Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

A járvány kirobbanása óta a szokásostól jóval több elbizonytalanodott anya keresi fel szakértőnket, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökét, hogy tanácsot kérjen a ciciről való leszoktatásban. Vajon alkalmas lehet-e pont most kezdeményezni az elválasztás folyamatát?

Elolvasom
sakk
Fotó: Getty Images
2020.04.22

Tanítsd sakkozni a gyereked! – az első lépések

Eltérő vélemények vannak arról hány éves kortól ajánlott elkezdeni sakkot tanítani gyermekünknek. Természetesen ez egyénenként változhat, de 3-4-5 éves kortól már érdemes foglalkozni a játék alapjainak elsajátításával.

Köztudott, hogy korai életkorban a gyermekek rendkívüli tanulási képességgel rendelkeznek. Életük első éveiben számos képességre és készségre tesznek szert. Képesek akár több nyelv párhuzamos elsajátítására, számos fizikai képesség birtokába kerülnek , megtanulnak járni, szaladni, ugrálni.

Ráadásul minden gyermek szeret játszani, így egyszerűbb táblás játékokkal már igen korai éveikben megismerkedhetnek. Miért lenne ez más a sakk és a gyerekek viszonylatában?

Gyermekünk igen hamar megtanulhat sakkozni, de kulcsfontosságú hogy a tanulás a játékosság elvét kövesse és gyerekközpontú legyen, ugyanis a hagyományos sakk-oktatási módszerek – akár iskolai, akár felnőtt oktatásban – nem feltétlenül célravezetőek. Így gyermekünk sakk oktatása remek lehetőség, hogy fejlesszük szociális és gyakorlati készségeit, miközben remekül szórakozunk!

Hogyan tanítsunk?

Először is nagyon fontos hogy ne siessünk, legyünk türelmesek! A sakk egy rendkívül összetett játék, milliónyi lehetséges variációval, számos szabállyal. Ne zúdítsunk minden információt egyszerre a gyermekre, próbáljuk megtalálni a neki ideális tempót. Természetesen ez a sebesség egyénenként változó, így az oktató feladata megtalálni azokat a kis jelzéseket, melyek mutatják, hogy tovább lehet lépni a tanulás következő fázisába.

Érdemes megfelelő sakk-készletet választani gyermekünk számára, javaslom a legegyszerűbb, nagyobb bábukkal rendelkező műanyag készletet, így figyelme nem terelődik a bábuk részletgazdag kidolgozására, jobban tud a játékra koncentrálni.

Gyaloglépés

Fontos, hogy ne egyszerre akarjuk mind a hat figura lépésmódját elmagyarázni pár percben, s rögtön játszani. Sajnos sok gyermek így kezd megismerkedni a sakkal, és hamar el is veszíthetik érdeklődésüket a játék iránt. Túl sok információ ez egy kisgyermek számára egyetlen játéküléssel. Ehelyett próbáljuk felosztani több szegmensre a tanulási folyamatot, különítsük el a figuráinkat és egyesével sajátítsuk el ezek lépésmódját. Hogy játékos legyen a tanulás, játszhatunk a már megismert bábukkal bevezető játékokat, mint például az első cikkben bemutatott gombaszedő (gyűjtögetős). Érdemes ezt a kis játékot mindkét irányból megközelíteni, ezért néha építőmester-rombolónak szoktam elnevezni: lényege hogy a két játékos felcseréli a szerepét játékonként, egyszer egyikük felépíti a leüthető gyalogok rendszerét, máskor pedig ő lesz akinek adott figurával le kell venni sorozatütéssel. Így a játék logikája fordított irányban is gyakorolható.

Melyik bábu lépésmódját érdemes először megtanítani?

Bástyalépés

Sokan első sakkleckéjük alkalmával a gyaloggal ismerkednek meg először. Ez logikusnak tűnhet, ugyanakkor mivel ez a legkomplexebb figura, utoljára érdemes hagyni. A legegyszerűbben megtanulható lépésmód a bástyáé, ezzel a bábuval érdemes kezdeni a sakkozást. Amikor a figurák lépésmódjának különböző aspektusait tárgyaljuk, sok kis módszert alkalmazhatunk, lépésről-lépésre haladhatunk. Jóval egyszerűbb ha egyesével helyezzük fel a táblára bábuinkat és így tanítjuk azok menetmódját, felesleges rázúdítani gyermekünkre egyszerre minden szabályt és lépéstechnikát.

Vezérlépés

A bástya után érdemes a futó, a vezér, a király, a huszár, s végül a gyalog menetmódját megtanítani.

A sakk mint képességfejlesztő eszköz

Ha mindannyian megtanítanánk gyermekink már 4-5 éves korukban sakkozni, sokkal könnyebb lenne az iskolakezdés és tényleges iskolaérettségről beszélhetnénk, ugyanis a sakk számos alapvető képességet, készséget fejleszt: problémamegoldó gondolkodást, figyelmet, türelmet, az előregondolkodás képességét, a rendszerben való gondolkodás képességét. Képzeljük el, hogy minden gyermek felvértezett ezekkel a készségekkel mire belépnek az első osztályba. Teljesen átformálná a tanulásról alkotott képük.

Ideális esetben az iskola tantervében külön tantárgyként szerepel a sakk, vagy legalább szakkör formájában működik oktatás. De azok a gyermekek is előnyben vannak nem sakkozó társaikhoz képest, akik csak otthon tanulnak játszani.

Tanulmányok sora igazolja, hogy a sakk számos tantárgy tanulásában segít (még az olvasásban is), a sakkozó gyermek általánosságban jobban teljesít az iskolában, hiszen a különböző stresszhelyzetek kezelésével is hatékonyabban birkózik meg. Azok a gyermekek akik sakkoznak, nemcsak magasabb IQ-val rendelkeznek, de sokkal kreatívabbak is. Gyakorlatilag magasabb szintű koncentráció képességüknek és fegyelmüknek köszönhetően, az élet számos területén sikeresebbek tudnak lenni.

Sajnos sok gyermek számára okoz nehézséget (főleg iskolakezdéskor) , hogy hosszabb távon tudjon egyetlen dologra koncentrálni. Ebben sokat segít, ha az oktató csak egy gyermekkel foglalkozik, magánóra jelleggel, így hatékonyan lehet kitolni és fejleszteni ezt az időtartamot.

A sakk mint nevelőeszköz:

A sakk fontos nevelőeszközként is számon tartott játék, szociális készségeinket is fejleszti. Általa gyermekünk megtanul türelmesnek lenni, kivárni az ellenfél lépését. A játék során számos szabállyal találkozik, amiket követni kell. A legtöbb gyermek számára nem egyszerű feladat a szabálykövető magatartás alkalmazása, így igen nagy jelentősége van, hogy ezt minél hamarabb elkezdje gyakorolni.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a sakk társas játék. Mindig lehetőséget ad, hogy élvezetes játékkal, együtt szórakozzunk, és értékeljük az együtt töltött időt. Ezért is fontos, hogy játékosan tanítsuk, hogy gyermekünkkel együtt fedezhessük fel a játék örömét.

Egy másik hatalmas előnye e játéknak, hogy megtanít kezelni a kudarcélményt, segít hogyan dolgozzuk fel a vereséget, megtanít, hogy a hibáinknak következménye van, és hogy ezekből a hibákból fontos tapasztalatot nyerhetünk, tanulhatunk. Ezek pedig kulcsfontosságú kompetenciák, felkészítenek az iskolai és különböző társas interakciókra.

A gyerekek természetüknél fogva vonzódnak e táblajátékhoz, ha helyesen tanítjuk őket, nem sürgetjük fejlődésük míg az alapokat tanulják, maguktól szeretnének majd játszani és folyamatosan fejlődni. Gyakran a már elsajátított tudásukat előszeretettel mutatják be társaiknak, egymástól tanulnak, egymást tanítják. Miért is ne lenne ez az egyik legnagyobb haszna, legértékesebb hozadéka ennek a táblajátéknak?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
41 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
gyerekrajzok

Beszédes gyerekrajzok: miről árulkodnak gyermekeink rajzai? Kielemeztünk néhányat!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek