzet zavaró tényezőként tekint rájuk. Úgy gondoljuk, hogy az apabarát szülészeti kultúra megerősítése nagy segítséget jelenthet a gyermeküket váró fiatal párok számára. Ennek érdekében kezdeményezzük és támogatjuk, olyan országos szintű programok kidolgozását, amelyek elősegítik a szülészetek apabarát szemléletének kialakítását, továbbá az apák bevonását a várandósság idején és a születés körüli időszakban. 

3. Gondoljuk újra a hazai válási gyakorlatot!

Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi válási gyakorlat nem szolgálja a magyar családok megerősödését.  Tapasztalataink és a kutatások eredményei szerint is, a válásokat követően nagyon sok édesapa elveszíti kapcsolatát gyermekeivel. A jogi viták és a gyermekelhelyezési perek elhúzódása pedig sok fiatal férfi és nő újrakezdését, ismételt családalapítását akadályozza meg. A nemzetközi tapasztalatok és kapcsolódó kutatások alapján azt javasoljuk, hogy hazánkban is a váltott gondoskodás rendszere váljon általánossá, amely mindkét szülő számára biztosítja, hogy a gyermek ugyanolyan minőségű kapcsolatban maradhasson az édesanyjával és az édesapjával. Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi válási rendszer átalakítása sok tízezer édesapa számára adna biztosítékot arra, hogy válás után is gyermekei édesapja maradhat, és ezzel sok ezer magyar gyermek és család élete válna könnyebbé.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
magyar anyák külföldön

Koronavírus és Dengue-láz a Karib-tengeren – Interjú egy kint élő magyar édesanyával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
22 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek