Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
családon belüli erőszak
Fotó: Getty Images
2020.05.18

Ne fordítsd el a fejed, ha egy gyereket bántanak! – Így ne legyen bántalmazott gyerekből bántalmazó felnőtt!

Az UNICEF pár évvel ezelőtt készült felmérése szerint az elmúlt öt évben csaknem 80 ezer bűncselekményt követtek el gyerekek ellen és minden ötödik nő esik családon belüli és párkapcsolati erőszak áldozatául. Miért lesz valaki bántalmazó, hogyan válik a bántalmazott maga is bántalmazóvá és miért olyan nehéz kitörni ebből az ördögi körből? Erről beszélgettünk Gazdag Enikő pszichológussal, pár- és családterapeutával.

Te tudod, mit jelent a bántalmazás?

Nincs annál megrázóbb, mint amikor egy védtelen gyerekkel szemben alkalmaz valaki erőszakot. Ám míg a legtöbben rögtön a szexuális abúzusra, fizikai bántalmazásra gondolnak, addig annak ezer más, lélekrombolóbbnál lélekrombolóbb válfaja létezik, melyekből a kiutat az érintettek csak nagyon keservesen találják meg és általában segítségre van szükségük hozzá.

A témában sajnos a mai napig nagy a tudatlanság. Az emberek nem szeretnek olyan, számukra kellemetlen dolgokkal szembesülni, melyek kizökkentik őket komfort-zónájukból.

Gondoltad volna, hogy a szeretet megvonás, a manipulálás, a folyamatos kritizálás, a másik megfosztása a családi, baráti kapcsolataitól, a megalázó beszédmód, az agresszív kommunikáció, a másik szabadságának korlátozása, a szexuális kapcsolat kényszerítése vagy büntetésből megvonása is bántalmazásnak minősül?

Hidd el, sokan nem tudják, még azok sem, akik nap mint nap elszenvedik. Mert ők úgy érzik, ezt érdemlik.

„Az bántott, akiben a legjobban bíztam”

Minden kisgyerek tiszta lappal, ősi bizalommal születik a világba. Számára a szülő jelenti a testi-lelki táplálék biztos forrását, a szeretetet és az elfogadást. Normális esetben. Ám nagyon sok családban ez sajnos nem így van.

Az a kisgyerek, aki már egészen kis korában azt tapasztalja meg, hogy nincs joga az élethez, szülei semmibe veszik, szavakkal és fizikálisan verik, életre szóló és gyakran be sem gyógyuló sebet szerez, hiszen pont azok bántották, akiktől a legtöbb szeretetet kellett volna kapnia, és akikben a legjobban megbízott. Ez pedig egész életére rányomja a bélyegét.

„Számtalan olyan esettel találkoztam és a szakirodalom is tele van olyan példákkal, akiknek komoly önértékelési zavarai alakultak ki amiatt, mert a szüleik folyton kritizálták, semmibe vették, megalázták, verték gyerekkorukban. Ráadásul ez a „beteg” kapcsolat felnőtt korban is fennmaradhat, nem ritka ugyanis, hogy a szülők a bántalmazást még a felnőtt gyermekükkel szemben is folytatják.”- mondja Enikő.

Ami miatt a bántalmazott képtelen reálisan látni a helyzetét, az egy védekezési mechanizmus, amely élete során egyre erősebbé válik.

A bántalmazó szülők gyermekének ugyanis bűntudata van, magát hibáztatja, mert ezt a terhet könnyebben elviseli, mint hogy beismerje, pont azok az emberek bántották, akiknek a legjobban kellett volna szeretniük őt. Ez ugyanis túl fájdalmas lenne számára.

Susan Foward, amerikai pszichológus és terapeuta 2019-ben megjelent, Mérgező szülők című könyvében végigveszi azokat a szülő típusokat, akik eltérő módon ugyan, de mégis bántalmazzák gyermekeiket. Bár módszereikben különböznek, egyvalamiben nagyon is hasonlítanak: legtöbbjük profi manipulátor, akik észrevétlenül hitetik el az áldozataikkal, hogy megérdemlik azt a lelki-, vagy épp fizikai terrort, amit kapnak.

A „tökéletes” szülők

„Önmagukat tökéletesnek hiszik, feltétel nélküli engedelmességet és tiszteletet követelnek, a gyerek önálló akaratát személyes támadásnak tekintik, függetlenségét és önbizalmát letörik. Felnőtt gyereküket is folyton kritizálják, és gyakran magyarázzák a bántást azzal, hogy ők csak jót akarnak neki.”- jellemzi a pszichológus az első szülő típust. Az ilyen szülők mellett nevelkedő gyermek arra törekszik, hogy mindenben megfeleljen szülei elvárásainak, és ha ez nem sikerül, rossznak, értéktelennek érzi magát. Úgy gondolja, amikor bántják, azt kiérdemelte, hiszen nem volt jó, csalódást okozott.

Az alkalmatlan szülők

A gyerekeiket elhanyagolják érzelmileg és fizikailag egyaránt, az igényeiket nem tartják szem előtt. Sokszor velük végeztetik az összes házimunkát és gyakori, hogy a nagyobb gyerek gondoskodik – szinte anyjává válik- a kisebbről.  A gyerekek nem számíthatnak a szülőkre támaszként, felnőtt dolgokban kell helytállniuk és gyakorlatilag elveszítik a gyerekkorukat.

Az irányító szülők

Csak szülőként érzik a saját jelentőségüket, a gyerek függetlenedésével feleslegesnek tartanák magukat, ezért minden önállósodási kísérletet csírájában elfojtanak és még felnőtt gyereküket is irányítják. Manipulálnak, érzelmileg zsarolnak, hogy az legyen, amit ők akarnak és lelkifurdalást ébresztenek a gyerekben, ha nem azt csinálja, amit ők elterveztek.

A szavakkal bántalmazók

Állandóan kritizálják, becsmérlik gyerekeiket, hülyének, csúnyának, butának, semmirekellőnek nevezve őket, sértő gúnyneveket aggatnak rá, mások előtt megszégyenítik őket. Ha a gyerek esetleg zokon veszi, azzal mentegetőznek, hogy csak tréfának szánták. A sorozatos, kegyetlen szülői sértegetés hatására a gyereknek semmi önbizalma nem lesz.

A fizikálisan bántalmazók

Fizikai bántalmazó nem abból a szülőből lesz, aki egyszer, mérgében lekever egy pofont a gyermekének, hanem abból, aki nevelési elvként, rendszeresen alkalmazza a fizikai bántalmazást vagy indulatból kegyetlenkedik – akár nagyon súlyos sérüléseket okozva-.  A gyerek egyszerre érez dühöt és rettegést, de egyre inkább úgy gondolja, hogy megérdemli a verést, végül teljesen összezavarodik és megutálja magát. Felnőttként többnyire maga is erőszakossá, bántalmazóvá válik.

A szexuális erőszaktevők

„A védekezésre képtelen kiskorú gyerekek bántása túllép minden erkölcsi és társadalmi határt, legalábbis szeretnénk azt hinni, hogy ez így van. Sokaknál azonban sajnos nem: számukra az életkor nem gátja, hanem kifejezetten hajtóereje az erőszaknak.”- írja könyvében Susan Foward.

Ne fordítsd el a fejed!

Vannak gyerekek, akik úgy nőnek fel, hogy az egyik szülő bántalmazza őket, a másik pedig nem tesz semmit. Hiába a külsérelmi nyomok, a viselkedésben megnyilvánuló egyértelmű jelek, sokszor sem a tágabb család, sem az iskola nem lép közbe.

A szülőtárs gyakran maga is bántalmazott, de előfordul, hogy nem az, csak egyszerűen nem hisz a saját gyermekének, tagadja még a lehetőségét is annak, hogy a másik szülő hozzányúlna a gyerekekhez. De még ha sejt is valamit, egyszerűen homokba dugja a fejét és nem akar tudomást venni arról a borzalomról, ami a szeme előtt játszódik. Az energiáit pedig leginkább arra fordítja, hogy mintacsalád képét mutassa a külvilág felé.

Az áldozat – a gyerek- pedig mindent elveszít: a hitét, a bizalmát, az önbizalmát, szégyelli, ami történik vele és önmagát hibáztatja mindenért.

A szexuális erőszaknak kitett gyerekek felnőtt korukban nem lesznek képesek normális párkapcsolat létesítésére. Undorodnak az érintésektől, de leginkább önmaguktól, bizalmatlanokká válnak mindenkivel szemben és képtelenek elfogadni, hogy szeretheti őket bárki. Mivel gyerekkorukban életük akkori legfontosabb szereplőitől, a szüleiktől bántást kaptak szeretet, gondoskodás, gyengédség, törődés és odafigyelés helyett, értéktelennek érzik magukat – olyan embernek, aki nem érdemli meg ezeket a dolgokat.

Bántalmazottból bántalmazó

„A bántalmazottak azért válnak gyakran maguk is bántalmazókká, mert ezt a mintát tanulták meg gyermekkorukban. Olyannyira összekapcsolódott bennük a szeretet a bántással – persze nem tudatosan-, hogy azt hiszik, ez a normális, így működik a normális kapcsolat és a család.”- mondja Gazdag Enikő.

„Ez a rossz családi minta vezeti aztán bele őket ismét egy bántalmazó kapcsolatba vagy így válnak ők is bántalmazóvá. Nagyon felerősödhet ilyenkor az ún. destruktív jogosultság érzése: ha rosszat kaptam, durva, bántalmazó családom volt, akkor ezt adom tovább felnőttként, ez így van rendjén, és ezért ezekben az esetekben mások bántalmazása miatt nincs bűntudat. A destruktívan jogosult személy gyakran gátolt abban, hogy megbánást érezzen egy vétlen kívülállóval történt igazságtalan bánásmódja miatt.”- teszi hozzá a szakember.

„Akik gyermekként erőszakban, érzelmi elhanyagolásban szocializálódtak, nagy eséllyel maguk is bántalmazók vagy áldozatok lesznek. Mert, ha valaki erőszakos családi körülmények között nőtt fel, akkor az erőszakot, mint általa ismert egyetlen, lehetséges megküzdési stratégiát fogja alkalmazni a konfliktusok elrendezésére.

Vagy épp fordítva, az egykor bántalmazott gyermek felnőttként is bántalmazó kapcsolatban köt ki, mivel a gyermekként megtanult, családban megélt érzéseket keressük a felnőttkori párkapcsolatainkban.”

Az ördögi kör mindaddig fennmarad, míg a gyermekkorukban rendszeres bántalmazást elszenvedők fel nem ismerik, hogy egy rossz mintába ragadtak és szakember segítségével fel nem dolgozzák a gyerekkori sérüléseiket, és ezzel ki nem törnek a szüleik rájuk gyakorolt befolyása alól. Ha ez nem következik be, az erőszakos családi minta generációról generációra öröklődhet tovább.

„A gyógyuláshoz hosszú út vezet. Ennek első és legfontosabb lépése, hogy először rá kell jönni, hogy nem ők a hibásak, nem jogosan kapták a bántásokat és a gyermekkorban elszenvedett bántásokért nem ők, hanem a szülők a felelősek.

hangsúlyozza a szakember.

A beidegződött, káros családi mintákat nagyon nehéz felülírni, de nem lehetetlen. A szakember pont ebben tud segíteni, hogy megmutassa, a problémák megoldásának rengeteg eszköze és módja létezik. Persze azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy egy bántalmazott gyermek egész életében hurcolja a régi sebet, ami időnként újra belobbanhat, de segítséget kap hozzá, hogy csillapítani tudja a fájdalmat, kezelni tudja az ilyenkor feltámadó rossz érzéseket, gondolatokat és ne essen ismét a régi, berögzült minták csapdájába.”

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
Koronavírus

Röhögünk rajtad, koronavírus! Anya-edition

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
hozzátáplálás

Babacsinta, babapizza, bababolognai – 3 recept, amivel végre jó élmény lesz a hozzátáplálás

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek