Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
háziállat
Colubridae.
2020.04.17

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

Mikor, ha nem most jött el az ideje, hogy kígyót melengessetek a kebleteken... izé, kígyót tartsatok otthon? A hobbiterrarisztika rejtelmeibe Demeter Attila vezet be bennünket.

A királysiklók nagyon jó alkalmazkodó képességük és technológia tűrőképességük miatt és természetesen gyönyörű színezetük és jó szaporodó képességük miatt nagyon népszerű állatok. Fogságban 10-20 évig élhetnek. Nekem is volt egy 16 éves honduraszi királysiklóm. Szinte az összes királysikló tenyésztett, ami a kereskedelemben, illetve a börzéken kapható. Kis korban élénkebbek, esetleg kapkodnak, harapnak, de hamar elvesztik ezt az ideges természetüket. 

Amikor kígyót vásárolunk, azt mindig megbízható helyről tegyük. 

Érdemes nyolc hétig karanténozni az újonnan vásárolt állatokat, mielőtt bevisszük őket a gyűjteménybe. Ennyi idő alatt ki fog derülni ha bármi bajuk van. Mindenképpen javaslok egy Frontline kezelést, az esetleges külső paraziták, például az atkák miatt.

Számos betegségük ismeretes. Ahogy bármilyen fura viselkedést, táplálék elutasítást (természetesen nem vedléskor), visszahányást, duzzanatot, szokatlan mozgásokat veszünk észre náluk, javaslom, hogy azonnal specialista állatorvoshoz vigyük a siklóinkat. 

Vannak, amiket lehet tartani csoportban, párban, de vannak amiket kizárólag egyesével lehet, amilyen például a mexikói fekete királysikló (L. g. nigrita), a kaliforniai királysikló (L. g. californiae), vagy a sivatagi királysikló (L. g. splendida). Én minden esetben az egyesével tartást javaslom, mivel egyrészt az etetéseknél nem kell attól félni, hogy két kígyó egy zsákmányt kezd nyelni és egymást is lenyelik, illetve sokkal jobban figyelhető meg a viselkedésük és jegyezhető fel minden róluk. 

Húsz évre visszamenőleg megőriztem a jegyzeteimet, amelyekben pontos naplót vezetek az etetésről, a táplálék visszautasításáról, a vedlésekről, a párzásokról, a tojásrakásról, az inkubációról és az orvosi beavatkozásokról.

A királysiklók elhelyezése több módon történhet: szépen berendezett üvegterráriumban, ugyanígy berendezett bútorlapokból készített terráriumban, de egyre jobban hódít az egyszerű műanyagdobozos tartás, esetleg rack-rendszer. Én személy szerint rack-rendszerben tartom az állataimat egyesével. Aljzatot fajtól függően lehet használni. Sivatagi királysiklónak jó a pormentes homok, esetleg kerti föld, honduraszi királysiklóknak például a fenyőkéreg, vagy a kerti föld a megfelelő.

A dobozos, vagy rack tartásban steril laboratóriumi forgácsot, lignocelt használok. Nagy előnye a forgácsnak, hogy minden nedvességet beszív, nagyon higiénikus és az ürüléket azonnal észre lehet venni benne. Nálam egyszerű a berendezés: a dobozban 2-3 cm vastagon pormentes forgács van és egy műanyag itatótál, amibe a kígyó bele tud tekeredni. A tálat mindig lesúlyozom kővel, hogy az állatok ne borítsák azt ki. 

Minden etetés után adok friss ivóvizet az állataimnak. Ez azért fontos, mert a kígyó mindig ilyenkor vesz magához sok folyadékot. Az a víz, amibe belemegy forgács, kéreg, egyéb szennyeződés, abban könnyen elszaporodnak az egysejtűek és a bélben komoly gondot okozhatnak – lásd gabonasiklók hiperérzékenysége erre a problémára. A nagy itatótál azért is nagyon fontos, hogyha esetleg atka jelenik meg (akinek nem volt még, annak is biztosan lesz) akkor az állat a vízbe tekeregve az atkák 80-90 százalékától meg tud szabadulni. Ezért használok évek-óta csak fehér színű itatókat, mert az apró fekete atkák azonnal szemet szúrnak. Az itatókat vagy sósavban, vagy hipóban áztatom 2-4 órán át, fertőtlenítési céllal. Mindig van csereitatóm. Ez a tartási mód nagyobb gyűjteményeknél indokolt.

Javaslom viszont, hogy akinek 5-10 jószága van, azt szépen berendezett terráriumba tartsa. A szoba dísze egy ilyen terrárium. A kígyók lakosztályát, falevelekkel, ágakkal, búvóhelyekkel tehetjük otthonosabbá.

Megvilágításnak spot vagy led, esetleg neon fényforrást is használhatunk napi 8-10 órában. UV fényt a kígyók nem igényelnek, mivel a bőrük az UV-ból csak 2-5 százalékot enged át. Nagyon fontos, hogy a gyűjtött ágakat, leveleket mindig fertőtlenítsük! Erre a tűzforró víz nekem bevált. Be kell áztatni ezeket a tárgyakat 15 percig forrásból levett vízben, és azután csak használni őket.

A királysiklókat 25-28 C-on tarthatjuk, de vannak persze kivételek, mint pl. a hegyi királysikló (L. pyromenala), ami hűvösebb és párásabb helyet szeret.

A kígyók etetésével a második részben foglalkozunk.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
magyar anyák külföldön

Koronavírus és Dengue-láz a Karib-tengeren – Interjú egy kint élő magyar édesanyával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
22 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek