Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
környezetvédelem
Szerző: Bus István
2020.06.05

“Tisztul a Tisza!” – mondja Molnár Attila Dávid, a fő PET-kalóz

A PET-kupa egy évtizede minden nyáron elrajtol a Tiszán, hogy a műanyagpalackokból összeállított hajók utasai egy héten át szedjék össze a hulladékot vízből és ártérről. Idén sem marad el az öko-buli.

Hogy áll a PET-kupa? Mi lesz idén?

A háromból két futamot el kellett halasztanunk a járványügyi intézkedések – a vírushelyzet – miatt. A harmadik még tartja magát: az a legfontosabb egyébként, mert az a felső-tiszai futam. Most úgy állunk, hogy azt az eredeti időpontban megrendezzük Záhony és Tokaj között. Egy PET-futam azért több száz ember keveredik egymással, úgyhogy nagyon figyelnünk kell rá, hogy mik az előírások.

Molnár Attila Dávid

Mi változott tavaly óta?

Megnőtt a projektek száma. Idén végig fogjuk hajózni az egész Tiszát, elejétől a végéig. Mégpedig úgy, hogy mindig lesz velünk valamilyen hulladékból készült hajó – még a felső, vadvízi részeken is. A másik nagy projekt a Tisza teljes hulladéktérképének elkészítése, szintén a torkolatig. A harmadik pedig, hogy elkezdtük az első lebegő kikötőinket vízre bocsátani. Ezek ugyanúgy úsznak, mint a központi szemétgyűjtő hajónk, a Petényi. Tehát újra felhasznált PET-palackokon lebegnek. A fedélzetüket pedig szintén tiszai műanyaghulladékból készült deszkák fedik. Ezeknek a vízre bocsátására készülünk most.

Ezek mire lesznek jók? 

Amikor a Tiszán evezel, sokszor elbújnak a látnivalók az ártéri erdő mögött. Tehát igazából nem tudod, hogy – ha csak nem vagy felkészült vízi túrázó, – ha itt megállnál, és felmennél, akkor egy fazsindelyes templomot láthatnál, vagy egy kiváló pizzéria van, vagy egy nagyon szép falu. Azt határoztuk el, hogy a vízitúrásoknak megkönnyítendő, csinálunk olyan pontokat, ahol megállhatnak, és találnak info-táblát. És akkor odakötik a kenujukat, és felgyalogolnak a faluba. Az első hely, ahol vízre fogjuk tenni ezt a kikötőt, az Zsurk lesz. Ami egészen zseniális hely.

Így a hulladék összekapcsolja az embereket a folyóval.

Hát igen. Segít abban, hogy újra rátaláljanak a folyóra – mert azért az utóbbi időben nagyon elfordultak az emberek a Tiszától, Dunától. Ezeknek a vize évtizedeken át ihatatlan volt, aztán jött a 2000-es nagy ciánszennyezés, ami tönkretette a Tiszán a turizmust és a halászatot. És, ugye, vannak az ismétlődő árvizek, amelyek szintén veszélyesek. Az emberek meg egyre inkább, repülőre ülnek, amikor valami nyaralási helyszínt keresnek. Én jártam mindenféle zugában a világnak, és mondhatom, a Tisza vidékét leginkább Dél-Amerikához lehet hasonlítani. De mondhatnám akár a Dunának is a szép ártéri erdeit: olyan, mintha egy amazóniai erdőben lennél – csak éppen halálos veszedelmek nélkül. Tehát ugye itt nincs kajmán, meg nincs piranha, dengue láz, meg malária.

A járványhelyzet változtatott valamit az élővizeink helyzetén?

A kedvtelési célú hajózás visszaszorult. A budapestiek is érzékelhetik, hogy nem jönnek a szállodahajók, és állnak a városnéző hajók. Az ezekkel járó szennyezés szintje lement nullára. De ha a hulladékot nézzük, annak a helyzete nem javult. Sőt, rosszabbodott, hiszen a világ minden csücskén elkezdtek az emberek még több egyszer használatos műanyagot használni. Még a legkörnyezettudatosabbak is rá vannak kényszerítve. Gondoljunk csak arra: sok helyen már kifőzdében nem adják a saját dobozodba a kaját, hanem vadiúj műanyag dobozba teszik. És nem is beszélek már a rengeteg eldobható kesztyűről, maszkról: ezek mind-mind a környezetet terhelik.

Pedig hajszál híján sikerült műanyag-mentesíteni Magyarországot. De aztán mégse jött össze, mert az utolsó pillanatban a kormány visszavonta a törvényt.

Nagyon érdekes birkózás, ami most megy. Mert őszintén meg tudom érteni, hogy amikor van egy járvány, akkor sok esetben nincs más választás, mint műanyagokat felhasználni. Ám legkésőbb akkor, amikor a többi EU ország is bevezeti a műanyagmentességről szóló rendelkezéseket, kénytelenek leszünk mi is így tenni. De persze közben az EU határokon kívül eredő folyók úgyis behozzák majd a cuccot, függetlenül attól, hogy mi az Unió vízkeret-irányelve. Nemsokára jönnek majd a vízben a kesztyűk, a maszkok, mi meg majd ott válogathatjuk őket.

Nekem úgy tűnik, mintha a kormányzat észrevett volna benneteket, és elkezdte volna segíteni a munkátokat.

Mindig is kitűzött célunk volt, hogy mindenkinek a figyelmét felhívjuk – és a mindenkori kormányzatnak is felelőssége az, hogy mi történik az élő vizekkel. Mi a legnagyobb sikernek azt érezzük, hogy beindult a védlánc. Tavaly szeptemberben adták át, és idén már be is vetették. Konkrétan megvalósult egy olyan blokád a Tiszán, ami nagyon a felvízen, a határtól alig néhány folyamkilométerre található, és már megállította, aztán meg kiterelte a partra a folyami hulladékot. Idén már válogathattuk is ezt a hulladékot – mert itt jön be a képbe a PET-kalóz szakértelem. Hiszen ez a hulladék nagy részében újra felhasználható. Ebben is remekül együtt tudunk működni a vízüggyel. Most úgy találjuk, hogy a folyami hulladék durván 60%-, de 70–75%-a is újra felhasználható. 

A gyerekeket hogyan oltsuk be a víz szeretetével?

Az egészet azért csináljuk olyan lelkesen, mert gyerekkorunkból még emlékszünk olyan árterekre, ahol nincs szemét. Most, ha valaki ilyenre kíváncsi, a Mártélyi Holt Tisztát tudnám javasolni, meg az akörüli erdőket. De a ma felnövő gyerekek már magától értetődőnek veszik, hogy a folyóparton ott a szemét. Ebben nőttek fel. A kérdés, hogy tudunk-e ezen változtatni? Én például nem azért vittem a gyerekeimet ezekre a vízi túrákra, mert olyan hatalmas nevelési célzat volt bennem. Hanem csak egyszerűen nem akartam otthon hagyni őket, vagy távol lenni tőlük. Viszont azt egyértelműen tudom mondani, hogy ha kisgyerekkorban elkezd valaki vízi túrázni – megtanulja, hogy hogy kell beleférni egy hétre egy hordóba mindennel, meg hozzászokik ahhoz, hogy nem mindig tiszta ruhában flangálni –, az tényleg közelebb kerül a természethez. A sárhoz, a vízhez, a madarakhoz. És ebből jön az is, hogy utána zavarja a szemét. Nagyon fontosnak tartom, hogy jó élményekkel próbálkozzunk – aztán a takarítás már jön magától.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
12 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
DIY

Mosható szájmaszk házilag – így készítsd el, akár varrógép nélkül is!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
251 szavazat
Top
2
mosipelus

A pelenkÁZÁS ne az ázásról szóljon! – 5 szempont, hogy egyszerűen választhass mosipelust!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek