Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
sakk
Fotó: Getty Images
2020.04.15

Szórakoztató sakkfeladványok – 2. rész: Nyulacskázás és rohadt szőlő

Bevezető játékok a sakktáblán.

A sakktáblán hat különböző figura foglal helyet, melyek mind más-más lépésmóddal rendelkeznek. A táblán lévő 64 mezőből 32-t elfoglalnak az alapállásban elhelyezett bábuk. Mikor óvodás koromban elkezdtem megtanulni a bábuk lépésmódját, a különböző taktikákat, különleges szabályokat, kissé zsúfoltnak és áttekinthetetlennek éreztem a tábla minden szegmensén jelen lévő figurákat. Problémát okozott, hogy a játék elején, szinte minden irányból számítanom kellett valamilyen fenyegetésre, hogy egyszerre kell figyelnem mind a hat féle bábumra, mikor kell támadni, s mikor inkább védekezni. Ha szeretnénk elkezdeni megtanítani gyermekünket sakkozni, érdemes a figuráink lépésmódját egyesével elsajátítani és fokozatosan egyre több bábut felhelyezni a táblára. Szerencsére számos bevezető játék áll rendelkezésünkre, ezek segítségével szórakoztató és játékos lehet az új ismeretek megszerzése.

Bevezetésképpen két egyszerű játékkal készültem, melyek egyszerűen elsajátíthatók, viszonylag gyors tempóban játszhatók, alapvető logikai érzéket fejlesztenek, előkészítik a komplexebb tervezés, előregondolkodás képességét és általuk jobban megismerhetjük a sakktáblát.

Első játékunk az úgynevezett Nyulacskázás, de szokták farkasosnak, vadászosnak is nevezni. A játékhoz öt bábura lesz szükségünk: egy világos és négy sötét gyalogra. A világos gyalog lesz a nyulacska, a négy sötét gyalog pedig a vadászok, vagy farkasok, akik szeretnék megfogni a nyuszit. A nyuszit  tetszőleges alapsori mezőre helyezzük fel (fontos, hogy a vadászok és a nyulacska ugyanazon a színű mezőkön álljon), a farkasokat vagy vadászokat pedig az ellentétes alapsor, ugyanazon színű mezőire.

Nyuszink átlósan előre vagy hátra tud egyesével lépni, éhes farkasaink csak előre tudnak haladni átlósan, hátrafelé nem. A játékosok felváltva lépnek.

A farkasok akkor nyerhetnek, ha a nyuszikát le tudták szorítani a tábla szélére, vagy körbevették úgy, hogy ne tudjon üres mezőre lépni.

Nyulacskánk akkor nyerhet, ha átjut a túloldali mezők egyikére, ahonnan a farkasok indultak.

Második játékunk a „Rohadt szőlő” elnevezést viseli magán. Ezt a játékot akár hárman, négyen is játszhatjuk. Lényege, hogy a táblára tömötten, világos bábukat helyezünk fel, s ezek mellé egy sötét figurát is állítunk, ez a figura lesz az a bizonyos rohadt szőlő. A játék menete a következő: a játékosok egymás után egyesével vagy kettesével vehetnek le „érett” (világos színű) szőlőszemeket a tábláról. Ha kettőt vennénk le akkor csak egymás alatt, vagy mellett elhelyezkedőket markolhatnak (átlósan és egymástól távoliakat tehát tilos) fel. Így egyre kevesebb a táblán a szőlőszem, míg végül egy játékosnak már csak a sötét, vagyis a rohadt szőlőszem jut, melyet utoljára kell elvenni a tábláról.

Amikor már kevesebb szőlőszem maradt a táblán, érdemes elgondolkodni és eltervezni, honnan és mennyi szőlőszemet veszünk el, ezzel eldönthetjük a játék végkimenetelét.

Jó játékot kívánok!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
DIY

Mosható szájmaszk házilag – így készítsd el, akár varrógép nélkül is!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
251 szavazat
Top
2
mosipelus

A pelenkÁZÁS ne az ázásról szóljon! – 5 szempont, hogy egyszerűen választhass mosipelust!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek