Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szülés éjjel

Miért születnek általában éjjel a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat

Te is az esti órákban kezdtél vajúdni, és hajnalra, de még az éj leple alatt hoztad világra gyermeked? És most, hogy így belegondolsz, a barátnőd is? Meg a szomszéd is? Sőt, te magad is éjjel születtél? Nem véletlen.

Elolvasom
Gyereknevelés
2019.11.24

Csináld másképp! Nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerek a Simplicity Parenting módszerrel

Ott a sok legó, mégsem játszik. És azzal jön, hogy unatkozik! Tényleg neked kell szórakoztatnod, amíg csak morcos tinédzser nem lesz, és rád vágja a szobaajtót? Így csinálhatnád másképp:

“Feleségemmel egy 8 és egy 10 éves fiút próbálunk nevelni. Egyszerűen. Néha sikerül is. Ehhez adott kiváló terepet háromévnyi külföldi tartózkodás, mert bőröndből élve nehéz lett volna tárgyakkal elhalmozni magunkat. Új-Zélandon az intézmények gyerek- és szülőcentrikus elvek alapján működnek. Kaptunk például egy kis füzetet, néhány pofonegyszerű tippel, hogy hogyan erősíthetjük meg a gyerekeinket abban, hogy nincs más dolguk, csak jól lenni. Eme módszer foganatosításában sokat segítettek azok a fantasztikus óvó nénik és tanárok – Waldorf- és állami suliban egyaránt –, akik ritmust, rítust, meleg, biztonságos környezetet ajándékoztak a srácoknak, és közben még fára mászni is hagyták őket.”

Ezt a három dolgot ígéri Kim John Payne ausztrál származású nevelési tanácsadó és családterapeuta 2010-ben megjelent, Simplicity Parenting című könyvében: ha takarékra tesszük a nevelési elveinket, sarjunk nyugisabb, kiegyensúlyozottabb, vidámabb lesz. Nem elhanyagolható mellékhatásként: talán mi, szülők is. Payne elmélete szerint a modern családi nevelés csődje éppen az, hogy nevelni akar. Túl sok impulzust, választási lehetőséget és elvárást tol a gyerekekre, amitől azok stresszesek, frusztráltak és kiállhatatlanok lesznek. Az iskola csak fokozza a bajt a teljesítési kényszerrel, a regulázott viselkedési elvárásokkal, a bal agyféltekét trenírozó okoskodással, ami a kreativitás, a felszabadult játék rovására megy. A probléma elkeserítő, de orvosolható. Nem kell hozzá sok, és soha nem késő elkezdeni.

Cikkünkben hazai szakembereket is ajánlunk. 

Vegyél vissza. Legyen mindenből kevesebb. Legyen az élet lassúbb, unalmasabb. Hagyd a gyereket gyereknek lenni. Hagyd a korai különórákat, nyelvórákat, edzéseket, hangszeres oktatást, tematikus szülinapi bulit, tabletet.

Az egyszerű nevelés négy alapköve
1. az egyszerű, ingerszegény, de biztonságos környezet;
2. a következetes napi ritmus és rutin;
3. a kötelező programok és elfoglaltságok minimalizálása;
4. és a külvilág wzavaró – a gyermek számára érthetetlen – impulzusainak megszűrése.

Az unalom értékes eszköz.
Az első lépés ezért kidobálni mindent, ami fölösleges, beleértve a kész megoldásokat kínáló, bóvli játékok zömét. Például az aksival működő sárga markolót, ami kb. 10 percig érdekes.

De akkor mivel játszik a gyerek?! 

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szülés éjjel

Miért születnek általában éjjel a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
1
apás szülés

Apás szülés: ér hányni a szülőszobán?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
zsebpénz

Adjunk-e a gyerekünknek zsebpénzt a házimunkáért cserébe?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek