Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
szex szülés után
Fotó: Getty Images
2020.05.22

6 megdöbbentő igazság a szülés utáni együttlétekről

A frissen szült nők többségének már a szex puszta gondolata is kimerítő lehet; egy kisbaba érkezésével az utolsó dolgok egyike ez, ami az eszébe jut. A véget nem érő éjszakázások, a hirtelen rájuk szakadt testi-lelki változások nem feltétlen az intim együttlét malmára hajtják a vizet. S bár az élettani oka is megvan, hogy a szülés után egy ideig miért nem támadhat fel újra a vágy, nagyon megéri dolgozni rajta.

Az újdonsült anyuka még ki sem heverte a szülést, a hormonjai kavarognak, ráadásul meg kellene barátkoznia a terhesség alatt teljes mértékben átalakult testével is. A baba körüli teendők okozta legnagyobb libidógyilkosról, a végtelen kimerültségről nem is szólva. Tény, egy újszülött gondozása nagyon sok időt „vesz el”, rengeteg energia kell hozzá, amit a nő korábban a párjára fordíthatott. A szülés utáni szex, a szexuális élet visszaállítása a legtöbb párt nagy kihívás elé állítja, ez azonban egyáltalán nem lehetetlen. Viszont meg kell érte dolgozni kezdetben, mindkét fél részéről.

S hogy mikortól gyűrhetjük a lepedőt? Az orvosok 6 hetet szoktak javasolni, a női szervezetnek általában ennyi idő szükséges ahhoz, hogy regenerálódhasson, ez a gyermekágyi időszak. A méh ezalatt folyamatosan összehúzódik, tisztul, ürül; a gyermekágyi folyás, a lochia is lassan megszűnik.  Addig, amíg ezt tart, a szakemberek nem tanácsolják a vaginális közösülést, mert fertőzésveszélyes; helyette más örömszerzési módszerekkel lehet viszont próbálkozni.

1. Nem biztos, hogy kellemes lesz az első szülés utáni szex

Szülés után a női test ösztrogén szintje lecsökken, s alacsonyan is marad, amíg az anya szoptat. Ez azonban problémát okozhat a hüvely nedvesedésében, a vagina rugalmasságában; így a szex kevésbé lehet élvezetes, sőt még fájdalmat is okozhat – pláne első alkalommal.  Ha ez a helyzet, sikosítóval orvosolható a probléma.

2. Megvan az oka, amiért kevésbé kívánod

A legnagyobb libidógyilkos az alváshiány; az ebből fakadó kimerültség biztosan képes kioltani a nemi vágyat. A kisbaba gondozása, az éjszakázások hatalmas energiát emésztenek fel. A csecsemők hónapokon át általában 2-3 óránként esznek, és nincsenek tekintettel arra, hogy éppen milyen napszak van.

A nő ráadásul ilyenkor szembesül a terhesség 9 hónapja során megváltozott testével; hogy a hasa például fényévekre van a régi, lapos formájától, a csípője is mintha sokkal szélesebb lenne, ésatöbbi. Egyszóval érezheti magát sokkal kevésbé kívánatosnak, mint szülés előtt.

Egy tágabb, tudományosabb magyarázat szerint egy nő pedig azért sem vágyakozik ilyenkor a szexre, mert a teste így „védekezik” egy következő, túl korai terhesség ellen.

3. Belül sem biztos, hogy minden ugyanaz

Életkor és a gyerekek száma is befolyásolhatja, hogy szülés(ek) után a kismedencei izmok mennyire lazulnak meg, veszítenek a rugalmasságukból. Emiatt pedig, főleg a szülés utáni első évben a hüvely is tágabb lehet. A meglazult hüvely rugalmasságán sokat javíthat a gátizomerősítő intimtorna, a Kegel-gyakorlatok, illetve a pilates is hasznos lehet.  Ha pedig visszaépültek az izmok, és a testi és (lelki) regenerálódás megtörtént, a szex akár sokkal jobb is lehet, mint valaha.

4. Továbbra is egy csapat vagytok

Intimitás hiányában a házaspárok kapcsolata lakótársi szintre fokozódhat le, ami finoman szólva sem éppen szerencsés. Ha nincs meg a szoros testi kapcsolat, az rövid távon megbántottságot, sértettséget szülhet, ami egy ideig csak halmozódik, majd egyszer csak robban és akár a kapcsolat végéhez is vezethet. Dolgozzunk rajta, már csak azért is, mert ha vacsorázni és bulizni biztosan kevesebbet tudunk majd eljárni a kisbaba mellől, ez egy olyan kapocs, ami mindig arra emlékeztet, hogy egy csapat vagytok; és az anyaságon és az apaságon túl továbbra is összetartoztok.

5. Egy kis hancúr alvásidőben

Estére általában hulla fáradt voltam az ikrek körüli egész napos pörgésben – meséli Mariann. Szinte mindig visszautasítottam a férjem közeledését, pedig annyira sajnáltam, rossz volt látni a csalódását. Megcéloztuk viszont a fiúk hétvégi alvásidejét, s ez azóta is nagyon jól működik. Így már egyikünket se frusztrálja az este közeledte, mert tudjuk, ott van a mi időnk, amit nagyon szoktunk is várni – mondja a kétgyermekes édesanya.

6. Vágyod majd a folytatást

Add meg a testednek a gyógyuláshoz szükséges időt, viszont próbálj meg te is alkalmazkodni az új helyzethez. Ahogyan nap mint nap lefekszel aludni, vagy eljárogatsz a barátaiddal, a szexet is meglátod, újra kívánni fogod – tanácsolja a kétgyermekes Alexa, aki az első babája után nagyon kemény időszakon ment át, mire minden visszaállt náluk a rendes kerékvágásba.

A lényeg, hogy mindig legyetek türelmesek és őszinték egymással, mindig mondd el a párodnak, mit érzel; akkor is, ha kényelmetlenül érzed magad, vagy fáj valami

– tanácsolja.

Alexa szerint azzal, hogy több gyereketek lesz, egyáltalán nem kell egyenes arányban egyre kevesebbet szexelnetek. Viszont ahogyan az első gyermek hozza a legnagyobb változást az újdonsült szülők életébe, utána a legnehezebb visszatérni a normális szexuális élethez – mondja.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
apák napja

Mit kívánnak a magyar apák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek

Figyelem Figyelem18

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!