Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekkori székletvisszatartás

Több hétig nem kakilt a gyerekem! Elárulom, mi segített!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermeke visszatartja akár napokig is a székletét, vagy visszatérő székrekedéssel küzd. A kisgyermekkori székletvisszatartásnak több lehetséges oka is van, testi és pszichés egyaránt szóba jöhet és van, amikor mindkettő egyszerre.

Elolvasom
Természetes Otthon
Szerző: Julka
2020.05.04

Nagytakarítás zero waste módra

A tisztítószerek néha kritikus pontot jelentenek egy háztartás hulladékmentesítésének folyamatában. Van, aki nehezen mond le az öblítő illatáról, másnak félelmei vannak, hogy elég nagy tisztaságot csinálnak-e az öko tisztítószerek, megint más a jól bevált takarítós szivacsát adja nehezen. Most olyan tippeket szedtünk össze nektek, amik talán segítenek túllendülni ezeken, pláne, ha hozzátesszük: mi magunk is alkalmazzuk ezeket a módszereket, praktikákat és nagyon is beváltak a csapatunk minden tagjának; kisebb és nagyobb gyerekes anyukáknak éppúgy, mint egy egyetemistának.

Mitől öko egy tisztítószer?

Ez egy nagyon nehéz kérdés és laikusként valóban nagy kihívás megérteni, hogy egy-egy vegyszer milyen hatással van a természetes ökoszisztémára. Mi sem erre vállalkozunk most, de úgy gondoljuk, mégis fontos beszélgetni a témáról! Nálunk fő szempont, hogy  a természetben megtalálhatóak, ott lebomlanak, így biztosak lehetünk benne, hogy a természet megküzd ezeknek az anyagoknak a feldolgozásával, akkor is, ha azok a felhasznált mennyiség miatt iparilag előállított vegyszerek. Mire gondolunk? A mosószódára, szódabikarbónára, citromsavra, ecetre. Ezek ugyan szintetikusan kerülnek előállításra, de a természetben is megtalálhatók. Ugyanakkor, nem szabad elfelejteni, hogy ezek is maró hatású szerek, így túlzott használatuk hatására akár káros folyamatokat is beindulhatnak a természetben. Nagyon fontos tehát a mérlegelés és a mértékletesség!

Mi fontos még a zero waste takarítás során?

Lehetőleg igyekezz minél spórolósabban bánni a vízzel és használj olyan kiegészítőket hozzá, amelyekről nem szakadnak le apró, láthatatlan kis mikroműanyagok. Ablakpucoláshoz használj a mikroszálas törlőkendők helyett pamut rongyot (vagy újságpapírt), műanyag szivacs helyett válasszátok a luffa szivacsokat, súroláshoz pedig a marokkeféket szoktuk ajánlani, mint természetes alternatíva. A mikroműanyagok óriási problémát jelentenek, amit nehéz elhinni, hiszen nem látjuk őket, pedig a táplálékláncon keresztül hozzánk, pontosabban belénk is eljutnak! Az alternatívák viszont nem csak a mikroműanyagok miatt fontosak, hanem azért is szuperek, mert életútjuk végén komposztálhatók, így visszakerülnek a természetes anyagkörforgásba.

Mit mire használj?

A különböző természetes tisztítószerek azért is szuperek, mert ha egyik épp nincs, a másikkal is egész jól tudod helyettesíteni, de azért mindegyik kicsit másra való.

A citromsav és ecet

Ennek a fontos tisztítószer alapanyagnak az ecettel ellentétben szagtalan és szagtalanító hatása van, ezért jobb szívvel ajánljuk vízkőoldásra, mint az ecetet, pláne, hogy míg az ecet általában műanyag flakonban kapható, addig a citromsavat nagy kiszerelésű papírzsákokban is be tudod szerezni. Az ecetet egyetlen esetben szoktuk előnyben részesíteni, ha nagyon makacs a vízkő.

Vízkőtelenítésen túl, használhatod mosáskor öblítőként (itt is lehet alternatíva az ecet), mert lágyítja a ruhát. Ilyenkor érdemes 10-20 százalékos, vizes citromsav oldatból kb. 1 decilitert tenni a mosáshoz, vagy közvetlenül 1 evőkanállal az öblítő tartályba is kanalazhatod. Ha valamiért mégis az ecetet választod, keverjetek össze 2 dl ecetet és 8 dl vizet. Tegyetek hozzá kb. 20 csepp levendula vagy citrus illóolajat és már mehet is a megfelelő tartályba! Az ecet, ahogy a citromsav, a ruhák lágyítása, az illóolajok pedig a kellemes illatok miatt fontosak.

Általános felülettisztítót keverhetsz ki, ha 2 teáskanál citromsavat teszel egy vízzel teli spriclis flakonba (érdemes meleg vízben feloldani), aztán már csak pár csepp illóolaj és kész is.⁣ Sőt felmosáshoz is szuper: 2 evőkanál megy a vödör forró vízhez, de ehhez még tehetsz pár csepp teafaolajat is.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna tulajdonképpen az egyik legfontosabb és leghatásosabb összetevője minden olyan tisztítószernek, ahol valamilyen mértékű súrolást akarunk végezni, illetve különböző lerakódásokat szeretnénk eltávolítani. Ráégett ételmaradékok eltávolítását is megkönnyíti, ha forró vízzel elegyítve átsúroljuk a foltokat akár magán a tűzhelyen, akár az edények alján. Kiválóan alkalmas rozsdamentes acéledények tisztítására, de a konyhapult, mosogatótálca vagy akár zuhanytálca/kád tisztításhoz is érdemes szódabikarbónából és vízből pasztát készíteni és ezt használni súroláshoz. Szintén hatékony súrolópor készíthető szódabikarbóna és kávézacc 1:1 arányú keverékéből.

Mosószóda

Fontos gyorsan megjegyezni, hogy a mosószóda is betölthet hasonló funkciókat, mint a szódabikarbóna, de van egy nagy különbség! A mosószódát ne alkalmazd acéledények tisztítására! Egyébként kézi mosogatásnál készíthetünk 5 liter forró vízből és fél evőkanál mosószódából mosogatóvizet, ebben a vízben hatékonyan távolíthatjuk el edényeink faláról a zsiradékot és a szennyeződéseket. Az üvegeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, egyébként foltosan száradnak. Mivel erősen zsíroldó hatású, érzékeny bőrre érdemes gumikesztyűt húzni, ha mosószódával mosogatunk. Folttisztításra, valamint fehér ruhák fehérítéséhez is javasoljuk, de a színes ruháknál csak kis mennyiségben használd, sőt, inkább a mosószappanból készíthető folyékony mosószert javasoljuk.

Elsőre lehet, úgy tűnik, hogy elveszel a sok hasonló szer között és hatalmas munkának tűnik a kutyulgatásuk, pedig egy jól átlátható tárolórendszer és egy kis gyakorlás segítségével nem kerül több időbe használni őket, mint levenni a hagyományos tisztítószereket a polcról és a természet nagyon hálás lesz Neked!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekkori székletvisszatartás

Több hétig nem kakilt a gyerekem! Elárulom, mi segített!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
szex

Hancúr karantén idején: “Az alvásidőben lezavart együttlét végére kelt fel a lányunk, aki nem értette, miért vagyunk meztelenek délután 3-kor”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
12 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek