Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Akkor is szoptass, ha megfertőződtél! A szakértő elmondja, miért olyan fontos ez!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat

A WHO a múlt héten közleményben hívta fel minden kisbabás anyuka figyelmét a szoptatás fontosságára. Ajánlásuk szerint még járvány idején, és még az anya covid-19 vírussal fertőzöttsége esetén sem szabad abbahagyni az anyatejes táplálást. Vajon nem veszélyes ez? Erről kérdeztük Rózsa Ibolya, IBCLC, laktációs szaktanácsadót.

Elolvasom
Gyereknevelés
Fotó: Getty Images
2020.06.06

Játék alapú gyereknevelés – Tudj meg mindent a Plukkido módszerről!

A Plukkido egy kipróbált, működő, 2-től 10 éves korig alkalmazható módszert ad, ami nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek is élmény lehet. Ismerd meg a kézikönyvet a mesés gyerekkorhoz!

A játék az emberi élet egyik alapköve. A kisgyerekek leggyorsabban és leghatékonyabban játékon keresztül tanulnak, így a tudatos fejlesztésben is hatalmas szerepet kapnak a játékos módszerek. A digitális világ ingerbőséget kínáló környezetében az interaktív, élmény alapú megközelítések minden területen, így a gyereknevelésben is felértékelődtek.

A Móra Kiadó edukációs és szülőket segítő kiadványai fejlesztésénél folyamatosan keresi azokat az új módszereket, melyek a játékot középpontba helyezve támogatják a gyerekek fejlődését. Legújabb, szülőknek készült kézikönyvükben egy olyan módszert mutatnak be, mely hosszútávon alkalmazható, kipróbált és eredményes eszközt jelent a szülőknek ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott gyerekkort teremtsenek gyerekeiknek.

A Plukkido-módszer egy olyan komplex nevelési szemlélet, ami azon túl, hogy pozitív megerősítéssel, játékosságon és a fantázia mozgósításán keresztül tanít problémamegoldást és feszültségoldási technikákat, arra ösztönözi a felnőtteket, hogy értő figyelemmel forduljanak a gyermekekhez.

A módszer alapját képzeletbeli manóvilágról szóló történetek jelentik. A történetek összekötik a gyerekek valós viselkedését a mese cselekményének alakulásával, így tulajdonképpen irányítóivá válnak az eseményeknek. A manók különböző nehéz helyzetekbe keverednek, melyek megoldáshoz a gyerekek nyújthatnak segítséget azzal, hogy elvégeznek olyan hétköznapi feladatokat, mint az önálló öltözés, a csendes várakozás, vagy épp a társakkal való együttműködés. A fantáziajáték izgalma elveszi a helyzet feladat jellegét, így a gyerekek a játék örömétől, belülről motiválva cselekszenek.

A fantázia mozgósítása emellett azért is kiemelten fontos, mert a gyerekek egyre több olyan játékkal vannak körülvéve, amik kész képekkel dolgoznak, így sokkal kevesebb tér marad a fantáziatevékenységnek. Ez hosszútávon komoly nehézségeket okozhat, hiszen ha nem alakul ki megfelelő mértékben a belső képalkotás képessége, akkor számos egyéb mellett a gyermek nehézségekbe ütközhet az iskolai elvont műveletek megoldása során, illetve a megoldandó élethelyzetekhez sem tud kellő kreativitással hozzáállni.

A játékon keresztül tanult problémamegoldás olyan eszközt ad a gyerekek kezébe, amelyet bármikor, attól függetlenítve is sikerrel alkalmazhatnak.

Mindemellett kiemelkedően fontos, hogy a gyerekeknek minél többször legyen lehetősége megélni a közös mesélés élményét. Az olvasott mese hallgatása, a meghitt együttlét élménye mellett fejleszti a beszédkészséget, a kreativitást, az önbizalmat és az érzelmi intelligenciát is, sőt feszültségcsökkentő hatással is bír. A mesékben megjelenő konfliktusok segítenek a gyermekeknek megnyílni saját érzelmeikkel kapcsolatban.

A mese szereplőin keresztül sokkal könnyebb megközelíteni olyan témákat, érzelmeket, amelyek a gyermekeket foglalkoztatják. Az így felszínre kerülő érzelmek sokszor segíthetnek a valós élet nehéz helyzeteinek megélésében, kezelésében.

A módszer következő alappillére – az értő figyelemmel odafordulás és az aktív bevonódás –, elsősorban a gyermeket nevelő felnőttet célozza.

Célja egy olyan szemléletváltás felé irányítani a szülőket és gyermeknevelőket, ami a jót helyezi a fókuszba. A módszer megtanítja észrevenni a jól működő helyzeteket, az apró jócselekedeteket és arra ösztönzi a felnőttet, hogy ezt vissza is jelezze a gyermeknek.

Így tulajdonképpen a pozitív megerősítés kerül előtérbe, szemben a hibák kiemelésével. Ez a fajta hangsúlyeltolódás jobb közérzetet eredményez minden résztvevőben, de fontos kiemelni, hogy ez nem a hibák elkendőzését jelenti, pusztán a visszajelzések kiegyensúlyozottabbá válását.

A Játssz, mesélj és figyelj című könyvben a szerzők bemutatják a Plukkido-módszert és annak pszichológiai, pedagógiai hátterét, emellett minta meséket, és további eszközöket biztosítanak, hogy a módszert akár azonnal gyakorlatba lehessen ültetni.

„Meggyőződésem, hogy a közös játék, a pozitív megerősítés, és egy mesés keretrendszer kiváló alapot nyújthat egy kisgyerek számára az ideális fejlődéshez.

Minden szülő egy varázslatos gyerekkort szeretne teremteni a gyermekének, ehhez pedig a Plukkido egy kipróbált, működő 2-10 éves korig alkalmazható módszert ad, ami nem csak a gyerekeknek, a szülőknek is élmény lehet.

A Játssz, mesélj, figyelj így tulajdonképpen egy kézikönyv a mesés gyerekkorhoz.” – mondta el Török Ágnes, a Móra Kiadó edukációs szerkesztőségének vezetője.

A Plukkido-módszert megalkotói maguk is gyakorló szülők, akik az elmúlt 5 évben közel 20.000 család visszajelzéseit alapul véve tökéletesítették a módszertant és a hozzá kapcsolódó eszközöket. A módszertan elvén működő motivációs táblajátékot több mint 5000 család használja sikerrel napi szinten, több tucat óvodában pedig a Plukkido-módszer a nevelési program része.

A Plukkido használók mindennapjait ideális képernyőidőre optimalizált mobil alkalmazás – a Zsebmanó – játszótéri és óvodai konfliktusokat segítő nevelési eszköztár – az Ideki – utazást élménnyé varázsoló GPS alapú app – ÚtraManó és számos, weboldalról letölthető ingyenes kiegészítő támogatja.

A Játssz, mesélj, figyelj Dr. Gyarmathy Éva pszichológus alábbi ajánlásával jelenik meg:

A legtöbb szülő, ha lehetne, sokkal több időt fordítana a gyermekeire, mint amennyit tud, a nagy rohanásban azonban nem egyszerű ezt megoldani. Az együttlétet viszont intenzívvé lehet tenni. Ebben a „Plukkido” játékokra épülő könyvben a játékos megoldások és az ezekre írt példák segítenek a szülőknek a mindennapi problémásabb nevelési helyzetek megoldásában. Nem kell tökéletesnek lenni, de a nevelési helyzetek, konfliktusok elől nem lehet elmenekülni, mert ezek úgyis újra és újra előkerülnek. Jobb szembenézni a problémákkal, és a legjobb ezt a gyerekekkel együtt, a gyerekek eszközeivel, játékosan és mesével tenni. Számos tanácsadó könyv jelent már meg gyereknevelés témában, de ennek a könyvnek a különös előnye, hogy egy már bevezetett játékcsomagra épül, ugyanakkor a játékcsomag nélkül is használható gyakorlati tanácsokat és kész megoldásokat, meséket ad közre. A mesék általában is fontos részét képezik a nevelésnek, de a tudatosabb használat, amelyre a könyv vezeti az olvasót, a szülő-gyerek együttműködést bensőségesebbé és így nagyon hatékonnyá teszi.”

Tudj meg többet a könyvről itt: https://mora.hu/konyv/jatssz-meselj-es-figyelj-jatekalapu-gyermekneveles-a-plukkido-modszerevel/

Tudj meg többet a Plukkido-módszerről itt: https://plukkido.hu/

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Akkor is szoptass, ha megfertőződtél! A szakértő elmondja, miért olyan fontos ez!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
Top
1
apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
192 szavazat
Top
2
Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek