Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Mikor, ha nem most jött el az ideje, hogy kígyót melengessetek a kebleteken... izé, kígyót tartsatok otthon? A hobbiterrarisztika rejtelmeibe Demeter Attila vezet be bennünket.

Elolvasom
down-szindróma
Fotók: Marossy Judit

“Sem Zoárd, sem a plusz kromoszómája nem teher, hanem áldás!” Egy Down-szindrómás kisfiú érkezésének története – a szülők szemével

Lugosi Dóri a jelenlegi átlaghoz képest fiatalon, 28 évesen lett kétgyermekes anya. Ráadásul két kisfiú édesanyja: az örökké mosolygó, energiabomba Martiné, valamint plusz egy kromoszómájával örök gyerekként a családba tanítani érkező Zoárdé. Hogyan élte meg Dóri és a férje, amikor a szülés után nem sokkal megtudták, hogy kisfiuk Down-szindrómás? Mi játszódott le bennük? Min mentek végig az elmúlt 5 hónapban és hogy vannak most, közel fél év elteltével? Erről meséltek. Ez Dóriék igaz története.

Hideg csütörtök reggel van, úgy fél 8 körül és én már az otthonomtól nagyjából 22 kilométerrel arrébb, Érden vagyok. Ma az apjuk vitte a gyerekeket óvodába, bölcsibe, mert megpróbálva elkerülni a gigabrutál dugót, inkább korábban indultam el a következő cikkem főszereplőinek otthonába. A nemsokára még csak 30 éves, de már két gyermekes édesanya, Dóri ezt szerencsére nem bánta (vagy legalábbis azt mondta, hogy nem 🙂 ).

„Jó is, hogy most jöttél, a fiúk még fent alszanak, úgyhogy van esély, hogy egy picit nyugiban tudjunk beszélgetni.” – fogad. Ez a beszélgetés végére persze megváltozik. De én nagyon nem bánom. És persze sok minden más is változik az interjú végére. Dóri talán végre úgy Isten igazából kibeszéli magából az elmúlt hónapok eseményeit, minden hullámvölgyet, minden nehéz pillanatot. Én pedig a beszélgetés és a történetük hatására teljesen máshogy gondolok rájuk. A downosokra. Az életre. Az előttünk álló feladatokra. És a miértekre is.

Azért jöttem ugyanis hozzájuk, mert Dóri második kisfia Down-szindrómás. Danka, ahogy ő mondja. Erről szeretnénk úgy beszélgetni, hogy azt mások is „meghallják”, elolvassák. Mert fontos téma, amit nem tovább görgetni vagy ellapozni, hanem amiről beszélni kell.

Dóriék nem tudták, hogy Zoárd downos lesz. Nem volt választási, döntési lehetőség. Talán jobb is. (Később az édesanya maga kifejti, miért.) A szülés után derült csak ki. Bár, a beszélgetés közben azért felbukkannak jelek és megérzések. De valahogy kimondani senki nem akarta.

Dóri: A 12 hetes vérvételkor 1:2800-hoz jött ki. Ugye normálisnak az 1:10.000-t szokták mondani. Lehet azért, mert még szoptatok – mondták. Nem foglalkoztunk vele. A másik két vizsgált dolognál, a Patau- és az Edwards-szindrómánál jó eredményeket kaptunk. Aztán jött az ultrahang vizsgálat, ahol 1 mm-rel tért el a nyaki redő a normálisnál. De erre se mondtak semmit. Sőt, emlékszem, az orvos még ki is emelte, hogy nézzem, ott az orrcsontja. Én meg mondtam, hogy na tessék, szegénynek majd milyen nagy orra lesz. Aztán

amikor megjött a vérvizsgálat és a genetikai eredménye, felhívtak telefonon és vagy 20 percet beszéltem a genetikussal. De nem mondott semmi konkrétat. Itt kérdeztem, hogy lehet-e a szoptatástól. Azt mondták, igen, hogy minden összefügg mindennel. De nem mondták, hogy menjünk további vizsgálatokra.

Dóriékról tudni kell, hogy világéletükben sportoltak. Ő például táplálkozástudományt végzett az egyetemen, még ha néha egy kis nutellás kenyér be is csúszott, a mozgás fontos volt a számukra, és idővel egyre inkább az is, hogy mit és honnan esznek. Ezt azért akartam mindenképp megírni, mert szerintem fontos információ a sztorijukban a szülők egészségi állapota. Az meg pláne, hogy Dóri, ahogy korábban említettem, csupán 28 éves volt Zoárd érkezésekor. Ennek rögtön hangot is adok.

Dóri: Áhh, fals info, hogy downos gyerek 40 feletti anyától születhet. Már harmincasok is simán szülnek. Sőt, a lombikosoknál is nagyon sok downos van, talán még több. És aztán örökbe is adják, mert hogy nem tök tökéletes.

Természetesen megkérdeztem Dórit, hogy ők örökbe akarták-e adni Zoárdot, de a válaszra kicsit később térjünk vissza. Most inkább ugorjunk picit vissza az időben.

Famiily.hu/Zubor Rozália: Ha ott, a 12 hetes ultrahangon vagy legalább a környékén azt mondják, hogy downos, megtartjátok?

Dóri: Jó kérdés. Nem tudom. Tudod, mindig azt mondtam, hogy nekem nem lesz majd nem egészséges gyerekem, mert biztos voltam benne, hogy nem leszek képes rá. Mármint beteg gyereket nevelni. És érdekes is, hogy ez, vagyis a második terhességem alatt valahogy mégis végig volt egy megérzésem… Ki fogsz röhögni, de

mintha végig valaki suttogott volna a fülembe. Ő, a baba folyamatosan mondta nekem, csak nem értettem.

És közben meg mégis, bármikor láttam a terhesség alatt egy sérült embert, mindig volt bennem egyfajta elrettentővonzódás.

Z.R.: Mikor derült ki biztosra, hogy downos?

Dóri: Mivel otthon szültem, a bábák vizsgálták meg először Zoárdot. Mondták is, hogy picit hipotón, de a down szindrómának konkrét, biztos jelei nem voltak. Picit mandula szeme volt, de nem annyira. A downos babák kezénél jellemző, hogy a tenyerükben 1 csík van 3 helyett. Na Zoárdnak csak egy kezén volt. Dugdosta a nyelvét, ami szintén egy jel lehet, de anno a nagyobbik fiam, Martin is dugdosta újszülöttként… Úgyhogy még akkor sem volt biztos. Az otthonszülés miatt viszont 24 órán belül egy neonatológusnak kell kijönnie megnézni a picit. Emlékszem, elkezdte vizsgálni, és ahogy nézte, egyszerűen lehetett látni, hogy mondani fog valamit. Éreztem, tudtam, hogy mindjárt mondja…

Z.R.: És mondta is.

Dóri: Igen. Rögtön mondta, hogy meg kéne nézetni, el kéne vinni kórházba, le kéne venni a vérét, mivel több tünetegyüttes is fenn állt. Két napra rá ott is voltunk a SOTE-n. Koponya-, szívultrahang, hasi ultrahang, minden volt, és természetesen vért is vettek, mert ugye 100%-osan biztosra abból tudják kimutatni.

Z.R.: Ott rögtön meg is mondták?

Dóri: Nem, azt mondták, hogy 2 hét, mire megjön az eredmény, és hogy majd hívnak. Hát, ott nagyon kibuktam, mert ugye én is azt hittem, hogy rögtön megtudjuk. És erre közölték, hogy még két hét… Velünk ott nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, szó se róla – sajnos rengeteg olyan történetet hallok, ahol például a kórházban rájuk se néztek, mert downos a gyerek… Szóval mi ott szerencsések voltunk, de a 2 hét várakozás miatt még tovább kínzott minket a „velünk nem törtéhet meg” érzés.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2 3

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
335 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
194 szavazat
Top
2
meglepetés

5 év házasság és 3 gyerkőc után olyat tett a férjem, amire egyáltalán nem számítottam

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
238 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek