Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

zenetanulás

Zene az agynak, avagy miért tanuljon a gyerek zenét, miért játsszon hangszeren?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
66 szavazat

Amikor az ember gyereke zenét tanul, időről időre egy számmal nagyobb hegedűt kell beszerezni (például), hetente többször le kell őt szállítani az órára. Vizsgákra kell készülni, szép szóval, rimánkodva és őrmesteri szigorral gyakoroltatni. Eltűrni, hogy századjára is a szamárindulót játssza a zongorán Chopin helyett. De megéri. Nagyon megéri.

Elolvasom
karantén koncert
Szerző: Bus István
2020.05.19

Online zongorakoncert a karantén utolsó napján

Hallanak most? Nem? Vagy igen? Most, ha ráklikkelek a meghívóra, akkor talán... Ó, hogy rohadjon meg ez a fos zoom!... Ja, már hallanak? Bocsánat. Kezdhetjük a koncertet.

Fél évvel ezelőtt, decemberben, egy előadóteremben vártuk, hogy elkezdődjön a Nagy Koncert. Stefánia kislányom életében először felment a színpadra, leült a zongora elé, és eljátszotta a Zongoraiskola 1-ből a Virágéneket, körülbelül fél percben. Akkora sikere semminek nem volt, mint ennek a rövid dalocskának. Mármint, a számomra. Széttapsoltam a tenyerem, és talán még bravóztam is. Mögöttem a többi szülő vigyorgott, valakik viszont fejet csóválva néztek össze: mit pörög már ez a hülye? 

De nekem eszembe jutott a saját zongorista karrierem. A hat év, amíg iskolás koromban klimpíroztam. A sok szívás, amikor nem ment a gyakorlás. Amikor arra vágytam, bárcsak lezuhanjak az emeletes ágyról, és ne kelljen aznap órára mennem. De az is, amikor meg szuperül mentek a dolgok. Amikor elkapott a flow, és éreztem, hogy eggyé válok a zenével.

Meg amikor felkapaszkodtam az ercsi művház színpadára, és a félévi koncerten, szívinfarktus-közeli állapotban, magamat teljesen szétizgulva eljátszok egy polkát vagy szonátát, aztán remegő lábbal lebotorkálok a közönség köreibe.

Hát, a gyerek is zongorázik. Egykori magamat látom benne. Lehet, hogy nem lesz egy Jerry Lee Lewis, aki felgyújtja a zongorát, ahogy játszik, de legalább kap valamit a zenétől.

És miközben elkezdett játszani, magam is kedvet kaptam. Segítek neki a gyakorlásnál, sőt, vettem magamnak egyszerűbb kottákat. Napi fél órát igyekszem én is szakítani a régi-új hobbimra (nem mindig sikerül) – de harminc évvel később, mint hogy abbahagytam a zongorázást, most magamtól kaptam rá. Elképesztően jó érzés, kiszakít mindenből, és végtelen örömöt okoz. Kicsit sajnálom, hogy csak most jöttem rá minderre.

És amikor a zoomon csavargatom a beállításokat, és bénázok, aztán átveszi a feleségem, és neki sikerül, és elkezdődik a gyerek félévi koncertje, és amikor csúszik a hang meg a kép, és amikor megszakad az egész, és amikor a végtelenül kedves és lelkes zongoratanár mindenkit szívből megdicsér, akkor belefacsarodik a lelkem. Mit nem adnák egy előadóteremért, ahol megint leül a gyerek a zongorához!

Mit nem adnék, azért, hogy megint kínosan viselkedjek, amikor Stefi tétován feláll a hangszertől. És mit nem adnék, ha elmondhatnám az egykori, hetedikes, partvisvékony, szemüveges kiscsákónak, saját magamnak: „Figyelj! Ne hagyd abba! Lehet, hogy most nem hiszed el, de rá fogsz jönni: zenélni a legjobb! A varázslat maga.”

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

zenetanulás

Zene az agynak, avagy miért tanuljon a gyerek zenét, miért játsszon hangszeren?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
66 szavazat
Top
1
babavárás
Szerző: K. V.

Összegyűjtöttem, mi miatt aggódtam legjobban az első trimeszterben, pedig ezek miatt valójában senkinek nem kéne

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek