Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekkori székletvisszatartás

Több hétig nem kakilt a gyerekem! Elárulom, mi segített!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermeke visszatartja akár napokig is a székletét, vagy visszatérő székrekedéssel küzd. A kisgyermekkori székletvisszatartásnak több lehetséges oka is van, testi és pszichés egyaránt szóba jöhet és van, amikor mindkettő egyszerre.

Elolvasom
gyerekrajz
Fotó: Getty Images
2019.08.11

Nyugodtan dobd ki a gyereked rajzait – Ez az anya megtette és most meg is indokolja, miért!

A gyerekek csak úgy árasztják magukból a művészeti alkotásokat. Jóformán még felülni sem tudnak, amikor a felnőttek színes ceruzát nyomnak a kezükbe. Az alkotás leköti őket és állítólag jót is tesz nekik. De az elkészült mű bizony megmarad, és itt kezdődnek a bajok.

Ez a cikk részlet Mary Townsend írásából, magyarra fordítva.

Az otthonom hemzseg a gyerekeim rajzaitól. A legtöbbjükre a padlón bukkanok rá, eddigre már többnyire elszakadtak, összegyűrődtek vagy lábnyomok éktelenkednek rajtuk. Gyakran több réteg rajzot szedek fel a földről; a papírlapokról csillámpor szóródik és festett rizs. Más fecnik a hűtőszekrényről potyognak le.

Néhány év elteltével komoly gyerekrajz-krízissel kellett szembenéznem. Nehéz eldönteni, hogy melyik művet tartsa meg az ember.”

Jaj, hát ezt csak nem dobhatjuk ki

– suhan át az agyamon minden egyes alkalommal. És ha megtartom az egyiket, miért válnék meg a másiktól?

A KRIKSZKRAKSZOK VALÓDI JELENTÉSE

Eljött a pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy kidobom mindet. Szörnyeteg vagyok? Lehet. De a megkönnyebbüléshullám, ami a döntésemmel járt, elhitette velem, hogy jó úton járok. Az, hogy mit kezdenek a szülők a gyerekeik rajzaival, attól függ, hogy mit gondolnak a gyerekkorról mint olyanról, a nosztalgiáról és arról, hogy mi a szép.

Carl Rogers pszichológus egyetért azzal, hogy nagyszerű dolog a művészetet gyakorolni akkor is, ha az ember még nem rendelkezik megfelelő készségekkel. „Nem vagyok túl ügyes benne, de jó érzés, hogy csináltam valamit” – hangzik híres mondása, amire a mostanában felkapott színezőkönyvek divatja is ráerősít. A művészet állítólag okosabbá, magabiztosabbá, érzelmileg stabilabbá teszi a gyerekeket.

És igen, általában szépek is. De ha túl sokat nézi őket az ember, kiüresednek, elvesztik jelentésüket, miközben alkotójuk már egy másik ötperces művön dolgozik a vízfesték-palettájával. A mű egyszerre fontos és irritáló – itt kezdődik a gyerekművészet válsága.

Nemrég anyám és anyósom egyszerre kezdtek nagyszabású szelektálásba az otthonukban. Hamarosan óriási dobozok kezdtek áramlani a házunkba: áltisis érmek, szalagok, házi fogalmazások, rajzok, festmények. Amikor megérkezett az első doboz, a férjem az egészet ki akarta dobni, úgy, ahogy volt. Én azonban felelőtlenségnek éreztem, hogy mindentől egyszerre megszabaduljunk, ezért elkezdtem átnézni és átválogatni őket.

A TÁRGYAK MEGNYUGTATÓLAG HATNAK

Két doboz után elegem lett. Meglepően hamar szállt el a nosztalgia öröme is. Az ötéves koromban készült műalkotások nem tartalmaztak művészeti igényt vagy ihletet. Inkább megrémítettek, ahogy felnőtt fejjel néztem őket: mekkora időmennyiség ment tökéletesen feledésbe?!

Szörnyeteg vagyok? Lehet. De a megkönnyebbüléshullám, ami a döntésemmel járt, elhitette velem, hogy jó úton járok.

Talán ezért őrizzük meg a gyerekeink rajzait. Hogy mégse felejtődjön el ez az idő. Talán ezért válunk kéretlenül az utódaink képzőművészeti kurátoraivá. Meggyőzzük magunkat arról, hogy el fog jönni a nap, amikor a gyereked kezébe veszi ezeket, és büszkén, szeretettel emlékszik vissza a gyerekkorára. 

NE DŐLJETEK BE A KÉSZTETÉSNEK.

Csak arra való, hogy elkerüljétek a lelkifurdalást. Nyilvánvalóan képtelenség megmondani, a korai évek melyik pillanata marad meg a gyereked fejében. Különben is, a gyerekkor számtalan ilyen pillanatból tevődik össze. Kizárt, hogy mindegyiket megőrizzük.

A nosztalgia elkerülhetetlen érzés. De a gyerekrajzokban nem az a jó, hogy esztétikai élményt nyújtanak, hanem az alkotás örömét adják a gyereknek. Ezt az örömöt kell megőrizni, nem az eredményt. Ha az utóbbitól megszabadulunk, azzal mindenki nyer. Beteljesül az alkotás körforgása, a rövid életű folyamatok rövid életűek is maradnak.

Nagyjából hétéves korban jön el az az időszak, amikor az ember elkezd emlékezni a saját korábbi élményeire, és amikor a gyerekek elkezdenek különbséget tenni a számukra fontos és kevésbé fontos dolgok között. Természetesen nem muszáj kidobnod valamit, amire a gyerek azt mondta, hogy meg szeretné tartani. De amíg nem áll fent ez az igény, addig a legtöbb művészeti termék arra született, hogy megsemmisítsék. Az életnek nem az az értelme, hogy minél tovább legyünk gyerekek, hanem hogy felnőjünk, ami maga után vonja, hogy bizonyos dolgokat magunk mögött kell hagynunk és kiélvezni az ezzel járó megkönnyebbülést.

Te kidobtad/dobod a gyerekek rajzait, vagy megőrzöd őket?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekkori székletvisszatartás

Több hétig nem kakilt a gyerekem! Elárulom, mi segített!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
szex

Hancúr karantén idején: “Az alvásidőben lezavart együttlét végére kelt fel a lányunk, aki nem értette, miért vagyunk meztelenek délután 3-kor”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
12 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek