Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

dínó

Egy apa olyan menő játszóteret készített saját kezűleg gyerekeinek, amilyet egész Budapesten nem látni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Egy hős apa, aki óriásdínót épített a gyerekeinek. Az egész akkora, és úgy néz ki, hogy nem hiszed el!

Elolvasom
terhességi teszt
Fotó: Getty Images
2020.05.31

Terhességi teszt házilag – Bár egyre népszerűbb, megkérdőjelezhető a megbízhatósága…

Elég mondjuk egy kis ecet, vagy fogkrém; és kiderül, babát vársz-e - legalábbis ezt hirdeti a töretlen népszerűségnek örvendő netes őrület; olcsó, házilag összedobható terhességi teszt elkészítésére buzdítva a nőket. Orvosok viszont nem győzik hangsúlyozni, hogy ez már nem az otthon barkácsolható mécsestartó, vagy poháralátét kategóriája: azon túl, hogy semmiféle tudományos alapja nincsen, egy álnegatív eredmény adott esetben még veszélyes is lehet.

Egy biztos: olcsónak olcsó és poénnak is elmegy. Talán egyszer. Viszont terhességi teszt házilag, egy cukorból, sóból, ecetből, hipóból, vagy fogkrémből összepancsolt kutyulmány egy valamit biztosan nem tud: megbízhatóan, 100%-os bizonyossággal kimutatni, hogy állapotos vagy-e.

Az egy dolog, hogy maga a művelet nem igazán veszélyes, viszont attól várni megbízható eredményt, hogy mondjuk kristálycukorhoz keverem a reggeli vizeletemet; az anyára és a magzatra nézve adott esetben még veszélyes is lehet. Ennek ellenére az otthon készíthető tesztek töretlenül hasítanak a neten, főleg az amerikai nők körében; az elkészítésüket bemutató egyes oktató videók pedig már többmilliós megtekintéseknél járnak.

A terhességi teszt házilag történő “előállításához” nem kell sok minden és ahogy említettük, vagyonokba se kerül. Napjaink legnépszerűbb DIY terhességi tesztjei például a háztartásban fellelhető, leghétköznapibb dolgokból kerülnek ki; úgy mint cukor, só, hipó, fogkrém. A recept elég általános: a neked legszimpatikusabb, vagy éppen kéznél levő alapanyaggal keverd össze a vizeletedet, várj egy kicsit, s ha a két összetevő valamilyen reakcióba lép egymással; mondjuk felhabzik, vagy az elegy elszíneződik; akkor babát vársz – a sufni tuning teszt szerint legalábbis. A „diagnosztika” azon alapul, hogy a fogkrém, a cukor és társai a vizeletben terhesség esetén megemelkedő, a kialakulófélben levő méhlepény által termelt HCG hormonra reagálnak.

(Felfogható egy időutazásnak is; az egyik legelső terhességi teszt az ókori Egyiptomból származik. Az akkori módszer szerint a nőknek búzára, vagy árpára kellett pisilniük. A mag csírázásából aztán nem csak azt tudják leolvasni, hogy várandósak-e, hanem a születendő utód neme is kiderült. )

Szakértők azonban óva intenek attól, hogy bárki valós, megbízható eredményt várjon egy ilyen próbálkozástól. A drogériákban és a patikákban kapható terhességi teszteket bevizsgáltak, hitelesek, ismerjük a pontos működési elveiket – mondják. A házilag összehozott verziók ezzel szemben finoman szólva is homályos, milyen elven működnének. A HCG szintet pedig egészen biztos, hogy nem tudják kimutatni a vizeletből; a „normális” tesztek ugyanis erre alkalmas antitestet is tartalmaznak a tesztzónában. Még ha valamilyen kémiai reakció be is indul mondjuk a fogrém és a vizelet keveerékében; ez legföljebb az utóbbi PH értékével lehet összefüggésben, semmi egyébbel.

Az orvosok arra is figyelmeztetnek, az csak az egyik dolog, hogy a házi barkács tesztek megbízhatatlanok; komoly emocionális károkat is okozhatnak olyan nők lelkében, akik a fals negatív eredmény láttán magukba zuhannak. Ráadásul – miután egy ilyen tesztből nem derülhet ki, valóban terhes-e – tudtán kívül veszélybe sodorhatja a magzatát; de saját magát is, ha például méhen kívüli terhessége van. Ez az állapot, ha későn veszik észre, életveszélyes.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

dínó

Egy apa olyan menő játszóteret készített saját kezűleg gyerekeinek, amilyet egész Budapesten nem látni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
1
tippek hiszti ellen

Ezt a három dolgot soha ne tedd, ha hisztizik a gyerek!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
20 szavazat
Top
2
felvilágosítás

Hogyan kezeld, ha rátok nyitott a gyerek szex közben?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
24 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek