Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Röhögünk rajtad, koronavírus! – 2. rész

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
30 szavazat

Mivel előző gyűjtésünk nagyot ment, most újra szemezgetnénk az elmúlt két hét terméséből. A koronavírus-járvány természetesen a legnagyobb kihívás, amivel az emberi civilizáció a II. Világháború óta szembesült. Azonban azt is hisszük, hogy nem érdemes 0-24-ben szorongani a lehetséges forgatókönyv-kimenetelek miatt, és a humor, az iróni, a szarkazmus – és a mémek – kicsit oldják a feszkót. Úgyhogy: íme!

Elolvasom
tudatos család
2019.09.19

Mohácsi Nusi: “Nem lenne teljes az életem, ha a klímaszorongás miatt nem lenne több gyerekem”

A Shamo Bags márka alapítójaként sokan ismerhetitek már Mohácsi Nusit, aki kezdetben lomtalanításokon vagy turkálókban talált anyagokból készített újrahasznosított táskákat. Majd most már többször használatos termékeket, fa evőeszközöket, bevásárló zsákokat, kosarakat árul webshopjában. Zero waste életet élnek, és már lányukat is ebben a szellemben nevelik, akinek mindenképp szeretnének testvért, ahogy Nusi mondta: annak ellenére, amit tud a jelenlegi és a várható jövőbeli helyzetről. Mert ha a klímaszorongás miatt kellene lemondani a gyermekvállalásról és az azzal járó örömökről, talán bele is betegedne.

Tudom, mint ahogy a márka neve is utal rá, kezdetben „csak” táskákat készítettél, ezért szerintem kezdjük a legeleje előtti idővel. Mivel foglalkoztál a Shamo Bags előtt?

Teljesen más vonalról indultam. Kommunikáció és film szakon végeztem, bölcsészként, szóval a vizualitás mindig is fontos volt. Aztán 1 év egyetemi halasztás mellett döntöttem, ami alatt elmentünk az akkori párommal (aki most már a férjem 🙂 ) világot látni és ez az utazás sok mindenre rádöbbentett. Olyannyira, hogy még a mai napig hatással van rám. Ázsiában kalandoztunk Kelet-Timortól Indiáig és elképesztő helyekre jutottunk el, sok-sok izgalmas emberrel találkoztunk. Akkor jött az az érzésem, hogy a kezeimmel akarok valamit alkotni. Na, ennek lett először az a hatása, hogy nem rögtön, de pár évvel később megalkottam a táska márkámat. Törzsi mintás textileket hoztam az haza az utazásokról, ezekből táskák készültek, amihez kutatómunkát végeztem, elmélyedtem a textilek és szimbólumok világában. De akkor még csak a táskák voltak.

És ha jól tudom, a törzsi minták mellett sok újrahasznosított anyagból készült táskád is volt.

Igen, lomtalanításból és turkálókból is gyűjtöttem anyagokat, sajnáltam ugyanis, hogy kidobják őket. De természetesen minden anyagot kimostam, fertőtlenítettem. Az egy nagyon izgalmas projekt volt, mai napig árulok újrahasznosított darabokat is és tervezem ennek a folytatását. Akkoriban, úgy öt évvel ezelőtt, amikor még nem volt a zero waste körül ekkora zaj, már voltak például vászonzsákjaim is. Csak az még nem volt tudatosan kibontva, egyszerűen zsigerből jött. Meg hát emlékeztem, hogy gyerekként is láttam, ahogy a bab lóg a fehér zsákban. Nem nylonban…

Nagyszülőknél? 🙂

Igen.  Szerencsére még láttam őket, ahogy vidéken működtek. Ez a mai napig sokat tanít. A fordulópont viszont a kislányom születése volt. A fenntarthatóság, hulladékmentesség, illetve az újrahasznosítás és az ezekhez kapcsolódó termékek akkor kerültek előtérbe, úgy három évvel ezelőtt. A táskáimra már sokan nem is nagyon emlékeznek, pedig még mindig készülnek izgalmas darabok.

Odafigyelsz, hogy a kislányodat ebbe a szellembe is neveld?

Ő ebbe született bele, neki mindez egyrészt természetes.  Másrészt ebben a korban nekik még ösztönösen is jön. Nincs 3 éves, de konkrétan kiakad, ha szemetet lát az utcán és felháborodottan kérdezi tőlem, hogy miért dobták el?

És a család többi tagja? A férjed például könnyen megszokta ezt az életmódot?

Érdekes, mert nem tudatosan neki is évek óta vannak olyan szokásai, amikre rámondhatjuk, hogy zerowaste, csak mondjuk nem nevezi így. A lényeg, hogy szerencsére ő partner ebben is, húzzuk egymást, felváltva vannak új ötleteink. És a család többi tagjánál sem kell félnem, hogy kinevetnének, vagy félvállról vennék. Egyre fontosabb mindenkinek.

Sikerült az Insta közösséget is – a szó legpozitívabb értelmében – megfertőznöd, sőt, aktivizálni is nemrég a #billenját kampányoddal. Gondoltad volna, hogy ennyi ember csatlakozik majd hozzád?

Hogy őszinte legyek, nagyon meglepett. Hihetetlen poszt áradat volt, amire egyáltalán nem számítottam. Annyi történet, annyi gondolat… Eredetileg a kampánnyal az volt a célom, hogy mutassuk meg magunkat és foglalkozzunk picit jobban, többen ezzel a témával. Bár jobb szeretem ezeket a dolgokat személyesen megbeszélni, de az Instagram ilyen szempontból egy jó kommunikációs eszköz, hogy eljussunk egymáshoz, illetve az üzenet eljusson új emberekhez is. Hogy az emberek meg merjék megmutatni, hogy hol tartanak, vagy hogy hol akadtak el. Sok workshopon vagy akár barátokkal való beszélgetések során tapasztaltam, hogy panaszkodnak arról, ami nem megy, nem érzik elégnek, tökéletesnek amit tesznek, hogy nem tökéletes, amit és ahogy csinálnak. Ezért erről beszélni kell, megerősíteni egymást abban, hogy elég, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, és megmutatjuk, hogy itt vagyunk, sokan vagyunk, és nem magunkban pörögni, hogy bénák vagy kevesek vagyunk.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

shamo bags (@shamobags) által megosztott bejegyzés,

 

Te, aki jobban benne vagy ebben az egészben, hogy látod: van változás? Mert innen kívülről látom, hogy menő vászonzsákot használni, meg elviteles bögrébe kérni a kávét, de tényleg használják is ezeket az emberek, vagy csak egy Insta poszt erejéig menő bemutatni, hogy #zerowaste vagyok?

Nehéz az én zöld buborékomból ezt reálisan megítélni. De ha azt nézem, hogy a média is mekkora figyelmet szentel a témának, vagy hogy a SPAR-ba is bekerültek az újrahasználható zsákok, akkor azt kell mondjam, hogy van változás. De lassú. Tudod ezt nehéz nekem, aki benne vagyok és évek óta csinálom ezeket, és mindez természetes, végignézni, türelmesen. Pláne úgy, hogy mindenhonnan azt halljuk, hogy nincs sok időnk. De közben meg legyünk türelemmel. Nehéz…

Van időnk türelmesnek lenni?

Azért mondom a türelmet, mert én személy szerint nem tartom célravezetőnek, ha erőszakkal, türelmetlenül toljuk az emberek arcába ezt az egészet. Kell a szelídség, hogy ne megvonásnak, megszorításnak vagy hiánynak éljék meg a változással járó dolgokat.

Pedig láttam egy storydban, hogy téged is nagyon aggaszt a dolog.

Igen, az utóbbi időben a klímaszorongás egyre többször rám tör és foglalkoztat a kérdés, hogy van-e időnk. Pláne, hogy már itt, Magyarországon is tapasztalhatjuk a baj előjeleit szélsőséges időjárás vagy akár új betegségek, invazív fajok megjelenése formájában. De mindenkinek azt javaslom, ahelyett, hogy ezen szenvedünk és szorongunk, próbáljunk meg a jelenben élni. És örülni, hogy most megvan mindenünk, és ezt elraktározni azokra az időkre, amikor nem tudjuk, hogy mi lesz. Mert nem tudjuk. Én sem tudom azt mondani, hogy megoldjuk, és elmúlik, vagy hogy addig kitalálnak valamit. Nem vagyok szakember, bár most elkezdtem egy humánökológia tanfolyamra járni, hogy jobban meg tudjam érteni, miről is van szó és tovább tudjam adni. Tervezek egy klímaszorongást feldolgozó programsorozatot is, tanácsokkal, fogódzókkal, pozitív gondolatokkal, mert most arra nagyon nagy szüksége van mindenkinek.

Sokan elkezdtek tenni, de például gyermekvállalás előtt állóktól hallom, hogy azon dilemmáznak: vállaljanak-e be gyereket úgy, hogy ahogy te is mondtad: nem tudjuk mi lesz itt 20-30 év múlva.

Nagyon sok, néha túl sok hír jön szembe velünk ezzel kapcsolatban, ami nem feltétlenül jó. Magamnak is üzenem, hogy ezeknek az olvasásával le kell állni, mert ebbe bele lehet dilizni. Mi például most emiatt is tervezzük, hogy kicsit „elmenekülünk” pár napra a természetbe, kikapcsolni, kizárni ezt a zajt. A gyerekvállalással kapcsolatban pedig, ha engem kérdezel, mi nagyon szeretnék a lányunknak egy kistestvért – mindazok ellenére, amit tudok. Mert egyrészt neki is jó, ha lesz egy társa. Másrészt pedig nagyon szeretnék még gyermeket és ezt az ösztönt nem tudom elnyomni magamban. Ha így tennék, lehet, hogy belebetegednék. Valaki szerint ez önzőség, de én személy szerint úgy érzem, nem tudok enélkül teljes életet élni. Tenni kell, változtatni kell és a gyerekeinket is ebben az új szellemben nevelni.

Nusi #zerowaste
tippjei – családoknak:

1. Egyszer használatos műanyagok helyett válasszátok a többször használatos
alternatívákat, mint a kulacs, bevásárló zsákok, dobozok. Ha mindig lapul
egy-egy zsák a táskátokban, egy hirtelen jött vásárláskor sem kell zavarba
jönni.

2. Ajándékozzatok élményeket tárgyak helyett. Sok kerülgetnivalótól
szabadulhattok meg így és sok közös boldog pillanattal gazdagodhattok.

3. A legegyszerűbb lépés a hulladékmentesség felé a megelőzés: utasítsátok el,
amire valójában nincs szükség, csak a reklámok elhitették velünk. Ehhez
önismeretre van szükség, ami a zero waste egyik legszebb ajándéka, és aminek a fontosságát gyermekeinknek is tovább kell adnunk. Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

1
Szólj hozzá!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Tag

Gratulálok Mohácsi Nusinak, és sok boldogságot neki és a családjának.
Akik szoronganak attól, hogy mi lesz itt 20-30 év múlva, azoknak üzenném, hogy a dédszüleim és a nagyszüleim, akik a “boldog békeidőkben” vállaltak gyereket, sem tudhatták, hogy két világháború, fehérterror, vörösterror, német és orosz megszállás következik Magyarországon. Mégis megszülték és megpróbálták tőlük telhetően a legjobb lehetőségei, tudásuk szerint felnevelni a gyerekeiket, akik a mi nagyszüleink és szüleink. És tőlük még nem hallottam egyszer sem, hogy “bárcsak ne születtem volna meg”. Ezt kellene átgondolni és utána igent mondani.

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Röhögünk rajtad, koronavírus! – 2. rész

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
30 szavazat
Top
1
szájmaszk házilag

Miből varrj gyerekszájmaszkot és miből semmiképpen se?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
2
gyógynövények

Természetes immunerősítés vírusölő gyógynövények segítségével

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek