Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szülés

Mama, honnan jönnek a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Amikor a harmadik gyerekemet vártam, folyamatosan kérdeztek a nagyok, hogy miért olyan nagy a pocakom. Volt egy app a telefonomon, amin háromféleképpen (gyümölcs, állat és édesség formájában) tudtam mutatni nekik, hogy épp mekkora bent a baba, de a hogy került oda kérdés is mindennapos volt. Próbáltam ezt úgy elmesélni, hogy meg is értsék, de ne mondjak olyat, amihez még kicsik.

Elolvasom
ti írtátok
Fotó: Getty Images
Szerző: Olsen Anna
2020.04.07

Térkép nélkül utazunk, avagy a karantén adta lehetőség az újratervezésre

Az életben fontos, hogy a vízszintes és függőleges síkon is haladjunk, a fizikai létben és lelki téren is. Ez pedig nem magánügy vagy egyéni munka, hiszen mindannyian hatunk egymásra - amikor mi dolgozunk magunkon valójában az egész családunkra kihatással van a munkánk, mintha egy kocsiban döcögnénk. S ahogy a gyerekeinkkel és párunkkal nem indulnánk útnak megfelelő felkészültség nélkül az ismeretlenbe, úgy a szülőségre való önismereti felkészülés (és életszakaszonként újratervezés) is éppolyan szükséges.

Néha a gyerekeim bármit is rajzoljanak a papírra, azt utána össze tekerik (kicsit össze is gyűrik) és máris kész a kincses térkép, amit aztán egyszer-egyszer kihajtanak és mintha tényleg látnának rajta egy útvonalat, a segítségével kincseket keresnek. És hát mi lehet a kincs egy gyermeknek, szinte bármi, így aztán nem is olyan fontos hogy a térkép pontos legyen (vagy térkép, ha már itt tartunk) mert a végcél is véletlenszerű, de számukra teljesen boldog. Hisz csak játék.

Felnőttként ez már egy más történet.

Mindegy, hogy a világban szeretnénk utazgatni, vagy a karrierünkkel kapcsolatban van egy elképzelésünk, mégis szükségünk van rá, hogy tudjuk most hol vagyunk, mi a cél és milyen útvonalon keresztül tudunk és szeretnénk eljutni a kijelölt végállomásra.

Azonban ez úgy tűnik, hogy csak olyan helyzetekben tűnik evidensnek, amikor valami kézzelfogható dologról van szó. Amikor viszont az önismeretünk vagy a betöltött szerepeink minősége a téma, akkor kevésbé vesszük figyelembe, hogy ez ugyanolyan fontos tervezést igényel mintha egy ismeretlen városba szeretnénk eljutni GPS nélkül. Fontos, hogy az ember jól megtervezze az utat, tudja olvasni azt a térképet, és rugalmas legyen hogyha esetleg változtatni kell… ez mindenképpen felkészülést igényel. De valamiért mégsem ezzel kezdjük, pedig egy nagy útra sem indulnánk el mielőtt tudjuk hova és hogyan megyünk.

Az egyik ilyen eset a szülővé válás és szülőként való fejlődés folyamata.

Mivel senki nem csinálja tökéletesen, bár azt hiszem mindenki törekszik arra hogy a lehető legjobban teljesítsen, ezért aztán rengeteg forgatókönyv alakult ki azzal kapcsolatban, hogy mit jelent szülőnek lenni, mit jelent szülőnek lenni, hogyan kell vagy érdemes nevelni a gyerekeket és milyen értékek alapján tesszük ezeket.

Közben nem gondolunk mindazokra a mintákra, amiket a saját családi környezetünkből hozunk, vagy olyan emberektől akik nagy hatással voltak az életünkre anélkül hogy rokonságban állnának velünk.  Így aztán kitaláljuk mi lenne jó, elképzeljük mi működne, és belevágunk… ami sokszor következetlenséget, sérüléseket és persze bűntudatot hoz magával.

Ha nem gondolunk ezekre a fent említett mintákra és nem tudatosítjuk magunkban azokat az elveket és azt az értékrendet ami alapján a gyermekeinkkel (vagy általában a szeretteinkkel) akarunk bánni, akkor a cselekedeteink és vele együtt az érzelmeink kimutatása és átadása is eltorzul. De hogyan csináljuk (a magunk szemszögéből) jól, ha nem jelöltünk ki semmit? Van értelme a folyamatos újratervezésnek mikor már menetben vagyunk és földutakon bóklászunk? Igen, van. De csak úgy, ha tudatosan tesszük, hiszen szeretnénk szeretni, ezúttal szeretnénk jól csinálni. Viszont nem egyszerű ilyenkor újra és újra nekivágni egy véget nem érő feladatnak, kiszállni pedig nem lehet.

Természetesen ez nem könnyű olyankor sem amikor gyerekek vagy párkapcsolat előtt kezd tervezni az ember, mert amikor önismereti utakról van szó, akkor már egy félig-meddig összetákolt térkép van a kezünkben – tele olyan jelölésekkel amiket mi vagy mások biggyesztettünk oda az évek alatt (nem tudatosan). Ilyenkor az öntudatunk, az akarat- és képzelőerőnk – illetve sokszor külső segítség – kell ahhoz hogy újra tudjuk (és merjük) rajzolni az útvonalakat. Ha kell átírni a hiedelem rendszereinket, az értékrendünket és az elveinket – jó esetben hosszas önvizsgálat és ezek pontos megfogalmazása után. Ehhez pedig arra is szükség van, hogy a megfogalmazott gondolatok összhangban legyenek velünk. Hiába tűnik kívülről működőképesnek egyik vagy másik nevelési módszer (vagy csak túl sokszor hallottuk, hogy úgy kell?) ha belül viszolygunk a gondolattól, hogy mi is így bánjunk a gyerekeinkkel. Az önazonosság itt nem csak fontos elem, hanem feltétel.

Jelenleg amennyit lehet, otthon vagyunk, együtt. Nincs jobb alkalom arra, hogy megfigyeljünk önmagunkat és a családunk dinamikáját, mint most, hogy minden kommunikációs és viselkedési minta tízszer többször mutatkozik meg. Ha akarunk változtatni, akkor ez egy remek alkalom arra, hogy ne csak újratervezzünk (akár közösen a családdal), hanem gyakoroljuk is a térképünkön való eligazodást, az úton maradást, avagy az érzelmeink értékeinkkel azonos kimutatását. Szülőként nincs megállás… te hol akarsz lenni 5-10 és múlva a gyerekeiddel való kapcsolatodban? 🙂

Ezt a cikket az egyik olvasónk írta és küldte el nekünk. Neked is van mit kiírni magadból? Írd meg nekünk!

 

  Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  9 szavazat
  TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

  Regisztráció

  Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
  A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
  Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

  Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

  Már tag vagy nálunk?

  Olvass tovább

  Olvasóink top 3 kedvenc cikke

  szülés

  Mama, honnan jönnek a babák?

  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  2 szavazat
  Top
  1
  terápia

  Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  1 szavazat
  Top
  2
  magyar anyák külföldön

  Koronavírus és Dengue-láz a Karib-tengeren – Interjú egy kint élő magyar édesanyával

  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  22 szavazat
  Top
  3

  Ajánlott cikkek