Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
influenza szezon
Fotó: Getty Images
Szerző: Dadventure
2019.11.07

Őszi gyerekbetegségek: darált csukafej és a modern orvoslás

Immáron két gyerekkel gázolunk az influenzaszezonban, és próbálok felkészülni azokra a napokra hetekre, amikor lakásba zárt taknyos gyerekeket kell szórakoztatnom. Az otthonunk pusztul és a munka pedig ördögként röhög a dolgozóasztalon porosodó to-do listámról. Vagyis nem tudok dolgozni, de mivel most épp senki sem beteg, van időm hosszú képeket és metaforákat alkotni.

A kicsi nemrég kezdte a bölcsödét: a bátyja évek óta a rendszerben van, a klasszikus ebola-motaba-kolera vonalon már túlvan, ezért reméltük, hogy nagy gondok nem lesznek Zsigmonddal sem. Előzetesen azt tippeljük, hogy a következő néhány hónapban a betegségek komoly része lemegy, utána inkább csak kisebb zűrökre számítunk a közösségben beszerezhető betegségekkel kapcsolatban. Ehhez képest Zsigmond a bölcsődei beszoktatás második napjára már nem jutott be, ezért azt egy héttel el kellett halasztani.

Azóta azonban jól van, egyszer volt egy nagy lázzal járó, de gyorsan búcsúzó betegsége, amelyet Soma is elkapott, de mivel mindketten egy-egy hosszú hétvégét választottak a lábadozásra, ezért nem volt nagy változás az életben.

Persze a nehézségek minket se kerültek el, az elmúlt években mindkét gyerek volt már párnapos kórházi kezelésen. Az egyik mindenféle betegség miatt kiszáradt, a másik meg kétszer olyan szaporán vett levegőt, hogy működjön a teste. A kiszáradáshoz érdemes egyébként fiziológiás italt tartani otthon, kábé olyan, mint egy iható infúzió.

Zsigmond, a kisebbik, egy artista, ezért vele többször is megjártuk már a sebészeti ügyeletet. A kocsi már magától gurul a megfelelő épülethez. Egyszer elcsúszott egy Bogyó és Babócán, és szétnyílt a feje. Máskor a kismotorról esett le, és akkora vérpúp keletkezett a fején, hogy jobbnak láttuk megvizsgáltatni. Bár ezek klasszikus gyerekdolgok, mégsem annyira klasszikusak, mint huszadjára nézni a Verdák 2-t, amint a pizsamás gyerekek szipognak a kanapén!

Az igazi náthás-influenzás időszakban az orrszívás az egyik legnagyobb fegyver, és bár az agyat is elpusztítja, a gyerek életében elég sokáig ez az egyetlen bevált módszer arra, hogy eltávolítsa, amit el kell távolítani. A szomszédok valószínűleg azt hiszik, valamelyikünk az éjszakai villámporszívózás világbajnokságára készül, mert a nehezebb napokban fél kettőkor zúg fel a 750 watt, és mindössze 60 másodpercre.

Túlzott együttműködéssel egyik gyerekemet se vádolhatom az orrszívás során, de ha hívom őket, azonnal jönnek. Kár ötpercenként rájuk szólni, hogy mozgás! Viszont amikor már a cső a kezemben van, nincs ellenállás, valószínűleg azért, mert az első naptól kezdve fejeket vágunk és szórakoztatjuk őket az első zúgástól. Így inkább nevetnek közben, mint sírnak, ami egyfajta Stockholm-szindróma lehet.

Az orrspay nagy mulatság, ezt szeretik maguknak beadni, persze általában nem sikerül. Zsigmond nagy rajongója a torokfújásnak is, már nyitott szájjal érkezik, és a fújás után még kér. Soma azonban már a fúvóka felcsattintásától öklendezni kezd. Nála egy kisebb cselgáncsmérkőzés, valamint túsztárgyalás előzi meg az egy milliliternyi szer befújását, ami többnyire nem jut túl a kisőrlők vonalán, vagyis semmit nem ér. De ezzel is elment öt perc!

Általában inhalálni is szoktak, mindenféle spéci, gyógyszertárban kapható vizet lélegeztetünk be velük, orvosi javallatra. Ez is remek szórakozás, mert a fedő nélküli tartályból könnyen a kanapéra öntik a sós levet, ami köztudomásúan hasznos a textíliáknak. Viszont segít, és bár nehéz rávenni őket, hogy 15-15 percig szívják magukba az instant sószobát, a fent említett túsztárgyalással (és tévénézéssel) meg lehet őket győzni. Soma néha meg is iszik pár korty sós gyógyvizet, és bár szerinte is olyan íze van, mint a darált csukafejnek, mégis szereti (ahogy a nagyapja-féle kovászos uborka levét is, üvegből. Broáf!). Orvoshoz csak igazolásért megyünk le, még a végén elkapnak valamit! Ez főleg a kiskorban volt igaz, de manapság se megyünk, csak ha nagyon muszáj! Köptető és lázcsillapító mindig van itthon (bontáskor ráírjuk a dátumot, így nem kapnak lejártat, pontosabban nem dobunk ki gyógyszert, mert biztosra megyünk), ezeket megfelelően kombináljuk az előző évek tapasztalatai alapján.

A megelőzés érdekében a srácok normális mennyiségű gyümölcsöt esznek, az óvodában is naponta kétszer. Vitamint kapnak, ami eperízű gumicukor formájában teszi izgalmassá Szent-Györgyi Albert örökségét. A legdrágább oltásokat leszámítva mindegyiket megkapták, az influenza elleni oltás még nem került szóba.

Végső soron szerencsések vagyunk, a srácok nem betegesek, és ha betegek, azt gyorsan elintézik a fenti módszerek. Amit meg nem, arra ott van a feleségem húslevese!

Ha többet akarsz látni a családunkból, hogy a napi rutinon kívül mennyire megy könnyen vagy nehezen bármi más, akkor kövess Instagramon vagy Facebookon!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek