Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
apaság
Fotó: Getty Images
2019.11.19

Tényleg vonzóbb a férfi, ha apa? 3 nő és 1 apa őszintén a témában

Szemlátomást nagyobb sikernek örvend a férjem a nők körében, mióta apa lett. Vagyis mióta megszületett az első gyermekünk. Majd miután másodjára már lányos apa is lett, ez csak tovább fokozódott. És ehhez még önjelölt magánnyomozónak se kell lennem, hiszen azt tapasztaltam, hogy ilyenkor már az se zavarja néhány nőtársamat, ha épp ott vagyok mellette. Eleinte azt hittem, véletlen. Hogy csupán az én ingerszegénységem, féltékenységem áll a háttérben. De nem. Ráadásul más anyatársam is hasonló észrevételekről számolt be nekem. Úgyhogy úgy gondoltam, ideje megpiszkálni a témát. Megkérdeztem egy apát és megkérdeztem néhány nőt is, hogy mit gondolnak erről. Tényleg vonzóbb egy férfi, ha van gyereke? És ha igen, vajon miért?

Az egyik nap pont a szerkesztőségben fakadtam ki arról, hogy azért úgy elég rosszul tud esni, ha a boltban a tündér-aranyos-okos-gyönyörű-cuki kislányunkat cipelő férjemmel úgy kezd el a fiatal és csinos kis eladó flörtölni, hogy történetesen ott állok mellette. Ráadásul finoman ilyenkor még jelzem is egy kedves becézéssel vagy egy rövid, de beszédes családi sztorival, hogy a férfi, akinek épp rebegteti a szempilláit, a gyermekeim apja, az én férjem – nem véletlenül hordunk egyforma gyűrűt sem az erről elnevezett ujjainkon. Az én férjem többnyire ebből semmit nem vesz észre, maximum akkor kezdi el sejteni, hogy valami baj van, amikor vérben forgó szemekkel, szótlanul ülök mellette az anyósülésen hazafele menet, ami általában akkor fordul elő, amikor a “Mi a baj?” kérdésére a (nem) kedvenc válaszát adom: “Semmi…”

Persze, nem rá haragszom, és ezt is tisztázzuk többnyire pár percen belül. A helyzetre haragszom, a szempilláit rebegetőre haragszom, mert nem értem. Nem vakságot fogadtunk, a férjem sem, én sem. A szempilla rebegtető meg fogadni se fogadott senkinek semmit – ha mégis, az már nem a mi dolgunk. De mégis úgy gondolom, hogy megtisztelem a másikat azzal, hogy nem kezdek el flörtölni a szeme láttára a férjével. Szerintem. Szerintem!! És itt most véget is ér az én, a mi történetünk, mert nem rólunk van szó, hanem a jelenségről. Ugyanis miután elkezdtem erről másnak is beszélni, kinyílt Pandora szelencéje, és mások is hasonló történetekről, tapasztalatokról kezdtek el mesélni.

Bus István kollégám, aki már több éve édesAPA, mint én édesanya, rögtön megerősítette, hogy bizony egy létező jelenség. És meg is válaszolta ennek tudományos és biológiai miértjét.

“A zászlósfarkú guppik eléggé szeretnek csajozni/pasizni és szaporodni. Olyannyira például, hogy ha az akváriumban nincs nőstény állat, akkor a hímek nemegyszer egymásnak udvarolnak hevesen. Az etológusok a következő dolgot figyelték meg:

Amennyiben egy hím zászlósfarkú guppinak volt párja és utódai, akkor annak a zászlós farka színesebb lett. És ezeket a tarkább egyedeket jobban csípték a nőstények – szívesebben léptek velük hal-szexuális kapcsolatba.

Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy amelyik hím sikeresebb az utódnemzésben, az onnantól kezdve kívánatosabb az ellenkező nem számára: valakinek már kellett; valakivel sikerült továbbörökítenie a génjeit.

Szinte semmiben sem különbözünk a zászlósfarkú guppiktól. (Legalábbis ebben a kérdésben.) Egy férfi, aki fánkot vesz a gyerekének az Aldiban, ha elviszi reggelente az iskolába, ha megsimogatja a gyerek fejét a játszótéren – megannyi apró gesztus, amelyben a sikeres szaporodás utáni odaadás és gyengédség a főszereplő. A megbízhatóság és a gondoskodás glóriája veszi körül az ilyen hím egyedet.

Lehet aputeste (mint nekem), kopaszodhat (mint én), szőrösödhet a füle (ne is mondjátok…), de ezek mind nem számítanak. Csak az, hogy – átvitt értelemben, – a farkunk… na, az szép színes.

– mondta Bus István, aki tud is olyan férfiról, aki mindezt kihasználva a saját gyerekével csajozik a játszótéren.

Hogy teljes legyen a történet, megkérdeztem három nőt, szándékosan gyermektelen nőket, hogy valóban vonzóbb-e a szemükben egy apa, mint egy gyermektelen férfi.

“Számomra nem meghatározó fizikai vonzalom szempontjából az, hogy valakinek van gyereke vagy nincs.” – kezdte Cserdi Dóra. “Viszont abból a szempontból, hogy megbízhatóbb, felelősségteljesebb-e egy férfi – igenis pozitív a gyerek. De csak akkor, ha felelősségteljes és gondoskodó apaként is viselkedik. Alapvetően az, hogy valaki “elhullajtotta-e a magját” önmagában még nem jelent semmit. Ha ezt “a magot” neveli, gondozza is, az már más kérdés.”

Vadas Szilvi gyermekápoló hasonló véleményen van. “Nekem az apukák azért vonzóak, mert az apasághoz meg kell érni. Fel kell nőni. Ott nincsenek kérdések. Onnantól kezdve felelős lesz azért az életért. Aki pedig felelősséget tud vállalni, az mindent megadna érte. Nekem ápolóként ezt nap, mint nap látni, hogy az apák mennyi mindent megtesznek a gyerekeikért, leírhatatlan érzés. Az a kapocs, ami köztük van, az annyira belsőséges, harmonikus, hogy sokszor szó szerint tapintható a boldogság. Ami pedig ennyire felemelő és boldog, az mi más is lehetne egy nő szemében, mint vonzó?

“Az, hogy egy férfit mi tesz vonzóvá, szerintem egyéni beállítottság kérdése.” kezdte Kettinger Dóra. “Egy olyan nő számára, aki családosként képzeli el az életét, egyértelműen vonzó, ha a potenciális partnerként felbukkanó férfi családcentrikus. Jómagam egészen kicsi korom óta családanyaként képzeltem el az életem, mondhatni, hogy világ életemben édesanyának készültem. Ahogy idősödöm, egyre inkább szempont a partnerválasztásnál, hogy az illető ebben is társam legyen, hasonló vágyai legyenek a (későbbi) családalapítással kapcsolatban. Számomra első pillantásra is vonzóbb egy férfi, ha a gyermekével látom az utcán, ahogyan törődik a csemetéjével, büszkeséggel telve néz rá, gondoskodik róla. Egy ilyen szituáció akkor is oda csalogatja a tekintetem, ha egyébként az illető nem különösebben vonzó az én meglátásom szerint. Ez természetesen azért van, mert a saját, mélyen rejlő vágyaimat látom, azt az ideált, amit majd én magam is át szeretnék élni és testközelből megismerni a saját párommal és gyermeke(i)mmel. Az ilyen férfit szerintem leginkább az teszi vonzóvá, hogy tudom, van egy gyengéd oldala, amit talán csak a gyermeke(i) felé mutat ki, az édesapa szerepe teljesen más, mint a hétköznapi férfi szerepe. Ez pedig egy családra vágyó nő számára az egyik, ha nem a legfontosabb tulajdonság.”

Szóval úgy tűnik, ebbe bele kell törődnünk (nekem is), hogy gyermekünk, gyermekeink apja a családalapítás által sokkal vonzóbbá válik más nők szemében. Viszont számomra azért megnyugtató, hogy az általam megkérdezett mindhárom nő határozottan kijelentette, hogy az elmondottaktól függetlenül eszük ágába se lenne mondjuk kikezdeni, de még flörtölni sem egy házas családapával. Már csak azért sem, mert egy nap az én helyemben, az én szerepemben lesznek ők is. És akkor majd nekik sem esne jól, ha a fiatal és kis csinos eladó az ő gyermeke apjának rebegtetné a szempilláit...

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek