Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
kamaszkor
Fotó: unsplash
2019.09.30

Milyen a felnőttek világába mostanában kilépő Z-generáció? Egy biztos: önbizalomban nincs hiány!

Itt jön a Z-generáció, első hullámuk most lépett ki a felnőttek közé. És a nyugati világ meglepődik: ezek a fiatalok önbizalomban, önfényezésben, önbecsülésben, és általában az önzésben nem szenvednek hiányt. Nálunk még mindig vegyes a helyzet, mert a magyar iskolarendszer sok helyütt gondoskodik róla: okosnak épp ne nagyon érezhessék magukat a diákok. Így aztán más területekre korlátozódik a szárnyaló önbizalom.

Az amerikai egyetemeken 1966 óta szisztematikusan felmérik az elsős diákok önmagukról alkotott véleményét. A nagy American Freshman Survey kérdőívét eddig kilencmillió fiatal felnőtt töltötte ki, a minta tehát jócskán reprezentatívnak tekinthető. A diákoknak saját vélt vagy valós képességeiket kell értékelniük, például hogy mennyire jók matematikából, vagy mennyire motiváltak és önállóak. Az eredmények azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedik azoknak az aránya, akik „átlagon felüli” minősítést adnak saját maguknak egy vagy több kategóriában. Azt is megfigyelték az adatokat elemzők, hogy leginkább az individualizmusra, az egyéni értékekre jellemző tulajdonságok és képességek mutatnak meredek emelkedést, míg a közösségi értékekre vonatkozó képességek – mint például a kooperációs készség, az empátia és a spiritualitás – stagnáló vagy épp csökkenő tendenciát mutatnak.

Megan Zander blogján írja le azt a kísérletet, mikor egy héten át agyba-főbe dicsérte 3 éves fiait. Az eredmény pozitív lett: kevesebb hiszti, követelőzés, nagyobb lelkesedés a feladatok elvégzésében, és jó érzések az anya lelkében. Zander mégis arra jutott, ha ezt tovább folytatná, teljesen kikerülne a fókuszból a fejlődés, a változás, s az elkövetett hibák is súlytalanná válnának. Dicséretei pár nap után egyre inkább süket fülekre találtak a gyerekeinél, különösen az olyan általánosan megfogalmazott hozsannák, mint a „de ügyes vagy!”.

Hogy mennyire jó ha a “lovat adni alájuk”, vagy inkább a realitások szintjén maradjunk, azt elég sokan kutatják. Ezek közül válogattuk ki e havi számunkban a legérdekesebbeket. A cikk folytatását a 2019. szeptember 12-én megjelent Gyereklélek magazinban találod!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek