Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

down-szindróma

“Sem Zoárd, sem a plusz kromoszómája nem teher, hanem áldás!” Egy Down-szindrómás kisfiú érkezésének története – a szülők szemével

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
225 szavazat

Lugosi Dóri a jelenlegi átlaghoz képest fiatalon, 28 évesen lett kétgyermekes anya. Ráadásul két kisfiú édesanyja: az örökké mosolygó, energiabomba Martiné, valamint plusz egy kromoszómájával örök gyerekként a családba tanítani érkező Zoárdé. Hogyan élte meg Dóri és a férje, amikor a szülés után nem sokkal megtudták, hogy kisfiuk Down-szindrómás? Mi játszódott le bennük? Min mentek végig az elmúlt 5 hónapban és hogy vannak most, közel fél év elteltével? Erről meséltek. Ez Dóriék igaz története.

Elolvasom
alváshiány
Fotó: Unsplash/Kinga Cichewicz
2019.12.08

Nagyon nincs jó hatással a gyerekekre a koránkelés

Egy kutatás pedig be is bizonyította, hogy milyen előnyei lehet annak, ha tovább alhatnak.

18 amerikai iskolában 7:50 helyett csaknem egy órával későbbi iskolakezdést vezettek be. Nem véletlenül kezdődött innentől a diákoknak az első órája 8:45-kor. Arra voltak kíváncsiak, hogy mire használják fel az egy plusz, ajándékba kapott órát. Bár meglepő, de a diákok éjjel ugyanakkor feküdtek le, reggel pedig bátran éltek a lehetőséggel és tovább aludtak, átlagosan 34 perccel. A kipihentségnek pedig látható hatása is volt: a diákok tanulmányi eredményei elkezdtek javulni.

Jobban megfelelt a serdülők természetes ébredési idejének a későbbi iskolakezdés.

– nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Horacio de la Iglesia.

Ennek az lehet az oka, hogy az ő bioritmusuk alapvetően eltér a felnőttekétől és a kisebb gyermekekétől. „A serdülőknél megnő a cirkadián – az alvási és ébrenléti – ciklus és csökken a reggeli fényre való érzékenység.” – mondta Gideon Dunster, a Washingtoni Egyetem biológus doktorandusza. Ezért alszanak el éjjel később, és kelnek reggel is később, mint például a felnőttek vagy a picik.

A túl korai kelésnek és a nem megfelelő mennyiségű alvásnak hosszútávon negatív következményei lesznek a gyerekek egészségére is. Hátrányosan hathat az emésztésre, a szívritmusra, a testhőmérsékletre, az immunrendszer működésére, a figyelmükre és a szellemi egészségükre is, plusz hajlamosabbak lehetnek a depresszióra.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

down-szindróma

“Sem Zoárd, sem a plusz kromoszómája nem teher, hanem áldás!” Egy Down-szindrómás kisfiú érkezésének története – a szülők szemével

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
225 szavazat
Top
1
magyar anyák külföldön

“Itt még nem hallottam, hogy nincs elég tej!” – Cipőtlen babák, no cumi, császármetszés esetén is apás szülés – Ilyen Angliában anyának lenni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
Top
2
hagymatea

Utáltam, de segített: Gyermekkorom legutálatosabb és egyben leghatásosabb szere köhögés ellen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
42 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek