Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Elolvasom
szégyen
Fotó: GettyImages
2020.02.15

Szégyen és gyalázat – Így betegítjük meg gyerekeinket a megszégyenítéssel generációról generációra

A pszichológia meglepően sokáig nem foglalkozott a szégyen érzésével. Nagyon sokáig, ahhoz képest, mennyire meghatározónak bizonyul identitásunk szempontjából. A szégyen bénító, energetikailag szinte mínuszos érzelem. Önbüntetést, szorongást, komplexusokat von maga után. Ha mindannyian törölnénk a szótárunkból a megszégyenítő kifejezéseket, ez a világ sokkal szebb hely lehetne...
SZÉGYEN = annak gondolata (és érzése), hogy rossz vagyok. Méltatlan a szeretetre, elfogadásra.

„Mit csinálsz? Szégyelld magad!”

– ezt mind megkaptuk gyerekkorunkban. A megszégyenítés annyira beépült az átlagszülő nevelési stratégiájába, hogy észrevehetetlen, láthatatlan érzelmi nádpálca szerepét tölti be. Az sem véletlen ám, hogy valaha a piactéren, kalodában tették „szégyenszemre” közzé a bűnösöket. Már az őseink is tudták, hogy ez az érzés mélyen belemar a legcinikusabb lélekbe is. Nemhogy még egy gyerekébe. 

Milyen kárt okoz a szégyen?

 • Gátol, kényszerpályákon tart. Leblokkolunk tőle. A csigaházunkba húzódunk. Teperünk, hogy megfeleljünk. Görcsölünk, hogy ne tartsanak minket idiótának. 
 • Megbetegít. Bár a klinikai pszichológia kiemelten nem foglalkozik a szégyennel, a terápiás tapasztalat azt mutatja, rengeteg elakadás, lelki probléma gyökere a szégyentől való félelem (önértékelési problémák, személyiségzavarok, pánik, kényszerbetegség, fóbiák, evészavarok, addikciók).
 • Nehéz kivonni magunkat a hatása alól. Miért olyan erős érzelem a szégyentől való félelem? Mert oda viszi be az ütést, ahol a legérzékenyebbek vagyunk. Az ember szociális lény. Mindennél jobban vágyunk arra, hogy jónak, szeretettnek érezzük magunkat. A szégyen ennek a pozitív előjelű kapcsolódásnak az elveszítése. És pont ezért annyira hatékony, ha nevelésről van szó.

Stafétabot

Ha a szégyen ilyen pusztítást visz végbe a gyerek lelkében, akkor jó lenne örökre kidobni a nevelési eszköztárunkból, ugye? Az a nehéz ebben, hogy a szégyenkeltés nevelési stratégiáját generációról generációra adjuk tovább. Anyánk azért szégyenített meg minket, mert őt is szégyenkeltéssel nevelték. Mivel belénk ivódott ez a megközelítés, nehezen is ismerjük fel, hol csúszik félre a dolog. 

 • Hihetetlen, mennyire trehány vagy!
 • Úgy bőgsz, mint egy csecsemő.
 • Egyszerűen megőrjítesz. 
 • Már megint kiöntötted a tejet! Nem hiszem el! 
 • Ne izegj-mozogj, zavarod a bácsit.
 • Hogy képzeled?! Miért nem tudsz szót fogadni? 
 • Soha többet nem jöhetsz velünk étterembe!
 • És néha szavak sem kellenek, csak dühös fújtatás, megalázó szemforgatás a hatéves gyerek pisis ágyneműje fölött.
„Ahogyan mi szólunk most a gyerekünkhöz, úgy fog majd vele beszélni a belső hangja.” Peggy O’Mara

Büntetés helyett következmény

Gyermeked dühében betöri a társasház egyik lámpáját. Büntetésből nem nézhet egy hétig tévét? Nem mehet a hétvégi zsúrra? Ha az okulásul szánt büntetés messze esik a kiinduló rossz döntéstől, inkább csak a szülő iránti düh kiváltására alkalmas. Ha viszont a gyereknek a következményeket kell viselnie (pl. bevallani a gondnoknak a tettét, gyűjtenie az új lámpára), akkor a szégyen nem a szülő döntéséből, hanem a tettből következik. Enyhébb esetekben a büntetés helyett elég lehet a helyzet átbeszélése, kijavítása, az indulatok átirányítása.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2 3

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
hajvágás otthon

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 szavazat
Top
2
túlhallás

Nem vághatjuk géppel a haját és nem húzza le a WC-t – Így derült ki, hogy túlhallása van a fiamnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
35 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek