Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Elolvasom
szülősítés
Fotó: Getty Images
2019.07.20

Parentifikáció, avagy amikor a gyereknek kell átvennie a szülői feladatokat

Áldott jó gyerek. Tökéletesen megbízható, kötelességtudó, tapintatos, a szülei mindig számíthatnak a segítségére, és különösen empatikus a problémáikkal kapcsolatban. Ezért aztán sosem terhelné őket a saját gondjaival. Pedig tele van mélyen elfojtott fájdalommal.

Amikor a gyerekből lesz a szülő „támasza”, „megmentője”, kettejük között felborul az egészséges hierarchia. Az éretlen személyiségű felnőttet bizonytalan alapok jellemzik, nem képes a felelősség felvállalására, fogékony a függőségekre, mert fejlődése elakadt egy gyermeki fázisban. Kimondva vagy kimondatlanul állandóan figyelmet, törődést, kárpótlást vár a világtól és elsősorban a közvetlen környezetétől. Azt a gyereket, aki ilyen szülő mellett nő fel, folyamatosan kísérti a bűntudat, hisz a kezdetektől azt hiszi, miatta olyan gondterhelt/kétségbeesett/fáradt/szomorú/hektikus stb. a szülő, és ha ő jobban viselkedne, minden rendben lehetne. A túlzott felelősség rengeteg szorongással jár, ám a gyerek a bizonytalanságát sem mutathatja ki, hiszen megterhelné vele a felnőttet. De kinek mi a haszna ebből a felcserélt szereposztásból, és milyen következményekkel jár mindez egy parentifikált identitással felnövő gyermek további életére?

Fotó: Gettyimages

Mit nevezünk parentifikációnak (szülősítésnek)?

A pszichológiai szakszó azt a családi dinamikát foglalja össze, amelyben a szülők felnőtt szerepekkel, felelősséggel és feladatokkal ruházzák fel a gyermekeiket. A gyerekek eleinte örömmel lépnek ebbe a szerepbe, legyen szó otthoni házimunkáról, a testvéreik gondozásáról (fizikai parentifikáció) vagy a szüleik érzelmi terheinek a „cipeléséről” (érzelmi parentifikáció). Mivel azonban mindez megakadályozza őket abban, hogy kiteljesedjenek a saját gyermekségükben, idővel a teher egyre súlyosabbá válik számukra, ebből pedig kialakul az állandó bűnösség érzése, amiért nem képesek tökéletesen ellátni a rájuk bízott – korukat és képességeiket jelentősen meghaladó – feladatokat. A helyzetet tartósítja, hogy éppen a saját gyermeki elakadása miatt a szülő nincs tudatában annak, mi történik.
Gyermeke felől pozitív megerősítést kap, hisz az nem lázad a szerepe ellen, látszólag szívesen viszi a „keresztet”. Jó gyerek, tehát úgy tűnik, jól van, szívesen áll a felnőtt rendelkezésére, szívesen él úgy, hogy azzal mindenkit boldoggá tegyen.

Miből lesz a szülősítés?

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
hajvágás otthon

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 szavazat
Top
2
túlhallás

Nem vághatjuk géppel a haját és nem húzza le a WC-t – Így derült ki, hogy túlhallása van a fiamnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
34 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek