Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

A szoptatás már szinte misztikus témának számít a kismamák között. A legtöbb anyukát félelemmel és szorongással tölti el, hogy vajon lesz-e elég teje, egyáltalán tudja-e majd szoptatni kisbabáját. Rózsa Ibolya, a La Leche Liga Magyarország alelnöke, IBCLC laktációs tanácsadó eloszlatja a kételyeket és válaszol a leggyakoribb, szoptatással kapcsolatos kérdésekre.

Elolvasom
játék
Caucasian girl covered in mud playing on beach
Szerző: Bus István
2020.06.03

Jobb, mint a nyugtató! Éljen a sár, avagy miért jó, ha sarazik a gyerek!?

A sár a barátod. A tiéd és a gyerekedé is. Ne tiltsd tőle: a legjobb, amit tehet, hogy sarazik.

Mindig örömmel nézem, amikor a gyerekem a nagyinál, a kert végében nyakig koszosan sártortát süt. „Koszos lesz” – mondogatta az elején a feleségem. „Még szép! – mondtam én. „Majd kimossuk.” A sárkonyha a legjobb nyári szórakozás a gyerekek számára. Hogy miért? 

Insta-pozitív kikapcsolódás

A legtöbb gyerek imád sarazni. Elemerül bene, flow-ba kerül – tényleg öröm nézni. Segíts neki, és rendezz be neki sárkonyhát, hogy sársütiket süthessen! (Nem csak a lányok, de a fiúk is.) A sárkonyhával berendezett kertekből a játszótérre is kisebb az elvágyódás. Ráadásul kiváló Insta-képeket készíthetsz a nyakig koszos kis vaddisznóidról. A sárkonyha többnyire a kert végében van. Óvatosabb megközelítésben pár műanyag homoktortaformával, nagyobb lélegzetű műként azonban rendes kis konyhát állíthattok be, pultokkal, mosogatóval. Figyelem: mindig kell vízforrás is. Slag vagy vödör legyen a gyerek kezénél! A sárjáték fokozza a gyerek éberségét, javítja a megfigyelőképességét és a finommotoros készségeket. (Ez utóbbi például az írás megtanulásakor jön majd jól.) A sárjátékkal a gyerekek a belső világukon csiszolgatnak, kísérleteznek, megértik a körülöttük levő világot – írja a fatherly.com-on Katie Lear játékterapeuta. A sárjáték egy biztonságos kijárat a haragból, a szorongásból és az agresszióból.

Children playing in outdoor mud kitchen using sand and dirt in creative play

A sár jobb, mint a nyugtató

Létezik egy érdekes tanulmány a Bristoli Egyetemen, amely megállapította, hogy az iszap olyan baktériumtípusokat tartalmaz, amelyek növelik az agy szerotonintermelését, ami javítja a kedélyállapotot. A gyerekeket valószínűleg nem ez vonzza az egészben, de ki tudja? Lehet, rád is férne egy kis iszappakolás. A tapintható játék nagyon fontos a gyerekek számára. Kicsiknél még az agytérfogat növekedéséhez is hozzájárulhat. Mi több, javítja az idegsejtek kapcsolódását az agyban – ettől pedig a gyerekek kognitív képességei is javulnak. (Okosabbak lesznek.) Remek szorongásűző, és egy világjárvány közepén ez eléggé fontos érv. A sár ráadásul minden érzékszervet „betámad”: vagy hideg, vagy meleg – de van hőmérséklete. Van földes sárszaga. Nagyot tud bluggyanni. És hát: sárral játszani azt jelenti, hogy tökéletesen szabadok vagyunk. Nincsenek szabályok, és utat lehet engedni a kreativitás áradásának. Az a helyzet, hogy ez még egy felnőtt számára is igazán izgalmas dolog. Dagonyára fel!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
11 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Ne félj a szoptatástól! A szakértő válasza a leggyakoribb kételyekre és problémákra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
2
anyaság

4 gyerek mellett erre is van ideje: Anyaságról és gyereknevelésről fest őszinte, de vicces képeket Szántó Cecília!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
26 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek