Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Koronavírus második hullám: A járványszakértő szerint súlyosabb második hullám jöhet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat

A Univerisity of California járványspecialistája, Ravina Kullar szerint a COVID-19 második hulláma akár sokkal súlyosabb lefolyású is lehet, mint amilyen az első volt.

Elolvasom
Koronavírus
Fotó: Getty Images
2020.06.17

Tünetmentesen is fertőz a koronavírus, de sokan tévesen tudják, mit jelent a tünetmentesség!

A ProPublica egészségügyi szakújságírója, Caroline Chen alaposan utánajárt, mit érdemes tudni a COVID-19-ről, a tünetmentes hordozókról és arról, mit tehetünk a vírus leküzdéséért. És többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy sokan nem is tudják pontosan, mit jelent a tünetmentesség!

Tünetmentes, mégis pozitív!

Sokáig azt gondoltuk, hogy az újfajta koronavírus megfékezéséhez elegendő lesz, ha odafigyelünk a személyi higiéniára, a biztonságos távolságtartásra és arra, hogy ha tüneteink vannak, otthon maradjunk. Aztán egyre több olyan esetről kaptunk hírt, amikor valaki teljesen tünetmentes volt, a tesztje mégis pozitív lett.

Amikor az interneten terjedni kezdtek a betegség „rejtett terjesztőiről” és a „tünetmentes (vírus)hordozók általi fertőzésről” szóló cikkek, elkezdődött a találgatás arról, mit szabad és mit nem: Elmehetek sétálni egy barátommal, ha tartjuk a 2 méter távolságot? Vagy mindenfajta érintkezést kerülni kell? Mindig vegyek fel maszkot, akkor is, ha a szabadban tartózkodok?

Caroline Chen elkezdett kutatni és azt találta, hogy nem csak az fordulhat elő, hogy az emberek megfertőződnek, és az első néhány napban semmilyen vagy nagyon enyhe tüneteket tapasztalnak, hanem az is, hogy ez egybeesik azzal az időszakkal, amikor a legnagyobb lehet a vírusterhelés, azaz a fertőzött személy sejtjeiből kiszabaduló vírus mennyisége.

„Így válhatott a vírus igazán félelmetes ellenséggé jelenlegi sűrűn lakott, globálisan összekapcsolt világunkban. Okosabbnak kell tehát lennünk a vírusnál ahhoz, hogy leküzdhessük.”- írta.

Mit jelent valójában a tünetmentesség?

Dr. Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új betegségekkel és zoonózisokkal foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy a WHO eddig kevés valóban tünetmentes fertőzöttet talált, azaz olyan esetet, amikor a beteg teszteredménye pozitív volt, és a betegség teljes lefolyása alatt egyáltalán semmilyen tünetet nem tapasztalt. Sok olyan eset van azonban, amikor a fertőzöttnél a pozitív teszteredmény idején még nem jelentkeztek tünetek, később viszont kialakultak.

„A legtöbb tünetmentesnek hitt betegről végül kiderül, hogy nem egészen tünetmentesek” – mondta Van Kerhove. „Amikor újra kikérdeztük őket, a legtöbben azt mondták, hogy igazából nem éreztem túl jól magam, de nem gondoltam, hogy érdemes lenne megemlíteni. Csak enyhe hőemelkedést vagy fájdalmat tapasztaltam, nem gondoltam, hogy az is számít.”

Azt, hogy pontosan hány tünetmentes COVID19-hordozó van a világon, csak akkor tudhatjuk meg, ha a lakosság minél nagyobb részénél végeznek vérvizsgálatot, amelynek során ellenanyagot, azaz antitesteket keresnek. (Az antitest olyan fehérje, amely igazolja, hogy az adott személy immunrendszere már leküzdötte a koronavírust.)

A járvány megfékezésének érdekében azonban Jeffrey Shaman, a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Intézetének környezet-egészségtan professzora szerint azonban: „Bizonyos értelemben nem helyes, ha a tüneteket mutató és a tünetmentes fertőzöttek között húzzuk meg a választóvonalat” – mondta. – A megfelelő választóvonalat a dokumentált és a nem dokumentált fertőzések között kell meghúzni.”

„Dokumentált” fertőzött alatt Shaman azokat az embereket érti, akiket fertőzöttként azonosítottak vagy azért, mert elég betegek voltak ahhoz, hogy orvosi ellátást kérjenek, vagy pedig a beteg kapcsolatainak feltérképezése során tesztelték őket, amikor a közegészségügyi dolgozók mindenkit visszakövetnek, aki pozitív teszteredményű beteggel érintkezett. A „nem dokumentált” pedig olyan betegekre vonatkozik, akiknek vannak tüneteik, de nem tesztelték őket, például azért, mert nem jutnak hozzá a teszteléshez, nem kedvelik az orvosokat, vagy egyszerűen csak nem veszik elég komolyan a betegséget. Ami ennél is aggasztóbb, hogy lehetnek közöttük olyanok, akiknek nincsenek tüneteik, vagy csak enyhe tüneteik vannak, és úgy döntenek, hogy folytatják a szokásos életvitelüket.

„Ők azok, akik még ha hőemelkedésük van, kicsit fáj a torkuk vagy kicsit köhögnek, akkor is elmennek dolgozni, használják a tömegközlekedést, találkoznak a barátaikkal, vagyis mindent csinálnak, amit egyébként is szoktak. Ennek következménye viszont az, hogy az enyhe fertőzésben szenvedők – és a tünetmentes fertőzöttek- beviszik a vírust a közösségbe és széles körben terjesztik.”

– figyelmeztet a professzor.

Shaman és munkatársai március 16-án a Science folyóiratban publikáltak egy tanulmányt, amelyben – statisztikai modell alkalmazásával – úgy becsülték, hogy Kínában az összes fertőzés 86%-a nem dokumentált volt január 23-a előtt, amikor is a kínai hatóságok lezárták Vuhant, és törölték a városból induló összes repülőjáratot és vonatot. Ez lehet a magyarázata, hogy miért terjedt el olyan gyorsan a vírus az országban.

Így is elkaphatod!

A WHO-nál dolgozó Van Kerkhove szerint a kutatások jelenleg azt mutatják, hogy a vírus átadásához folyadékcseppek szükségesek, amelyek a fertőzött szájából vagy orrából a másik személy szemébe, orrába vagy szájába jutnak. Úgy is megfertőződhetünk, ha szennyezett felülethez érünk, amelyre ilyen csepp hullott, majd a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz nyúlunk. De a cseppfertőzés nem csak tüsszentéssel vagy köhögéssel történhet.

Angela Rasmussen, a Columbia Egyetem Mailman Intézetének virológusa szerint „A cseppecskék nem feltétlenül olyan nagyok, mint az esőcseppek.

Beszéd közben aeroszolokat bocsátunk ki. A koronavírus ilyen „aeroszolként” terjed, ami azt jelenti, hogy a vírusrészecskék hosszú ideig megmaradnak a levegőben. Ha közvetlenül egy fertőzött személy mellett állunk, aki beszél hozzánk, vagy ha például egy éneklő emberekkel teli teremben vagyunk, a levegőben aeroszolok képződnek, amelyeket nagy valószínűség szerint belélegzünk.”

Egyelőre nem tudni, pontosan mekkora távolság tartása véd meg bennünket attól, hogy ezt a vírusokkal teli aeroszolt belélegezzük. A WHO szerint ez 1 méter, az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint azonban 1,5-2 méter. Ám ezeket az állításokat látszik megdönteni Lydia Bourouiba, a Massachusetts Műszaki Egyetem hidrodinamika-szakértőjének publikációja, mely szerint:„A kilégzési csúcssebesség olyan felhőt hozhat létre, amely mintegy 7-8 méter hosszú is lehet”.

Mindenesetre az biztos – és ebben a szakértők véleménye is egyezik-, hogy a szabadban sokkal biztonságosabb, mint zárt térben, mivel az előbbi esetében a hozzánk közel kerülő mikroorganizmusokat a szabad levegő „hígíthatja”.

Ki számít fertőzőnek, hogyan állapíthatod meg, hogy COVID-19 vírussal fertőződtél meg és hogyan előzhető meg a megbetegedés? Erről olvashatsz, ha a következő oldalra lapozol!

Pages: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
36 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Koronavírus második hullám: A járványszakértő szerint súlyosabb második hullám jöhet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
Top
1
apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
holland módszer

Gyereknevelés holland módra – 7 tanács, hogyan csináld!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
28 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek