Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

A járvány kirobbanása óta a szokásostól jóval több elbizonytalanodott anya keresi fel szakértőnket, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökét, hogy tanácsot kérjen a ciciről való leszoktatásban. Vajon alkalmas lehet-e pont most kezdeményezni az elválasztás folyamatát?

Elolvasom
Természetes Otthon
Fotó: Julka.hu
Szerző: Julka
2020.05.27

Tartós tárgyak – a zero waste alapkövei

A zero waste, avagy hulladékmentes életmódban a tartós tárgyaknak, termékeknek hatalmas a szerepük, az egész filozófia egyik alapkövét képzik és támogatják a másik fontos alapelvet: a nem-fogyasztást.

A tartós tárgyak jelentősége abban rejlik, hogy minél többször tudjuk használni, annál több használatra oszlik el a gyártás környezetterhelése, annál inkább “megtérül” a gyártásába fektetett energia. Másrészt minél tovább használunk egy terméket, annál később válik hulladékká, annál kevesebbszer kell újat vennünk, így nem csak a keletkező hulladék mennyiségét, hanem megvásárolt termékek számát is csökkenthetjük. Hogy ez miért jó? Egyrészt, mert a hulladékká váló termékek kezelése, lebomlása, illetve még inkább a le nem bomlása sok természeti kárt okoz. Másrészt, minél több terméket vásárolunk meg, annál több termék válik előbb vagy utóbb hulladékká és ami talán még fontosabb: ezeket a megvásárolt árukat le is kell gyártani. A gyártás pedig nagyon energiaigényes, azaz rengeteg fosszilis tüzelőanyag elégetésével jár, ami pedig szén-dioxid (és sok egyéb, kevésbé ismert szennyezőanyag) kibocsátását eredményezi. A folyamat persze fordítva is működik: kevesebb megvásárolt termék, kisebb energiaigény, kevesebb szennyezőanyag-kibocsátás.

Tartós tárgyak bevezetése az életünkbe – hogy érdemes?

Van néhány olyan tartós termék, aminél talán egész könnyű váltani, másoknál jól jön, ha az embernek van lehetősége kicsit próbálgatni, megszokni, mielőtt a munkahelyén, egyéb közösségben is használni kezd. Ez a mostani otthonmaradós, karanténba zárt időszak talán épp alkalmas lehet erre vagy épp azt tudod kitapasztalni, hogy mit hol és hogy kényelmes tárolni mosásig, stb.

A tartós tárgyak egyik csoportja valójában semmiben sem különbözik a hétköznapi tárgyainktól, ezeknél tulajdonképpen csak a vásárlás során kell kicsit körültekintőbbnek lennünk a szokásosnál. Mire gondolok? Mindenféle elektronikai és háztartási eszközre (mosó- és mosogatógép, hűtő, bojler, laptop, stb.), de akár apróbb használati tárgyakra is. Ezek bevezetése az életünkbe nem lesz különösebb esemény, de a környezetünk nagyon hálás lesz, ha 7-8 év helyett mondjuk 15-20 évig használjuk a mosógépünk vagy akár több generációt is kiszolgáló evőeszköz készletre ruházunk be, a néhány év múlva kukában landoló műanyag verzió helyett.

A másik csoportba tartozó tartós tárgyak azonban néha nem bizonyulnak könnyű váltásnak, mert használatukat szokni kell, de a kulcsszó itt a szokás. Néhány nap, esetleg hét és a gyakorlat szokássá válik: észre se veszed, hogy az eldobhatós verzió helyett a tartósat használod.

Milyen tartós tárgyakkal tehet nagy lépéseket a zero waste felé?

Intim higiéniai termékek

Sokan talán idegenkednek a mosható betétek, menstruációs bugyik és intimkelyhek világától, pedig ezek egy nőnek most igazán jó szolgálatot tesznek és ha kipróbálod magad is meggyőződhetsz róla, hogy közel sem olyan macerás, mint hinnéd. Ha a betétek, bugyik elhasználódnak, elég egy gyors mosás – akár kézzel, akár géppel – és már újra használhatod is őket, biztos nem fordul elő, hogy kellemetlen helyzetbe kerülsz, mert elfogyott az általad preferált eldobhatós termék a boltban. A kelyheknél még a mosással sem kell bajlódni. Az otthonülős napok most különösen jól jönnek: nem kell aggódni, hogy baleset történik, van időd belejönni a használatukba.

Mosható textilek

Ha van otthon mosható konyhai törlőkendő, textil szalvéta, mosható popsitörlő, ha épp babázol, akkor megint csak rengeteg szemetet és gyártási energiát megspórolhatsz. De ide sorolhatjuk a mosható pelenkákat is, ami babázós családoknál megint csak jól jöhet, és ráadásul még csodaszépek is a mosható pelusok. A mosható textil termékek ráadásul gyorsan sikerélményt is adnak, hiszen a váltás után néhány nappal már látszik is az eredmény a szemetesed rohamosan csökkenő tartalmán.

Most talán kevesebbet sminkelünk, de ha te otthon sem mondasz le róla, vagy csak szimplán szeretnéd fenntartani az arcápolási rutinod, akkor a mosható arctisztítók is jól jöhetnek.

Hagyományos borotva

Sokan tartanak a hagyományos borotvától, félnek, hogy könnyen megvágják magukat vele vagy nem végez elég szép munkát a tartós változat, de aztán mikor mégiscsak váltanak, akkor nagyon pozitívan csalódnak. Tényleg számtalan ilyen visszajelzést kapunk, ráadásul ez megint csak egy olyan termék, ami akár generációkon át is hagyományozódhat, hiszen a penge cserélhető és egy kis fertőtlenítés után higiénikusan tovább is adható és ezek a szépséges hagyományos borotvák a használattól csak patinásabbak lesznek, nem kopnak el.

PET-palackok helyett…

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy érdemes-e betárazni egy csomó PET-palackos italt vagy talán épp itt az ideje, hogy kiiktasd az életedből ezt a nagyon szennyező, felesleges műanyagot. Palackos víz helyett ott a csapvíz vagy ha attól tartasz, esetleg nem szereted az ízét, akkor szűrt víz, ha a buborékokat hiányolod, megoldás lehet a szódagép. Üdítők helyett pedig a szörpök, teák, fermentált gyümölcslevek is jó alternatívát jelenthetnek. Most pedig, hogy vége a karanténnak és jobban kimozdulunk, egy kulacsban épp olyan jól magaddal tudod vinni ezeket az innivalókat, mint a műanyag palackosokat.

Van, amiből most mégsem a tartós megoldás jó…

A textil zsepi amúgy egy nagyon klassz megoldás arra, hogy ne töltsd meg a szemetesed egy csomó papírhulladékkal, ami még csak nem is újrahasznosítható, de a jelenlegi járvány-veszélyes helyzetben nagy körültekintéssel kell használni a higiénés szabályok betartása mellett. Ezt a zw lépést mindenképpen érdemes meglépni, de ha még nem vezetted be a mindennapi használatra a textilzsepiket, talán most ne ezzel kezd, vegyél előre valami mást a listáról 😉

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
gyerekrajzok

Beszédes gyerekrajzok: miről árulkodnak gyermekeink rajzai? Kielemeztünk néhányat!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek