Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
veszekedés
Fotó: Getty Images
2020.06.01

Távolságtartásos veszekedés, vagyis szerintem veszélyes a vírus, a párom szerint viszont baromság

A vírus komoly dolog, ne menjünk sehova. Minek járkálsz a DM-be? És a sarokra dobozos sört inni? Szerintem hülyeség, nem is komoly, ezért kár bezárkózni.

Napjainkban sok ilyen beszélgetés zajlik, és bár most már az enyhítés szakaszában vagyunk, ez jórészt annak köszönhető, hogy hellyel-közzel be voltunk zárva. (Csak a rend kedvéért: a távolságtartás valóban szükséges megoldás a vírus terjedésének lassításához. A kétméteres távolságtartás nyilvánvalóan nem természetes, sok helyen az élet és a munka feltételeit lehetetleníti el, azonban ez állítja meg a betegséget. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, kockáztatja a saját és mások épségét).

Egyikőtök jobban lazítana, a másik még óvatosabb? Egészen biztosan lesznek különbségek, mert ami az egyiknek indokolatlan szigor, a másiknak szükséges óvintézkedés. Kiváló táptalaja a veszekedéseknek, és szakértők szerint ennek egyik legkomolyabb oka a helyzettel járó stressz és szorongás.

Egyébként is könnyű arról vitatkozni, hogyan neveljük a gyerekeket, de ez most még súlyosabb kérdéssé vált. A szülők ugyanis minden esetben a gyerekeiket védelmezik, és ez a másik szerint túlreagáláshoz vezethet. Ilyenkor az segít, ha a szülők képesek higgadtan vitatkozni, jól megválogatni az érveiket, amelyek ésszerűek és megalapozottak. Háhá, persze! Miközben százezrek veszítik el a munkájukat és a gyerekek 3 hónapja a fejükön ugrálnak.

Szóval abból van a baj, ha hagyjuk eluralkodni az általános szorongást. Kezdésnek külön kell választani a tényeket, az érzelmeket és a megfejtéseket. Inkább a tényekre koncentráljunk, ezekkel győzzük meg a másikat, ne pedig a saját következtetéseinkkel. (Ennek egyébként is hasznát vennénk a hétköznapokban.) A járvány egyik eredménye – optimista jóslatok szerint- az lehet, hogy újra hiszünk majd a tudományban, nem söprünk le több százéves eredményeket politikai és érzelmi alapon, és nem hiszünk el minden baromságot.

Az is segít, ha pusztán erre a kérdésre koncentráltok, amikor beszélgettek. Ne keverd ide, hogy azért mondja, hogy ne menjetek a játszóra, mert túlságosan függ az anyjától, vagy ne mondd azt, hogy azért menne már három hétre Spanyolországba, mert felelőtlen, mint mindig. Innentől egy új beszélgetés nyílik, amiből nem sok jó sülhet ki.

A hangnem is kulcsfontosságú, például inkább arról beszélj, szerinted mi a helyes és helytelen, ne pedig arról, hogy a másik mit gondol szerinted.

Több én, kevesebb te, eldöntendő kérdések helyett pedig inkább választó kérdéseket tegyél fel, ezzel is nagyobb mozgásteret adva, és a másik nézőpontját is könnyebben érted meg az ilyen kérdésekre adott válaszok alapján.  

Talán a fentiek alapján nem meglepő, de a vitákat valójában nem megnyerni kell, és nem is lehet megnyerni. Egymás véleményét kell megismerni, majd reagálni, és fordítva. A közös döntések, ezáltal az életetek alapja, hogy kifejezed az érdeklődésedet a másik véleménye iránt, miközben kölcsönösen elismeritek, hogy nincs egyértelmű jó vagy rossz oldal.

Szerencsére minden földi halandónak jól kimunkált véleménye van a témában, ezért könnyű be-bedobni pár népszerű influenszert, a nagymamát, vagy a postás katonatársának teniszpartnerét, mit szaktekintélyt. Ez azonban szimpla manipuláció, amikor a véleményt hozó fél ezzel megpróbálja a másikat, és ez hosszú távon nem tesz jót a kapcsolatoknak. A józan ész hangján megszólalókat nem szabad teljesen kizárni, de a harmadik személyek bevonása után könnyen érezheti a másik, hogy az ő véleménye kevésbé fontos, mint másoké.

Ez persze mind csak elmélet jelenleg, azonban ezek a gondolatok már bizonyítottak korábban. A legfontosabb, hogy figyeljünk a másikra, hallgassuk meg, és tiszteljük a véleményét.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
életközépi válság

Életközepi válság és kamaszkori identitáskeresés együtt, avagy “tizenévesen előtted az élet, 40 felett viszont már a B oldal pörög”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek