Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

óvodai beszoktatás

Így készülünk vissza az oviba: 7 tipp, hogyan veheted könnyedebbre a karantén utáni ovis visszaszok(tat)ást

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Két és fél hónap után ma újra nyitnak az óvodák, az én lányom is ismét be fog járni. Ám az ovis mindennapokba való felhőtlen és örömteli visszatérés nem feltétlenül magától értetődő. A karanténban töltött idő nagyjából egy nyári szünetnek felel meg. A hosszú kimaradás, a rendkívüli nyitás és a nyár nem könnyíti meg a visszaszokást és a visszaszoktatást. Most kiemelten figyeljünk a gyermekünk lelkére!

Elolvasom
home school
Fotó: Getty Images
Szerző: Bus István
2020.03.31

No para – 5 ok, amiért nem félek a gyerek iskolai előmenetelétől

A harmadik hétbe ugrottuk bele a tegnapi napon (március 31, kedd van ma már). A felállás a szokásos: én éppen ezt a cikket írom a konyhaasztalnál, velem szemben pedig a lányom gyakorolja a szorzást (szorzás olyan számokkal, amelyekben nulla is van). A gyerek iskolai előmenetele miatt tökéletesen nyugodt vagyok.

1. A gyerek introvertált

A gyerek egyke és introvertált. Vagyis: megtanult szépen ellenni magában is. Elég élénk a fantáziája, és sokszor igényli is az egyedüllétet. Nem lóg rajtunk, olvasgat. Ahogy megfogalmazta: számára olyan ez az egész, mintha mindig hétvége lenne. A tanulás is úgy megy, hogy megmondom, mi a lecke, ő megírja, aztán ellenőrzöm, és javítjuk a hibákat. (Tudom, mázlisták vagyunk.)

2. A legjobb korosztály

Arra kellett rájönnöm, hogy a harmadikas-negyedikes korosztály a legjobb – a távoktatás szempontjából. Megtanultak írni-olvasni és számolni, tehát nem kell mellettük ülni, és az alapokra megtanítani őket. Ugyanakkor még nem felsősök, tehát nem öntik a fejükre vödörszám a tanulnivalót, a themüpüla-i csatát meg a négyzetgyököt. Viszonylag gyorsan végzünk a házikkal – e-mailben kapjuk –, ezért gyanús volt nekem, hogy túl kevés leckét küldenek. Elkértem egy ismerőstől az ő iskolájuk leckéit: igaz, hogy csilllivillibb, interaktív felületen jön minden, de a mennyiség ugyanannyi.

3. Már mindent megtanultak

Ahogy azt több pedagógus is rávilágított: március végére-áprilisra már nagyjából bekapálták az adott évi mennyiség java részét. A tanév maradékában főleg már az ismétlésre koncentrálnának. Ami kimaradt az új anyagból, azt meg lehet kísérelni otthon is elsajátítani – de a jövő szeptemberben (biztos vagyok benne, hogy lesz már iskola), úgyis átveszik, ismételnek, gyakorolnak.

4. Rá tehetsz még egy lapáttal

Kevesled a tananyagot? A gyerek bírja és igényli a terhelést? Tegyél rá még egy lapáttal! Például: legyen a tanulás része még, hogy minden nap meg kell nézni egy ismeretterjesztő filmet. Illetve, van egy csomó online kurzus. Sakk, matek, önképző kör… bármi. Iratkozzatok fel!

5. Nem ezen fog múlni az élete

Sokunkban benne van a félelem, hogy ha negyedikes korára nem tud folyékonyan angolul a gyerek, akkor lemarad, és nem lesz az élet győztese – mondjuk logisztikai igazgató egy nagy multi cégnél. Nos, jó hírem van: nem a mostani karanténos oktatáson fog múlni, hogy a gyerek mire viszi az életben. Mondok durvábbat: az, hogy a gyerek hogy boldogul majd, annak vajmi kevés köze van az iskolához. Ha azon szorongsz, hogy nem tudja majd valóra váltani a saját álmaidat: itt az idő, hogy megszabadulj a rossz érzéstől! Engedd el!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

óvodai beszoktatás

Így készülünk vissza az oviba: 7 tipp, hogyan veheted könnyedebbre a karantén utáni ovis visszaszok(tat)ást

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
iskolabezárás

Ezért nyitottak ki, majd zártak is be pár hét után az iskolák Ausztriában és Franciaországban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
2
babavárás

“Terhes lettem a koronavírus járvány idején úgy, hogy már nem is szeretem a férjem!” – Két nő, két megromlott házasság és egy nem várt terhesség története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek