Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szülés éjjel

Miért születnek általában éjjel a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat

Te is az esti órákban kezdtél vajúdni, és hajnalra, de még az éj leple alatt hoztad világra gyermeked? És most, hogy így belegondolsz, a barátnőd is? Meg a szomszéd is? Sőt, te magad is éjjel születtél? Nem véletlen.

Elolvasom
szülői szerepek
Illusztráció: Getty Images
2019.10.22

Papás-mamás: de ez már nem játék! Kinek mi (lenne) a szerepe és miért pont az?

Apának és anyának más teendői vannak a ház körül. Anya is tökéletesen tudna füvet nyírni, polcot felszerelni, a szőnyegen a kölykökkel birkózni, sőt még sörrel a kézben grillezni is. Ezek mégis apa reszortjai. Vajon hogy alakultak ki a fejlett nyugati társadalomban ma is etalonnal tekintett, hagyományos szülői szerepek?

Több évezred alatt megszilárdult társadalmi normák, patriarchális családmodell és hímsovinizmus – ennyi lenne a jelenség hátterében? Skót tudósok megpróbáltak a végére járni a jelenségnek, és az állatvilágban néztek körül szülői példák után. Olyan fajt kerestek, amelynek nőstény és hím egyedei egyaránt részt vesznek az utódok gondozásában. Választásuk a temetőbogárra esett (nem vicc!). A Nicrophorus fajok ugyanis magas fokú ivadékgondozók a bogarak rendjén belül, elkötelezett szülői magatartásuk a madarak viselkedéséhez hasonló: a lárvákat fáradhatatlanul táplálják, és csak azok bebábozódása után hagyják el a családi fészket.

Direkt és indirekt

A temetőbogarak hosszas tanulmányozása után a skót etológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a hím egyedek ugyan kivették a részüket az ivadékok gondozásából, de hozzájárulásuk jellemzően indirekt gondozásra szorítkozott. Szívesen javítgatták a föld alatti fészek kamráit és élelem után kutattak, illetve a begyűjtött dögöket készítették elő a lárvák táplálására. A nőstények ezzel szemben inkább az utódok direkt gondozásával foglalkoztak, amely közvetlen kontaktust igényel: etetik, tisztítják a lárvákat. Arra nincsenek adatok, hogy milyen arányban panaszkodtak a hím bogarak lustaságára, különös tekintettel a hétvégi meccsre járás kapcsán. Azt azonban megfigyelték, hogy a nemekre jellemző direkt és indirekt szülői magatartás akkor sem változott, ha a párt szétválasztották és csak az egyikőjük feladata volt az utódok gondozása. Ez arra enged következtetni, hogy a nemspecifikus magatartási normák nem társadalmi konvenciókon alapulnak, hanem biológiailag kódoltak. További kutatások során a jelenség genetikai hátterére is fény derült. Mindez meggyőzően hangzik, azonban elsietett lépés lenne közvetlen összefüggést és genetikai analógiát feltételezni az ízeltlábúak és az emberi faj között, tekintve, hogy egyedfejlődésünk közel 800 millió évvel ezelőtt külön útra tért. Ugyanakkor megfigyelések százai igazolják a genetikailag kódolt szülői viselkedés elméletét tapasztalati szinten. Az apai és anyai szerepek látszólag zsigeri szinten különböznek.

JÁTÉK

Apa: Fizikai kontaktus, mozgás, spontaneitás és fokozott kockázatvállalás jellemzi az apai játékot. A gyerekek megtanulják a veszélyhelyzetet kezelni, megismerik a fizikai  képességeik korlátait.

Anya: Erős verbális kommunikáció és elmélyült közös játék, többnyire tárgyak segítségével. Az interakció fejleszti a szociális készséget és az érzelmi viszonyulást (na meg szép profitot hoz a játékiparnak).

FEGYELMEZÉS

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szülés éjjel

Miért születnek általában éjjel a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
1
Koronavírus

20 tárgy az otthonodban, amit elfelejtesz lefertőtleníteni, pedig kellene!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
2
receptek

Vendégváró finomságok Amerikából

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek