Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anya

Hivatalosan is nehezebb otthon lenni a gyerekkel, mint bejárni dolgozni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Ha valaki eddig alábecsülte volna a főállású szülő státuszát, mostantól tutira nem fogja. Egy tavalyi kutatás eredménye szerint ugyanis könnyebb bejárni dolgozni, mint otthon maradni a gyerekkel.

Elolvasom
gyermekkori székletvisszatartás
Fotó: Getty Images
2020.01.28

Több hétig nem kakilt a gyerekem! Elárulom, mi segített!

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermeke visszatartja akár napokig is a székletét, vagy visszatérő székrekedéssel küzd. A kisgyermekkori székletvisszatartásnak több lehetséges oka is van, testi és pszichés egyaránt szóba jöhet és van, amikor mindkettő egyszerre.

“Több hét is eltelt anélkül, hogy Bence kakilt volna és semmi sem segített.” Mártiék esete egyáltalán nem egyedi, szülők tízezrei írják be a keresőbe a ‘nem kakil a gyerekem’ kifejezést megoldás reményében. Nagyon sok kisgyerek küzd ugyanis hasonló problémával, melynek lehetnek testi és lelki okai is.

„Azzal kezdődött az egész, hogy Bence ovis lett és bármennyire is kellett kakilnia, addig benntartotta, amíg haza nem értünk. Egy ideig ezzel nem is nagyon foglalkoztunk, mert minden nap volt széklete. Aztán arra lettünk figyelmesek, hogy nagyon gyakran fájlalta a hasát és mindig fel volt puffadva. Egy darabig azt mondta, hogy kakilt az oviban, de amikor rákérdeztünk az óvó néniknél, azt mondták, hogy sosem megy wc-re, bármennyire is kérlelik. Ahogy a férjemmel elkezdtünk számolgatni, ez már bizony másfél hetet jelentett széklet nélkül. Elhatároztuk, hogy orvoshoz fordulunk.”

Mártiék először a gyermekorvosukhoz vitték Bencét, aki nem állapított meg kóros elváltozást, és felírt egy olyan gyógyszert, ami lazítja a székletet, ugyanakkor azt javasolta, hogy járjanak utána a problémának, mert ebből akár nagyobb baj is lehet.

A gyógyszer, a szilvalé, a szilvalekvár és minden egyéb népi módszer, barátok, fórumos anyukák tanácsa hatástalan volt.

Ekkor már az egész család görcsösen kezelte a „kakilás” témát.

„Egyszer a barátnőmmel beszélgetés közben szóba került a problémánk. Neki már nagyobbak a gyerekei, de mint kiderült, a kisebbnél voltak hasonló panaszaik. Ő azt mesélte, hogy nálunk két hét után kisebb műtéttel kellett eltávolítani a már szinte „bekövesedett” székletet a kislányuk végbeléből. Emellett el kellett kezdeniük egy terápiát is.”

A barátnő javaslatára Mártiék elvitték Bencét gyermekpszichológushoz és gasztroenterológus szakemberhez. Kiderült, hogy az esetük egyáltalán nem egyedi.

Nagyon sok kisgyereknél alakul ki valamilyen változás – például közösségbe szoktatás, költözés, szülők válása – hatására az a kényszer, hogy nem képes elengedni dolgokat, például a székletet.

Mártiék azt is megtudták, hogy a székletvisszatartás különösen a szobatisztaságra való szoktatás időszakában fordul elő gyakran és az esetek többségében csupán átmeneti jelenség. Olyankor nem ritka, hogy a kicsiknek három-négynaponta van csak széklete és gyakoribb a székrekedés is. Az ő esetük a majd két hétig tartó székletvisszatartással pedig már extrémnek számít.

Nem kakil a gyerekem! Mit tehetek szülőként?

Az egyik legalapvetőbb dolog, hogy figyelj oda a gyerek étrendjére! Mindig kellő mennyiségű, jó minőségű rost – zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű pékáruk-, bőséges folyadék, tápanyagban gazdag táplálkozás, minél kevesebb cukor szerepeljen a napi menüben. Székrekedés esetén a szilvalekvár, vagy szilvalé, tökmagolaj rendszeres adása is segít.

A megfelelő étrend mellett ugyanilyen lényeges arra is odafigyelni, hogy eleget iszik-e csemetéd,

mert hiába a rostdús táplálkozás, ha nincs kellő mennyiségű folyadék, amivel az kiürülhetne (sőt, megfelelő folyadékmennyiség nélkül pont a sok rost okozhat dugulást). Székrekedéses gyerekeknél kerüljétek a kakaót és a tejtermékek túlzott mértékű fogyasztását is!

Nagyon fontos a napirend is! Főként az étkezéseknek legyen fix időpontja, mert a biológiai ritmus csak így működhet tökéletesen. Mivel az ürítés tulajdonképpen egy reflexes folyamat, ezért ebben is fontos a rendszeresség.

Legyen egy fix pontja a napnak, amikor mindig felkínáljátok a gyermeknek a bilit, WC-t (esetleg a pelenkát).

A megfelelő anyagcseréhez a mozgás is nélkülözhetetlen. Elegendő időt és helyet kell biztosítani, hogy gyermeked sokat mozoghasson, mert ez segíti a megfelelő emésztést, bélműködést.

A statisztikák szerint ötéves kortól kilencéves korra meredeken csökken a székrekedéses gyerekek száma. Közrejátszhat ebben a pszichés és a testi érés is, és ha másra nem is, de arra jó ez a statisztika, hogy a szülőknek erőt ad, ha látja, hogy ez a nehéz időszak is el fog egyszer múlni és megoldódik.

Még nincs vége! Lapozz a folytatásért!

Pages: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anya

Hivatalosan is nehezebb otthon lenni a gyerekkel, mint bejárni dolgozni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
Koronavírus

Koronavírus második hullám: A járványszakértő szerint súlyosabb második hullám jöhet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
Top
2
apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek