Created with Sketch.
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
sportágválasztás
Fotó: GettyImages
Szerző: Apa magazin
2019.07.13

Mit sportoljon a gyerek? Sportválasztás: felkészülni, vigyázz, rajt!

Alighanem saját tapasztalatból is tudod, mennyire nem egyszerű megtalálni azt a sportot, amit tényleg magadénak érzel. A gyereked pontosan ugyanígy van ezzel: most adunk néhány támpontot, mi alapján választhattok a sportágak közül.

FOCI

A foci esetében nem kérdés, mitől fog kedvet kapni hozzá. Ha te magad nem is vagy nagy rajongó, Eb és vb idején alighanem megnéztek néhány meccset a haverokkal, de ha nem, a labdázás akkor is a gyerekkor elválaszthatatlan része. Ha a gyereked focizni kezd, akkor számolj azzal, hogy ma már a csapatsportokban – élükön a labdarúgással – a technikai tudás mellett egyre komolyabb fizikális képességekre is szükség van. Fontos a gyorsulás, a gyorsaság, a ruganyosság és persze az állóképesség is. A fociban régebben kevésbé volt fontos a magasság, mára azonban ez a nézet is meghaladottá vált. Ez persze továbbra sem annyira lényeges szempont, mint mondjuk a kosárlabda esetében, de az adatelemzések azt mutatják, hogy azonos technikai tudás mellett a nagyobb átlagmagasságú csapatok kerülnek előnybe. Elengedhetetlenül fontos, hogy a fiatal játékos adott esetben a csapat sikerét saját sikere elé tudja helyezni, ahogyan egy ponton túl a fokozott pszichés terhelést is érdemes figyelembe venni.

TENISZ

Egy sport, amit éppúgy lehet űzni 10, mint 80 évesen. Ebből az is következik, hogy a teniszben egyrészt számtalan nehézségi fokozat van, illetve hogy a labdajátékok többségénél kevésbé sérülésveszélyes sportág. A tenisz remekül fejleszti a hosszú távú koncentrációt, a ritmusérzéket és a robbanékonyságot, de az előrelátás és a stratégia is kiemelt fontossággal bír egy sikeres játékos esetében. Gyerekeknél külön előnyös, hogy a tenisz alapjai viszonylag gyorsan elsajátíthatók, azaz hamar jön a sikerélmény, majd abból táplálkozva lehet egyre inkább mélyíteni a tudást. Ha gyermekünk nem is lesz az új Federer, pár évnyi teniszezés jó izomzatot és az átlagnál lényegesen jobb szem-kéz koordinációt adhat neki.

A rossz sportág tönkretesz
Miért olyan fontos, hogy megtaláld a megfelelő sportágat gyermekednek? Számos dolog miatt, de legfőképpen azért, mert egy rosszul megválasztott sportág nemhogy nem hasznos, de kimondottan káros lehet az egészségére. Ha az adott sportág nem illik a gyermek testalkatához és adottságaihoz, azzal elveszi a sikerélményeket és megfoszt a mozgás örömétől, mindez pedig kihat a szellemi fejlődésére, a sporthoz való hozzáállására és az életminőségére. Ha nem hiszed, gondolj csak bele, mennyien nem sportolnak csak azért, mert rossz élményük volt az iskolai tornaórákon!

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek