Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
dumagép
Fotó: Unsplash/Ashton Bingham
2019.06.01

Nagydumás a gyerekem, hogyan állítsam le?

A gyerekednek be sem áll a szája? Pedig jó lenne végre egy kis csend? Mutatunk pár tippet, hogyan halkíthatod el anélkül, hogy letörnéd a lelkesedését.

Amikor egy gyerek beszélni kezd, az valóságos zene a szülei füleinek. Pláne, amikor már mondatokban mondja el, mit szeretne. Ha minden jól megy, ilyenkor a gyerek csak gyakorol és gyakorol, vagyis beszél és beszél, eszünk ágában sincs leállítani. Aztán később, előfordulnak olyan helyzetek, amikor jobb lenne, ha csendben maradna, például nem kérdezné meg fennhangon a buszon, a metrón, a postán vagy más hivatalban, hogy miért öreg a néni?!

Carrie Krawiec amerikai családterapeuta szerint azt, hogy egy gyerek mennyire beszédes, az alaptermészete határozza meg, tehát vannak, akik eleve nagydumásnak születtek, mások pedig csendesebbnek.

https://famiily.hu/2019/05/16/serult-felnott-lesz-a-csalad-kicsi-kincsebol-ha-nem-vigyazunk/

Miért történik?

“A biológia, a genetika, az életünk során tapasztalt élmények is közrejátszanak abban, hogy egy egyén mennyire beszédes típus. Lehet, hogy örökölt személyiségjegyei között megjelenik az extrovertáltság, de az is lehet, hogy ezt a szociális fejlődése során alakította ki. Egy azonban biztos: ha egy bizonyos viselkedés után pozitív visszajelzést, bátorítást kapunk, akkor az a magatartási forma biztosan kifejlődik” – magyarázza a szakember. Ha aggódunk, hogy a gyerekünk keveset vagy sokat beszél, ne felejtsük el, hogy ez lehet egy átmeneti állapot is. “Különböző fejlődési fázisaikban a gyerekek egészen másképpen fejezik ki magukat, gondoljunk csak a “miért” korszakra vagy az örökké vitázó, lázadó kamaszkorra” – mondja Krawiec.

A locsogás ára

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek