Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

KaranténTéVé

Egyik szemünk sír, a másik meg el se hiszi, hogy vége: Ilyen volt a karantén családjaink szerint, de mi jön ez után?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Véget ért a karantén, kezdünk visszatérni a régi életünkbe. Vagy mégsem? Erről is mesélnek családjaink a KaranténTéVé utolsó, búcsúzó részében. Meg arról is, hogy milyen volt az elmúlt 2,5 hónap, hogy mit tanultak belőle, hogy mi lesz ezután, mit fognak máshogy csinálni.

Elolvasom
Szerző: Bus István
2020.04.01

Szertár otthon: élvezetes kísérletek

Meggyőződésem, hogy a hülyeség azért tud terjedni minél szélesebb körben – a koronavírust kinyírja a fokhagyma, a víz egy emlékező kristályszerkezet, a Föld lapos – mert nem figyeltünk oda a természettudományos órákon. (Ezért is kifejezetten káros mindannyiunkra, hogy az új Nemzeti Alaptanterv a háttérbe szorítja a ezeket a tantárgyakat.) Változtassunk ezen.

Ha jó a tanár, el tudja fogadtatni a gyerekkel a tantárgyat, mi több: meg is tudja szerettetni. A természettudományokhoz is a személyes tapasztaláson keresztül vezet az út. A kislányom ugyan még csak kilenc éves – tehát nincs kéma, csak környezetismeret –, mégis megrendeltem neki egy készletet, amellyel tudunk kísérletezni. Ez a MEl Science, amely bizonyos összegért minden hónapban küld két-három kísérlethez való eszközt és alapanyagot. (Mondjuk, a munkahelyemre rendeltem, és tegnap irányítottam át a hazai címre; kíváncsi vagyok, meg fog-e érkezni.) Az elsőn már a múlt hónapban túl voltunk. Védőszemüvegben és gumiksztyűben – pedig még járvány sem volt! – kísérleteztünk ón-kloriddal, nátrium-hidrogén szulfáttal és elektromos árammal. Kis kémcsőben tüskés ón-sünit készítettünk, illetve petri-csészében, az elektromosság mentén „ónvirágok” váltak ki a szappaonos-vizes felületen. Ionok áramlottak és váltak ki az oldatból. Először próbáltam elmagyarázni a gyereknek, de nem tudtam – és végül az is elég volt, hogy együtt játszottunk, összeöntöttünk dolgokat, és valami érdekes végeredmény született.

Nos, ha MEL Science is megnyitotta a tudástárát: otthon végezhető kísérletek garmadája érhető el EZEN a linken!

Aki pedig magyar anyagokra vágyik, azoknak ajánlom EZT vagy EZT és EZT IS!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

KaranténTéVé

Egyik szemünk sír, a másik meg el se hiszi, hogy vége: Ilyen volt a karantén családjaink szerint, de mi jön ez után?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
cumizás

Cumitündér, cumifa vagy csak simán elveszed tőle és kész? Tippek, hogyan szoktasd le a cumizásról gyermekedet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Top
2
dínó

Egy apa olyan menő játszóteret készített saját kezűleg gyerekeinek, amilyet egész Budapesten nem látni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek