Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat

A koronavírus terjedéséről, megelőzésének lehetőségeiről egyre többet tudunk, de még mindig rengeteg az álhír és téves információ. Arra vállalkoztunk, hogy kizárólag hiteles forrásból, szakemberek ajánlása alapján összeállítsuk az óvintézkedések tízes listáját, amely valóban a megelőzést szolgálja.

Elolvasom
nyári táborok
Fotó: Getty Images
2020.05.15

Új infók a 2020-as nyári táborok, a játszóterek és az iskolák nyitása kapcsán!

A kormány csütörtöki sajtótájékoztatóján több jó hír is elhangzott: fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon Budapesten is, biztosan lesz nyári tábor és a fővárosban is kinyit több játszótér, játszópark. Íme a részletek!

Hetek óta mindenki erről beszél: lesznek-e nyári táborok 2020-ban? Mi lesz a játszóterekkel? És mikor nyitnak újra az iskolák?

Már csak a fővárosban maradnak a korlátozások

Immár a vidéki megyéken kívül Pest megyében, a fővárosi agglomerációban is megszűnnek a kijárási korlátozások, így hétfőtől az éttermek, büfék, kávézók, cukrászdák külső terein kívül a belső helységeket is megnyitják, az üzletek pedig egész nap nyitva lehetnek, ugyanakkor továbbra is mindenütt kötelező a maszk viselése és a másfél méteres biztonsági távolság betartása. Újra lehet játszóterezni és a parkok is nyitva lesznek. – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Az alsósoknak újraindulhat az iskola

Az oktatási akciócsoport nem zárta ki, hogy egyes településeken az alsósoknak júniustól újrainduljon az oktatás az iskolákban. A Nemzeti Pedagóguskar elnöke, egyben az akciócsoport tagja, Horváth Péter leginkább azt tartja elképzelhetőnek, hogy az első-negyedik évfolyamosok térjenek vissza, és elsősorban azokon a településeken, ahol kisebb mértékű a fertőzöttség. Az akciócsoport javaslatot tett a kormánynak, hogy a településeknek és az iskoláknak legyen lehetőségük eldönteni, újraindítják-e a normál oktatást még ebben a tanévben vagy sem. A szakemberek véleménye megegyezett abban, hogy a tanév hosszán nem kellene változtatni, vagyis az június 15-ével érne véget.

Lehetnek nyári táborok 2020-ban!

Horváth Péter szerint: „Amiatt, hogy a szülők szabadságolása nagyban változott a korábbi évekhez képest a veszélyhelyzetben, a szigorú járványintézkedések betartása mellett, az igényekhez igazítva komolyabb iskolai felügyeleti lehetőségre, napközi ellátásra, esetleg tematikus táborok megszervezésére lehet szükség a nyári hónapokban.”

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár készítette elő a javaslatot a nyári táborokról, amiről szerdán döntött a kormány. „A legtöbb családban téma, hogy a gyerekek mehetnek-e majd nyári táborokba. A kormány megbízásából igyekszem ezt a kérdést a lehető legalaposabban körbejárni, és megfelelő javaslatot tenni. A sok egyeztetés mellett az Önök véleményét is megköszönöm!” – ezzel a felhívással fordult Facebookon követőihez Novák Katalin a múlt héten. A szavazáson csaknem 27 ezren vettek részt és 72 százalékuk azt szerette volna, hogy legyen tábor, de védőintézkedésekkel.

Az már biztos, hogy nyári gyerektáborokat lehet tartani, de arról a hónap végén dönt a kormány, hogy lehetnek-e olyan táborok is, ahol majd az ott alvás is lehetséges.

A táborszervezők nagyon örülnek a hírnek, de még várják a részletes szabályozást is arra vonatkozóan, hogy a nyári táborok 2020-ban hogyan, s miként szervezhetőek.

 “Azt gondoljuk, hogy a megfelelő intézkedések mellett ott alvós táborok megtartására is van esély idén nyáron, amennyiben ezt a járványügyi helyzet is megengedi. Várjuk, hogy erről is hamarosan döntés szülessen.”- nyilatkozták.

Budapesten is kinyitnak a játszóterek, de nem mind

A főváros a napokban bejelentett Restart program alapján elkezdte Budapest fokozatos újraindítását is. Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy hétvégén nemcsak a Margitszigetet és a Hajógyári-szigetet nyitják meg ismét, hanem a pesti alsó rakpartot is lezárják az autók elől és átadják a gyalogos-kerékpáros forgalomnak.

A kormány a virológusok mellett a budapesti kerületek polgármestereinek véleményét kérte ki, hogy időszerűnek látják-e a kijárási korlátozások feloldását.

Kiss László óbudai polgármester a kerület honlapján közzétett válasza szerint: „Az egészségügyi szabályok és fizikai távolságtartás betartása és a rendőrség fokozott ellenőrzése mellett szeretnénk újra kinyitni néhány közterületi egyéni szabadidős sporttevékenységet szolgáló sportlétesítményt és játszóteret.”

Déri Tibor, Újpest polgármestere szerint nyitni kell Budapesten is, így elkezdik kinyitogatni az újpesti játszótereket, péntektől az első húszat, jövő héttől a továbbiakat folyamatosan. Hétvégén kinyit a Tarzan park is, valamint felkészülnek az óvodák nyitására.

Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester több ajánlást is tett: javasolta az iskolák zárva tartása mellett az alsósok kiscsoportos felügyeletének megszervezését a nyári szünetben, engedélyezzék valamennyi bolt rendes nyitva tartását szigorú szabályok mellett, maximalizált létszámmal, maszkkal és fertőtlenítéssel és hogy a vendéglátó üzletek is 20 óráig nyitva lehessenek.

A Hegyvidéki Önkormányzat a fokozatos, lassú nyitás pártján van. A kerület javasolta, hogy mivel a főváros területén még hatályos kormányrendelet a lakhely elhagyásának alapos indokaira vonatkozó rendelkezései között a játszóterek látogatása nem szerepel, így például erről csak ennek módosítását követően hozhatnak döntést. Hegyvidék addig is folyamatosan készül a nyitásra, a játszótereket fertőtlenítik, takarítják, készülnek az előírásokat tartalmazó táblák is.

Forrás: MTI, Kormányinfo

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
1
Élmény

400 interaktív hangoskönyv gyerekeknek – ingyen!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek