Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Más bőrébe bújva / "Hogy segít ez?" – kérdezi a szkeptikus szülő. Miben különbözik attól, hogy a gyerekek a suliudvaron mondjuk sárkányosat játszanak? Két dolog adja azt a pluszt, amitől a közös játék itt, az elvarázsolt csodavilágban gyógyítani tud: a foglalkozásvezetők értő háttérsegítsége és a különleges, alkotó-befogadó közeg, a csoport.

Elolvasom
esti mese
Fotó: Getty Images
2019.10.07

Okosabb lesz az a gyerek, akinek mindig ugyanazt a mesét kell olvasni! 3 extra fejlesztő tipp

"Mit olvassak ma este? Jaj, már megint ezt? Már két hete állandóan ezt kéred. Nem unod még?" Nem! És milyen jó, hogy nem, a tudósok szerint ugyanis van egy nagyon pozitív hatása annak, ha többször kell ugyanazt a mesét elolvasni a gyereknek.

Biztos nálad is volt már olyan, hogy lapozni is elfelejtettél, úgy szólt rád a gyerek, mert annyiszor olvastad már el neki az adott mesét, hogy fejből tudtad az egészet? Lehet, hogy te már nagyon unod, viszont a tudósok most találtak néhány elég jó érvet a dolog mellett.

Ha többször kell ugyanazt a mesét elolvasni a gyerekeknek, az megalapozza a későbbi tanulmányi sikereiket. Egyrészt sokkal jobban gyarapszik a szókincsük, mivel többször hallanak akár nehezebb, ritkábban használt szavakat is, így jobban is rögzül bennük. Másrészt pedig a többszöri elolvasás segít nekik a szövegértésben is. Minél többször hallják ugyanis a szöveget, annál jobban megértik, figyelnek fel olyan részletekre, amelyekre a korábbi alkalmakkor esetleg nem, így a többszöri elolvasás hatására szép lassan a teljes történet világos lesz még egy egész kicsi gyermekek számára is.

Ez a kettő együtt, vagyis a szövegértés és a szókincs pedig hatással van a gyerekek későbbi tanulmányi eredményeikre. A tudósok szerint konkrétan jobban teljesítenek azok a diákok például a feleletválasztós teszteken, akiknek a szüleik gyakran olvastak és sokszor ugyanazt a mesét.

Bár tagadhatatlanul nagyon hasznos érv ez amellett, hogy miért is olvassuk el lelkesen és mosolyogva százhuszonharmadjára is ugyanazt a mesét, megkérdeztük a magyar Insta közösség egyik legnagyobb mesekönyv fogyasztó családjának összetartóját, Gőbel ‘Bukkancs’ Noémit (aki egyébként a ‘Magyar Anyák Külföldön‘ rovatunk svéd anyukája volt’), hogy vajon náluk is volt-e már ilyen kedvenc, mennyi ideig kellett ismételnie és hogy viselte ő, mint felolvasó. 🙂

“Máig emlékszem Cucu lányom első mesekedvencére: konkrétan beleégett az agyamba, ugyanis bő két hónapig minden este csak azt volt szabad olvasnunk. (Végül annyira szétesett, hogy új példányt is vettünk belőle!) De: megtanultuk belőle, mi az a bodobács és a szitakötő, énekeltünk a közepén “Katalinka szállj el”-t, azóta meg úgy falja a könyveket a hölgyemény, hogy még a kisöccsét is rájuk kapatta. Most már ő hozza esténként ugyanazt, de legalább felkészültebb vagyok, és tudom, tényleg az ismétlés a tudás anyja. :)” 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bukkancs (@bukkancs) által megosztott bejegyzés,

Hogyan lehet még hatékonyabb az esti mese olvasás?

Olvass olyan történetet, ami kicsit távolabb áll tőletek, az életetektől, így nagy valószínűséggel a történetben sok olyan új szóval találkozhat, amivel korábban még nem. Ha ténylegesen belefuttok egy ilyenbe, kérdezz vissza: tudod, hogy mit jelent ez a szó? Beszéljetek picit róla, hozz fel példákat, alkoss vele mondatokat – így jobban rögzül a gyermekedben. Végezetül pedig ha látod, hogy lankad a figyelme a történet és a szöveg irányába, akkor beszélgessetek a rajzokról. 

Nektek is volt már ilyen időszakotok? Melyik mesét és mennyi ideig kellett egyhuzamban csak azt olvasnotok? 🙂

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
12 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
szülés

Mama, honnan jönnek a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
mosipelus

A pelenkÁZÁS ne az ázásról szóljon! – 5 szempont, hogy egyszerűen választhass mosipelust!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek