Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szülés éjjel

Miért születnek általában éjjel a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat

Te is az esti órákban kezdtél vajúdni, és hajnalra, de még az éj leple alatt hoztad világra gyermeked? És most, hogy így belegondolsz, a barátnőd is? Meg a szomszéd is? Sőt, te magad is éjjel születtél? Nem véletlen.

Elolvasom
Gyereknevelés
Fotó: Getty Images
2020.03.20

Ne a szivárvány alá söpörjük a problémáinkat!

Avagy miért félünk attól, hogy gyermekünk egy mesében található karakter hatására fog majd a saját neméhez vonzódni?

A gyerekek előtti életünkben imádtunk moziba járni a férjemmel. Volt, hogy teljesen spontán az éjszaka közepén pattantunk autóba, hogy az utolsó filmvetítést még elérjük. Aztán szülők lettünk, a hosszantartó szoptatási időszaknak köszönhetően, és annak, hogy olyan nehezen hagyjuk másra a gyerekeket, a moziban való filmnézés ma már ünnepnap nálunk. Így lettünk előfizetők az összes online filmszolgáltatónál. Faljuk a sorozatokat, imádjuk a horrort, de az egyik kedvenc műfajunk még mindig a mesefilm.

Március 5-én mutatták be itthon a Disney és a Pixar koprodukcióját, az Előre (Onward) című amerikai animációs vígjátékot. A beharangozó szerint a film színhelye egy városi fantáziavilág, ahol két tizenéves elf-fivér nem mindennapi küldetésre indul, hogy kiderítsék, maradt-e még némi varázslat a világban. Ez alapján eszünkbe sem jutott volna, hogy volt olyan ország, ahol betiltották a film forgalmazását. Magyarországon pedig petíciót is indítottak miatta. A miértre a válasz az, hogy a készítők megjelenítenek egy meleg mellékszereplőt, egy küklopsz rendőrnő személyében.

Mikor a cenzúra szót meghallottam, beindult a fantáziám, hogy mi is lehetett a korlátozás oka: talán ágyhoz bilincsel egy másik nőnemű küklopszot, vagy a gumibottal kapcsolatban jutnak eszébe huncutságok? Hiszen, ha már cenzúráznak egy rajzfilmet, ott komoly dolognak kell lennie.

Többször is visszatekertünk, hogy megnézzük a kérdéses jelenetet, de az istennek nem tudtunk rájönni, hogy mi lehetett a probléma. Hogy az olvasók is értsék a lényeget (figyelem, spoiler következik!) A két ifjú éppen egy kaland közepén van, furgonjukkal szelik az autópályát, mikor megállítja őket egy rendőrnő. Egy alakváltó varázslat folytán a két fiatal átalakul a rendőrnő kollégájává, akivel elbeszélget. De a párbeszédből nem derül ki semmi a rendőrnő nemi irányultságára, maximum kicsit maszkulinabb, de mivel egy küklopsz rendőrnőről van szó, így ez sem volt gyanús.

Aztán nem hagyott nyugodni a gondolat és utána olvasva kiderült, hogy a magyar szinkronnal „meghekkelték” az eredeti angol szöveget. Az eredetiben ugyanis a rendőrnő azt mondja, hogy „ Nem könnyű a kezdő szülőknek. A csajom lányától a hajamat tépem.”, a magyar szinkron ezt már a „párom lányára” szelídítette. Ennyi. Se több, se kevesebb. Ez volt az a mondat, ami miatt azt követelik honfitársaink, hogy a Disney hagyja abba a gyermekek LMBT (LMBT betűszó, a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBT magyar fordítása. A rövidítés feloldása: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek).

Kérdem én, eszébe jutott gyerekként valakinek a Pindur Pandúrokat nézve, hogy az egyik bűnöző egy LMBT karakter? Arra a misztikus, ördög kinézetű, piros bőrű, nőies lényre gondolok, aki kecskeszakállal, kisminkelve, fekete csizmában és női ruhákban akart borsot törni a főszereplők orra alá?

Vagy ott van Pleakley ügynök a Liló és Stichből. Az egyszemű földönkívüli sminkel, parókát hord és vékony hangján jobban affektál, mint egy popdíva. Az egyik kedvenc mese sorozatom, még kamaszként sem fordult meg soha a fejemben, hogy ezzel bárki befolyásolni akarná szexuális érdeklődésemet, nekem megmaradt vicces, különc figuraként, akit kedveltem.

A gyerekeinket elfogadó szemléletmódban neveljük. Hiszem, hogy nem látnak egy-egy karakter mögé a viccességen kívül mást.

Nem gondolom, hogy ezek a szereplők összezavarhatják a gyerekek egészséges szexuális fejlődését.

Nem nevelhetjük a gyerekeinket burokban! Olyan dolgokról is beszélnünk kell, amiket nem övez rózsaszín ködfelhő. Válaszolunk olyan kérdésekre, hogy miért alszik a Bazilika mellett egy matracon, betakarózva egy bácsi, hogy miért van olyan kellemetlen szaga, hogy miért kéregetnek emberek az aluljáróban, hogy miért tud kizárólag kerekesszékkel közlekedni valaki vagy, hogy miért dobja ki az előttünk lévő autó sofőrje az ablakon a műanyag palackot.

Miért ne válaszolhatnánk őszintén arra a kérdésre is, hogy egy rendőrnéninek hogyan lehet csaja? Egyedül rajtunk múlik, hogy a gyerekeink mennyire lesznek nyitottak a világra. Ha pedig attól félünk, hogy a porontyunk egy mesétől fog a másik nemhez vonzódni, akkor ideje magunkba nézni és megfogalmazni, hogy mi is a félelmünk valódi alapja.

Mert a szerelem, az szerelem, a boldogság pedig boldogság. A szivárvány összes színében.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szülés éjjel

Miért születnek általában éjjel a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
1
Koronavírus

20 tárgy az otthonodban, amit elfelejtesz lefertőtleníteni, pedig kellene!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
2
receptek

Vendégváró finomságok Amerikából

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek