Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
y generáció
2019.10.08

Pán Péter szindróma, avagy miért nem divat mostanában felnőni?

Se házasság, se gyerek, se karrier: tényleg ennyiben marad a felnőni nem akaró Y-generáció, vagy csak későn érnek? Nagyon-nagyon későn?

“Nemrég apámmal ebédeltem. Láttam rajta, hogy valamit nagyon mondani akar; valahol a paradicsomleves és a túrós csusza között ki is bökte, ami a szívét nyomta. Kislányom, mondd csak, lassan fontolgatod, hogy megállapodj valaki mellett, akinek esetleg gyereket szülsz? Netán egy házra gyűjtögetsz? Vagy most inkább a karrieredre koncentrálsz?” – záporoztak rám a kérdései. Én pedig csak kifejezéstelenül bámultam rá, a vállamat vonogattam és annyit mormoltam: hát nemtom’; pontosan úgy, mint ahogyan azt a kamaszok szokták. Azzal a kis különbséggel, hogy én 32 éves vagyok.”

Barbara története nem egyedi. Egyre gyakrabban találkozni olyan 20-40 éves emberekkel,akik valahol a felnőttkor peremén kallódnak, a kamaszkorban rekedve – mondják szociológusok, akik a jelenséget Pán Péter szindrómának nevezték el. A mesében Pán Péter, a repülni tudó kisfiú soha nem akar felnőni, ezért Sohaországba viszi barátait; oda, ahol a gyerekek örökké gyerekek maradnak, ahol semmiért sem kell felelősséget vállalni, és ahol nem létezik olyan probléma, amit egy kis tündérpor ne tudna megoldani.

A Pán Péter szindrómások rettegnek a „felnőtt lét” összes kihívásától; a családalapítástól, az otthonteremtéstől, jó részük ezért még a szüleivel lakik és addig halogatja a házasságot, amíg csak lehet. Más Y-ok pedig szingliként élik újra a kora húszas éveiket, átbulizva magukat középkorúságukba.

A fesztiválok olyan élvezeti cikket nyújtanak, ahol komplexen, nagy választékban és hatalmas dózisokban érhetik el kedvenc „szerünket”, legyenek azok a „sztárok”, a társaság vagy akár a különböző kémiai szerek – mondja Majer Balázs szenvedélybetegsegítő.

Elismeri, ennek fontos rekreációs szerepe van, ha mértékkel használjuk. Viszont, ha valaki állandóan elszalad a problémák és feladatok megoldása elől valami könnyebb, “puhább” viselkedési formába, megoldásba; akkor könnyen kialakíthat egyfajta álomvilágot, ahol az arányok, a realitásérzék eltorzulhat.

A legtöbbször egyfajta belső ürességet, önbizalom hiányt kompenzálunk az intenzív erős ingerekkel, élvezetekkel – véli a szakértő, aki szerint a mögöttes okok meglehetősen sokszínűek, és összetettek. „Egyre kevesebb a követhető és élhető minta; a szingli életmód, a futó kapcsolatok világában fogyatkoznak a pozitív megerősítések, ritkább a komolyabb elköteleződés, pláne a házasság iránt” – fogalmaz.

A „felnőtté” válás időszaka is kitolódott, egyre többen élvezik a „mama hotel” előnyeit. Egy ilyen életformába nehezen fér bele a családalapítás fogalma, ráadásul az is egyre homályosabb, hogy ki mit ért ezalatt. A gyermekvállalást sokszor helyettesíti a közös állattartás, és a „válások” után nem a gyerekhez megyünk láthatásra, hanem a közös kis kedvenchez.

– összegzi Majer Balázs, aki hét éven át a Hivatásőrző Ház mentálhigiénés munkatársaként dolgozott, manapság pedig egyéni segítéseket és terápiákat végez más csoportokban.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
15 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek