Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

KaranténTéVé

KaranténTéVé 5. rész: Adri elaludt, míg Benő kakilt, Sántáék pedig megmutatták, mivel telt a home randijuk!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Elkapta a takarítási és pakolási láz a családjainkat, miközben szemmel láthatóan fárad is mindenki, fizikálisan és lelkileg is. Adri például bealudt addig, amíg Benő nagyvécézett. A Sánta szülőket, Kittit és Dávidot is lefárasztja a három gyerek, ennek ellenére van energiájuk még este 11-kor home randizni. Hogy mit csinálnak ez alatt? Ki ette meg Endrész Mimi tortáját? Mit talált Takács Martin? És miért félnek a toxikológiára meneteltől a Zubor szülők? Kiderül a mai epizódból!

Elolvasom
tudatos család
Rajz: Takács Éva (Instagram/@buborekk)

Szinte észrevétlenül csökkentettük a felére a szemetünket pár hónap alatt

Gondoltam elmesélem, min változtattunk, aminek az lett a következménye, hogy még a kukánkat is elajándékoztuk.

Pár hónapja már én is nagyon érzem, hogy nagy a nyomás: tenni kell, cselekedni, változtatni, mert nem jó úton haladunk. Ha szeretnénk, hogy élhető legyen a bolygó a gyerekeink és akár az unokáink számára, akkor nekünk, itt, most kell változtatni. Mint mindenki, elsőre én is azt hittem, hogy macera, időigényes dolog ez a tudatos, környezetbarát és hulladékmentes élet, de így pár hónap tapasztalata után azt mondom, hogy ha két gyerek, egy férj, egy munkahely és nulla segítség mellett nekem is belefér, akkor neked is belefog.

Min változtattunk?

Vászontáskák és zsákok

Beszereztem néhány vászontáskát és vászonzsákot, amik mindig nálam vannak (egy kis hátitáskában is simán elfér annyi, amennyi kell, és ha pékárut, kenyeret vagy zöldséget kell vennem, akkor nylon vagy akár papír zacskó helyett is azt használom. Illetve összegyűjtöttem a régi zacskóimat, és ha valamit mégis abba kéne raknom, azokat használom addig, amíg tönkre nem mennek. Utána pedig irány a szelektív kuka.

Víztisztító kancsó

Istenem, hány és hány karton vizet cipeltem fel, tök feleslegesen, ahelyett, hogy már évekkel ezelőtt vettünk volna egy víztisztító kancsót. Egyszerűbb használni, környezetbarát, nincs műanyag hulladék, és finom is a tisztított víz. Nagyon!

Hordozható vizes kulacs és kávé termosz

Sehova nem megyek már úgy, hogy nincs nálam vizes kulacs. A gyerekeknek is vettem egyet-egyet, nem sokkal nagyobb a pakkom, viszont nagyon büszke vagyok, amikor újabb nap telik el anélkül, hogy csupán 3 vagy akár 5 dl vízért kell egyszer használatos műanyagot vennem, mert a gyerekeim épp szomjan halni készülnek. A kávéval hasonló a helyzet, ha tudom, hogy úgy alakul a napom, bedobom a termoszom és abba kérem elvitelre a kávémat. Eddig még sehol nem néztek miatta furán, sőt!

Főzés

Őszinte leszek: sokáig nagyon utáltam főzni. Mondjuk sokszor még most is. Viszont az ételrendeléssel rengeteg hulladék jár. Még ha papírdobozban is jön a pizza, akkor is jó tudni, hogy ha magam készítem el, még annyi szemetet se termelek. Ráadásul pénztárcabarát is. 2-3 napra simán befőzök, és így még amiatt se kell aggódnom, hogy mi is van valójában az ételben.

Többször használatos textíliák

Apróság, tudom, de az egyik legbüszkébb arra vagyok, hogy nem használok például egyszer használatos vattakorongot és zsebkendőt. Fogtam egy régi törölközőt, tűt, ollót és cérnát és szépen elkészítettem a magam, többször használatos kis mosható vattakorongjait. Illetve,

, most már én is mosható zsebkendőt használok, így már ilyen dolgokat sem kell vennem. Ezeknél mondjuk nem az ára győzött meg, hanem az, hogy mennyi szemetet termeltem a napi arctisztítással vagy télen egy-egy náthás időszakban. De jó lesz, hogy ezentúl majd nem!

Türelmes, okos és tudatos vásárlás

Sziasztok, Rozi vagyok, 31 éves és imádom a szép ruhákat és imádok vásárolni. Sajnos. Ez az egyik legrosszabb tulajdonságom és talán ezen is a legnehezebb változtatnom. De nagyon igyekszem. Tényleg. Ezért kitaláltam (ezt már mondjuk régebben), hogy azt csinálom: ha valamire szükségem van, mint ahogy nemrég például egy oversized farmerdzseki volt „minden álmom”, akkor először várok pár napot, hetet, hogy biztos nem múlik-e a rajongásom. Ha 1-2-3 hét múlva is ugyanannyira vágyom az adott darabra, és úgy gondolom, hogy 1-2-nél is többször fel tudnám venni, akkor is először körbenézek a kedvenc turijaimban. Ha ott se találok, és már akár egy hónap is eltelt, de még mindig vágyom rá, na akkor megveszem. Ez egyelőre elég jól működik, ugyanis az elmúlt 1-2 évben nem nagyon volt olyan cuccom, amitől meg akartam vagy megváltam volna.

Vásárlás gyerekek nélkül

Tudom, hogy ezzel tök egyedül vagyok (aha…), de a legtöbb felesleges dolgot akkor veszem meg, amikor a gyerekeimmel vagyok. Egy kis csipsz, egy kis almalé, egy kis csoki, egy kis matchbox, egy kis nemtudommicsoda. „Anya, de hát ez a kedvenc csokim!” „Mindig is erre az autóra vágytam!” és társaik… és persze egy nehéz hét végén hétfőn hogy ne a földön fetrengő gyerekekeim takarítsák fel az Interspar padlóját, bizony sokszor beadtam a derekam. Ezért döntöttünk úgy a férjemmel, hogy amikor csak megoldható, egyelőre nem megyünk velünk vásárolni.

Előnyben a könnyen lebomló, újrahasznosítható termékek

Sokszor nem tudja az ember elkerülni, hogy csomagolásban vásároljon valamit. Ilyenkor viszont válasszunk olyan dolgot, ami könnyebben, hamarabb bomlik le. Hagyományos pelenkák helyett már vannak lebomlók, műanyag szívószál helyett bambusz szívószál, és például fülpucolóból is van komposztálható verzió is.

Menstruációs kehely, mosható betét

Az egyik legújabb változtatásom a menstruációs kehely. Ezt húztam a legtovább, bevallom őszintén, hogy ettől féltem a legjobban. Utólag persze már könnyű azt mondanom, hogy: de miért!? De mindegy, megtettem és nem bánom! Szintén nem csak a pénztárcámban marad havi szinten sokkal több (a menstruációs kehely nagyon maximum 6 havi betét és tampon árba kerül, de rengeteg szemetet „spórolok” meg a kukánknak, a bolygónknak is.

Ami még tervben van

Nem vagyunk teljesen kacatmentesek, mint Bitay Andiék, és Mohácsi Nusiékhoz hasonlóan zero waste család és valószínűleg nem is leszünk sose. De az egy évvel ezelőtti állapothoz képest sokkal jobbak vagyunk. Ráadásul van is még néhány tervünk. Szeretném a minimális kis dolgainkat komposztálni, és már kinéztem néhány csomagolásmentes boltot, ahol a tésztától kezdve az eceten, a tusfürdőn át a mosószerig mindent meg lehet kapni csomagolás nélkül. Ami pedig biztosan a következő lépés: takarítószerek készítése házilag citromsav, ecet, szódabikarbóna és hasonló természetes, vegyszer nélküli dolgokból például Wertán Sára cikke alapján. Azt már nagyon várom! 🙂

És ami sose fog menni, pedig az lenne ám a valami

Egy külön cikket szenteltem nemrég a mosipelusnak, mert tényleg nagyon szuper. Nem csak a babák bőre szempontjából, de a hulladékmentesség szempontjából is. Mi magunk is sajnos rengeteg hulladékot termelünk az egyszer használatos pelusokkal, de erre még nem érzem késznek magunkat.

Tényleg nem olyan nagy dolgokról van szó, mégis nagyon sokat számítana, ha minél többen tennénk meg csak ennyit. És szerintem, ami a legfontosabb, hogy ne várjátok el magatoktól, hogy egyik napról a másikra menjen. Nálunk is azért pár hónapos folyamat volt, de nagyon büszke voltam magamra, amikor ahhoz képest, hogy korábban 2 nap alatt simán megtöltöttünk egy 60 literes kukát, most már elég csak heti kétszer levinnünk a szemetet. És lesz ez még jobb is!


Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

KaranténTéVé

KaranténTéVé 5. rész: Adri elaludt, míg Benő kakilt, Sántáék pedig megmutatták, mivel telt a home randijuk!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
ti írtátok

Miután teherbe estem úgy eltűntek azok a barátok, akiknek még nem jött össze a baba, mintha soha nem is lettek volna”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
26 szavazat
Top
2
bentlakásos iskola

Kinek ajánlott a bentlakásos iskola – akár már 12-13 évesen?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek