Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

A járvány kirobbanása óta a szokásostól jóval több elbizonytalanodott anya keresi fel szakértőnket, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökét, hogy tanácsot kérjen a ciciről való leszoktatásban. Vajon alkalmas lehet-e pont most kezdeményezni az elválasztás folyamatát?

Elolvasom
gyerekszoba
2020.05.27

Tudatos gyerekszoba – fenntartható módon

A gyerekszoba kulcsa számomra, a folyamatos megújulás és odafigyelés.

Egy-egy helységnek a lakásban/házban mindig az a szerepe, hogy igényeket elégítsen ki. Egy nappali vagy konyha kialakításakor hosszútávra tervezünk, mert nem fogjuk havonta átrendezni – hiszen a funkciók adottak. A konyhában főzünk a nappaliban (jó esetben) társasági életet élünk.

A gyerekszoba esetében nem tudunk hosszútávra tervezni – hiszen ahogy egyre nagyobb lesz a gyermek, úgy alakulnak az igények – és ehhez tudni kell alkalmazkodni a szobának is.

Ezekkel a gondolatokkal indultam neki 3 évvel ezelőtt, 8 hónapos várandósan a költözésnek. Olyan szerencsések vagyunk, hogy mindenkinek jutott szoba – így a kisfiam különszobába költözött (persze nem elsőre). Az első hónapokban minket boldogított. Mostanra meg lakótársa lett – de majdnem 3 évig élvezhette az egykéknek járó előnyöket, így a külön szobát is!

A szoba kialakításakor az első szempont az volt, hogy a bútorok – lehetőség szerint – használtak legyenek és ne legyen belőlük sok.

Ez többé kevésbe sikerült is. A bútóraink nagy részét, örököltük, használtan szereztük be. Van, amit online oldalakon – ma már rengeteg forrás van -, és van, amit a bolha piacon. Én különösen szeretem, ha használtan jutunk bútorhoz, mert így saját ízlésemre és a lakásunk stílusához igazíthatom. Valamint a bútorok felújítása számomra terápiás jelleggel bír.

A második szempont az volt, hogy ne zsúfoljuk tele – hogy később tudjunk alakítani rajta.

A gyerekeknek minden életkorban más-más feltételeknek kell megfelelni. Pl. eleinte nem kell se kis asztal, se kis szék – de később nagyon hasznos tud lenni. Így, eleinte csak a legszükségesebbeket tettük bele és azóta ami kell, szépen apránként beszerezzük.

A harmadik pedig, hogy világos maradjon és a fő szín a fehér – a kiegészítőkkel tettük színesebbé – nálunk a sárga és szürke dominál. Ennek a kiválasztásánál is fontos volt, hogy ne legyen egyértelműen „fiús” a szoba hangulata. Így könnyen alakíthatóvá vált.

Mitől lesz egy gyerekszoba tudatos vagy fenntartható?

Elsősorban Tőlünk, azaz Tőled és attól, hogy mit veszel és teszel bele.

Természetesen vannak anyagi vonzatai és az időbeli tényező sem elhanyagolható. Hiszen hiába tervezel mindent használtan beszerezni (mint ÉN), de pont nincs olyan, vagy az ország másik végén van, vagy a felújítással annyira jönne ki, mint egy új – olyankor érdemes mérlegelni.

Jobban beleásnád magad a tudatosság, a fenntarthatóság világába? Jelentkezz Földi Barkához online tanácsadásra! Zöld háztartás és személyes higiénia természetes módon tanácsadásaira már a weboldalán IDE kattintva jelentkezhettek is!

Ha a bútor felújítás mellett döntesz, íme pár jó tanács.

  1. Ellenőrizd vannak-e megfelelő szerszámaid hozzá, illetve kell-e bármilyen különleges szakértelem
  2. Festés esetén – ha tudsz, használj környezetbarát vagy környezetkímélő festéket.
  3. Mielőtt megvennéd, ellenőrizd az állapotát személyesen

Amennyiben az új bútor vásárlása mellett döntesz, ha megteheted – támogass hazai kisvállalkozókat, asztalosokat, akik valóban  a Te igényeidnek megfelelően alakítanak ki bútorokat, tereket.

Ha valamelyik nagyobb bútor áruházból vásárolsz – akkor sincs elveszve, hogy kiéld a kreativitásod, mert a szobának a hangulatát feldobhatod saját magad által készített kiegészítőkkel vagy a bútorokat is átalakíthatod kedvedre – változtathatsz színt, vagy épp a szekrények fogantyúját.

Az utolsó eleme a gyerekszobának a játékok. Melyből én azt az elvet követem, hogy a kevesebb több (bár a férjem szerint ami van az is rengeteg).  Javaslom, hogy inkább csak pár játék, könyv legyen elől és a többit tedd el, így tudod cserélgetni őket. Valamint, győződj meg róla, hogy elérje a játékokat a gyerek felnőtt segítség nélkül is, illetve ne legyenek olyan tárgyak kézmagasságba, melyek balesetveszélyesek.

Ha már nagyobb gyermeked/gyermekeid van/nak, vond be a szoba kialakításába – alkossatok együtt. Így valóban olyan környezetben lehet ami számára is otthonos.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
levél

Levél az 5 éves kisfiamnak és kicsit mindenkinek, aki a gyerekvállaláson hezitál

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek