Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egyszülős család

Még több anyagi és lelki terhet rakott az egyszülős családok vállára a járványidőszak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
12 szavazat

Még több anyagi és lelki problémát rakott az egyedülálló szülők vállára a vészhelyzet. A kényszerű izolációban nem csak gyermekeik digitális oktatásával, de a háztartással, és az otthonról végzendő munkájukkal is teljesen magukra maradtak; már ha épp nem vesztették el állásukat – derül ki az Egyszülős Központ által készített összefoglalóból, mely a karanténos hónapok tapasztalatait gyűjtötte össze.

Elolvasom
anyaság
Fotó: Getty Images
2020.05.29

Ne szólj be, ne célozgass, csak mert ő másképp csinálja – 9 helyzet, amikor akaratlanul, de megszégyenítesz más anyákat

Neked is szóltak már be a játszón, hogy miért császárral szültél? Netán a szomszédasszonyod tartott kéretlen szoptatási tanácsadást a lépcsőházban? Egyáltalán nem könnyű olyat mondani, amivel biztosan nem bántunk meg egy anyatársat; kisgyerekes szülők közegében pedig aztán nagyon könnyen belecsúszhatunk ilyesmibe.

Az egyik legmeglepőbb élmény, ami egy friss anyukát érni szokott, az, hogy egy támogató közösség formálódik körülötte szinte napról napra más anyukákból és apukákból. Egy részük barát, aki eddig is a barátod volt, más részük viszont hasonló korú gyerekekkel rendelkező, hasonló élethelyzetben levő szülő, akivel összefutsz a játszótéren, az orvosi rendelőben vagy az oviban – és persze a digitális térben is, mi az, hogy! Ettől a közösségtől persze rengeteget tanul az ember „kezdő” anyaként; sokszor el se tudja képzelni a túlélést a mindennapos tanácsok, lelki szemetesládák nélkül.

Másfelől viszont a kisgyerekes szülők közege ítélkezések, sőt megszégyenítések melegágya is lehet. Ebben semmi új nincs és mindannyian keveredtünk már olyan helyzetbe, amikor kérdőre vontak minket amiatt, hogy féléves korában elválasztottuk a babánkat vagy mert három órát alszik délután vagy más gyereknevelési döntéseink miatt, amikhez, legyünk őszinték, semmi közük nincs. Az anyaszégyenítés (a testszégyenítéshez hasonlóan) széles skálán mozoghat, az egyértelműen tahó beszólástól a passzív-agresszív összetett mondatba csomagolt sunyi célzásig; a lényeg az, hogy szarul érezzük magunkat, mert szülni merészeltünk egy gyereket.

A cikket teljes terjedelmében ide kattintva olvashatod!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egyszülős család

Még több anyagi és lelki terhet rakott az egyszülős családok vállára a járványidőszak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
12 szavazat
Top
1
ti írtátok

Az én sztorim: Titkolnom kell, hogy egyedülálló anya vagyok, különben még most se lenne munkám

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
2
álláskeresés

B-terv: ha elvesztetted a munkád, itt találhatsz másikat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
23 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek