Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
szülői minta
Fotó: Getty Images
2019.08.06

Oké vagyok, oké vagy! Ilyen hatással van a gyerek önbizalmára a szülői minta

Az önmagunkba vetett hit a siker egyik kulcsa a felnőttek világában, ám ennek mértéke, minősége nagyban a szülői mintán múlik. Medveczky Kata tanácsadó pszichológust, a Finnországból származó, világszerte elterjedt Kids’ Skills módszer első kiképzett magyarországi képviselőjét kérdeztük a témáról.

Önbizalomkalauz

  1. Babakorban / A csecsemők hat hónapos korukig egynek hiszik magukat az anyjukkal, így esetükben nem beszélhetünk önbizalomról. Viszont a későbbi önbizalom alapjait már ebben a korban lefektethetjük a gyengéd gondoskodással, a sírásra adott szeretetteljes, nyugtató reakcióval, sok mosollyal és öleléssel.
  2. Kicsikorban/ 1 és 2 éves kor között a gyerekek kezdik egyre intenzívebben felfedezni saját valójukat, leköti őket például az, ha a tükörben nézegetik magukat. Arra is rájönnek, hogy vannak dolgok, amelyeket ők csinálnak, például ki tudnak borítani egy doboz játékot. Apró felfedezéseik közben még mindig a szülők szemén át látják önmagukat. Az önbizalmukon sokat dob, ha megadjuk nekik a döntés lehetőségét: például hogy két sapka közül kiválasszák, melyiket szeretnék felvenni.
  3. Óvodáskorban / A háromévesek szeretik magukat összehasonlítani a kortársakkal és jönnek az olyan kérdések, hogy „nagyobb, gyorsabb, jobb vagyok, mint a barátom?”. Ilyenkor érdemes kiegyensúlyozott válaszra törekedni, például: „Te vagy a legjobb négyéves festő, akit ismerek!” vagy „Alex gyorsabban fut nálad, te viszont ügyesebben kapod el a labdát, mint ő”.
  4. Nagyobbaknál / Az iskolások folyamatosan egymáshoz mérik magukat: figyelik, ki hogyan tanul, hogy néz ki, mennyire jó a sportokban, kinek hány barátja van. Ez az időszak rést üthet a gyerek önbizalmán, ezért szülőként a legtöbb, amit tehetünk, hogy kitartóan szeretjük, az erősségeire koncentrálunk és folyamatos kapcsolatot tartunk a tanáraival. 

Mitől függ az, hogy van-e önbizalmunk vagy nincs? 

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek