Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Járványügyi munkajog

„Munka nélkül maradtam a koronavírus miatt” – A szakértő tanácsai, ha veszélyben az állásod

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat

Pár hónappal ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt, ami ma már súlyos valóság. A koronavírus-járvány nem csak az egészségünket veszélyezteti, de a megélhetésünket is. Biztosnak vélt pozíciók szűntek meg, dolgozók ezrei váltak munkanélkülivé. Vajon milyen eszközei lehetnek ebben a helyzetben a munkáltatónak, aki szeretné megtartani munkatársait és milyen jogai vannak azoknak a munkavállalóknak, akik egyik napról a másikra az utcára kerültek? Az Ecovis Hungary Legal szakértője, dr. Bihary Ákos válaszolt a legégetőbb kérdésekre.

Elolvasom
mosószer
Fotó: Getty Images
2020.05.29

Moss te is zöldebben! Környezetbarát mosópor házilag

Talán felmerül benned a kérdés, hogy mégis miért keverj otthon mosóport, ha készen megkapod a boltban?!

Tudatos szülőként fontos megvizsgálni két szempontot, amikor a mosópor házilag történő előállítása vagy a boltban, készen való megvásárlása között hezitálsz. Az első a családunk egészsége. Rengeteg olyan mosószer és öblítő van a piacon, amelyek tele vannak felesleges vegyi anyagokkal. Ezeknek lehetnek láthatatlan negatív hatásai, de sokszor olyanok is, melyek meg is mutatkoznak!  Bőrirritációt, allergiát válthatnak ki, főként érzékenybőrű embereknél, babáknál jönnek elő könnyen a panaszok. Ha a gyermekeden kiütések mutatkoznak, az orvos első kérdése az lesz, hogy mivel mosol.

A második szempont a környezetünk védelme, ez esetben a természetes vizeké leginkább. A mosóporok sok esetben olyan összetevőket is tartalmaznak, amiket a szennyvíztisztítás során nem tudnak eltávolítani, így ezek a vegyi anyag maradványok a természetes vizekbe kerülnek. Például sok mosószer tartalmaz foszfátokat, melyek vízlágyító hatásukkal ugyan javítják a mosás hatékonyságát, de a természetes vizekben a feldúsulásuk eutrofizációt okoz. A víz ettől elalgásodik és a halak elkezdenek kipusztulni! Ez a probléma olyan súlyos lett, hogy komoly szigorításokat hoznak a foszfátok és foszfonátok határértékeiben. A legjobb ezeket az összetevőket elkerülni vagy minimalizálni. A bolti mosószerek nagy része tele van felesleges, nehezen bomló vegyi anyagokkal, amiket könnyen elkerülhetünk egyszerű és gazdaságos megoldással és még a finom illatról sem kell lemondanunk!

Most megosztom veletek, hogy nekem mi vált be!

Nagyon egyszerű és nagyszerű! Mi 4 éve ezt használjuk és tökéletesen megfelel! Ezzel mosom az összes ruhát és a mosható pelenkákat is!

Mosópor házilag – íme az én receptem:

  • 3 csésze mosószóda (nátrium karbonát)
  • 3 csésze szódabikarbóna
  • 1 csésze foltsó (nátrium perkarbonát)
  • 1 csésze konyhasó
mosópor házilag

Adagolása: 2 evőkanál/ mosás

Ezek az összetevők megtalálhatók zöldboltokban, bioboltokban, háztartási boltokban és nagyon gazdaságosak! Öblítéshez 1/3 ecet 2/3 víz keverék max szintig az öblítő tartályba (nem lesz ecetszag!) ide lehet mosóparfümöt vagy illóolajat csepegtetni.

mosópor házilag

Az ecet szuperül közömbösíti a lúgos maradványokat! És a legnagyobb aduász a napon szárítás, amikor lehetséges!

Ha tetszett próbáld ki te is!

Ha nem kaptál kedvet az otthoni kevergetéshez, akkor ezekre a szempontokra érdemes figyelned a mosószer választás során:

  • enzimmentes
  • foszfátmentes
  • optikai fehérítő mentes

Moss te is zöldebben!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Járványügyi munkajog

„Munka nélkül maradtam a koronavírus miatt” – A szakértő tanácsai, ha veszélyben az állásod

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
1
ti írtátok

Az én sztorim: Titkolnom kell, hogy egyedülálló anya vagyok, különben még most se lenne munkám

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
2
karantén

“Te csak hallgass! A fél vesémet eladnám most egy kertért!” – mondta a barátnőm, szóval home officeban lapulunk a sövény mögött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
16 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek