Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Lánykoromban nagyon szerettem csinosan megjelenni valahol, különleges kihívásnak éreztem, hogy a ruháimmal a nőiességemet erősítsem. Nem voltam mindig ennyire tudatos a megjelenésemet illetően, kamaszkoromban például igencsak kritikusan nézegettem magamat sokszor a tükörbe, de mire elértem a felnőtt kor határát és megtaláltam azt a férfit a testestűl-lelkestől elfogadott, akkor megbarátkoztam magammal. De azt nem gondoltam volna, hogy nem a kamaszkori önelfogadás és testi változások lesznek a legnagyobbak az életemben, hanem amikor gyermekem születik!

Elolvasom
bébiszitter
Fotó: Getty Images
2020.05.17

Az online bébiszitter a megoldás a járványbiztos gyermekfelügyeletre? De biztos!?

Idestova két hónapja, hogy a bölcsik, az ovik és az iskolák bezárták kapuikat a járványhelyzet miatt és az oktatás az online térbe szorult. Az új helyzetre reagálva élelmes amerikai vállalkozások a virtuális bébicsőszködés ötletével rukkoltak elő. De ez vajon tényleg olyan klassz, mint mondják?

Egyszer volt, hol nem volt… a szülők és a gyerekek reggel fölkeltek, szépen megreggeliztek és mindenki elindult a maga dolgára; a felnőttek a munkahelyükre, a kisebbek pedig az iskolába. S ez így ment nap mint nap, a hétvégéket leszámítva. Ehhez szoktunk hozzá, tudtuk mire számítsunk, nagyjából legalábbis. Aztán jött a koronavírus, és egy pillanat alatt átírta az életünket; ránk szakadt a home-office, a home-schooling; a szociális távolságtartás; alapjaiban felforgatva szokásos mindennapjainkat, amire sokak szerint az online bébiszitter lehet a megoldás.

A szülők ugyanis nem csupán a gyerekeik 0-24 órás felügyeletével maradtak magukra, az iskolásaikat az otthon tanulásban is segíteniük kell, miközben mondjuk konferenciahívásban vannak, vagy ebédfőzés és takarítás közben zsonglőrködnek az idejükkel.

A járványhelyzetben megváltozott szülői igényekre viszont néhányan elég gyorsan és találékonyan ráfordultak; bébiszitterkedő szolgáltatásaikat – a távolságtartás szabályainak alárendelve – az online térbe helyezték át.

Az online bébiszitter megoldás a COVID 19-re reagálva szülötte, ami hozhat ugyan néhány, – mostanság ritka, ám csendes – órát a karanténos hetekben szétborzolódott szülői idegeknek, kérdés milyen áron.

De mi is az a virtuális bébiszitting?

A hagyományos bébiszittinghez képest alapvető különbség, hogy a gyermekünkre felvigyázó személy nem lehet ugye fizikálisan jelen, a távolból, egy videós platformon keresztül “felügyel” a gyerekekre egy előre meghatározott időtartam erejéig. Pontosabban megpróbálja szórakoztatni őket; az életkoruktól függően valakinek énekel, bábozik, esetleg kézműves foglalkozást tart,vagy egyszerűen csak beszélget a kicsivel.

A virtuális felvigyázásnak ugyanakkor nyilvánvaló hátrányai is vannak; az online bébicsősz a képernyőn keresztül biztosan nem fogja tudni megakadályozni, hogy az örökmozgó négyévesed a bábozásra hirtelen ráunva  mondjuk a konyha fele vegye az irányt, hogy azokat a nagyon érdekes fiókokat pakolgathassa tovább, háborítatlanul.

S miután kiszálltál az egyórás telekonferenciából, a szétkent lisztet, a több méternyi vécépapírkígyót és a filctollfirkát a kanapéról ugyanúgy neked kell eltüntetned.

Ahogyan a virtuális bébicsősz nyilvánvalóan enni, inni sem fog tudni adni neki a képernyőn keresztül.  Ergo a kisebb gyerekeket, akiknek a figyelmét még nem lehet egyszerre ilyen hosszasan lekötni, nem lehet nyugodt szívvel az online szitterre bízni.

Kérdés, hogy akkor megéri-e azért fizetni egy vadidegennek, hogy chaten keresztül szórakoztassa a gyereket? Persze az is elképzelhető, hogy van, akinél ez működhet. Akinek pedig ez se anyagilag, se a gyermeknevelési elveibe nem fér bele, lehet jobb megoldás, ha mondjuk leülteti az 1 órás  Jégvarázs elé a kislányt, akire néha rápillant

 Vagy egyszerűen csak felhívjátok a Nagyit, aki boldogan elbeszélget a kisunokájával, és még csak pénzt sem fog kérni érte.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
1
testvér
Szerző: K. V.

10 dolog, amit az idősebb testvéred talán sosem mondott el neked

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
2
mesék

Mesék, amiket (nem) nézünk: Mancs őrjárat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek