Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Június harmadik vasárnapja apák napja. Készülsz már? Ha nem, íme tőlem olyan apák napi ajándék tippek, amelyek garantáltan könnyeket csalnak apa szemébe!

Elolvasom
újrakezdés
Fotó: Getty Images
2020.06.01

Szakítás, felmondás, kiteljesedés: Olvasóink mesélték el, hogyan tervezték újra az életüket a koronavírus miatt

A koronavírus sok dolgot elvett tőlünk: a biztonságérzetünket, a jól bevált szokásainkat, a régi életünket, ugyanakkor adott is egy új lehetőséget. Dönthettünk, hogy ragaszkodunk-e a megszokott, régi dolgokhoz, ahhoz, hogy ugyanazt csináljuk, amit eddig, vagy felismerjük, hogy a változás és az alkalmazkodás hozzátartozik az életünkhöz.

Ijedtség, félelmek és változás

A koronavírus járvány kitörésekor szinte mindenki fejében megfordult a Stephen King könyvekbe illő fordulat, miszerint itt a világ vége, kihal az emberiség. Nem csak az egészségünket kell(ett) féltenünk, de a munkahelyünket, az évek hosszú munkájával felépített vállalkozásunkat és az emberi kapcsolatainkat is.

A gazdaságot széles körben sújtották a koronavírus hatásai. Nem csupán egyes gyárakban állt le időszakosan a termelés, de súlyosan lelassult a turizmus és a fogyasztói aktivitás is, ahogy az emberek sokkal kevesebbet jártak el otthonról vásárolni, moziba vagy étterembe. És ez bizony emberek ezreinek munkáját sodorta veszélybe vagy szüntette meg végleg.

Sokáig mindenki abba kapaszkodott, hogy az ő munkahelyét nem éri el a válság, de aztán be kellett látni, hogy még az olyan ágazatok sem menekülhetnek a járvány negatív hatása elől, amelyek csak közvetetten érintettek.

A karantén tizenkét hete alatt be kellett ismernünk, hogy ami eddig ment, és amit eddig megszoktunk, az nem fog tovább működni ugyanabban a formában és egy kicsit közben az értékszemléletünk is átformálódott.

Rájöttünk, mennyire fontos a család, az egészség, az emberi kapcsolatok, az odafigyelés, és a türelem.

„A kezdeti ijedtséget felváltotta a megoldás keresése és a jövőre fókuszálás. Amit elvett a járvány, annyit talán hozzá is tett azzal, hogy a hangsúlyok kicsit áthelyeződtek.” – mondja Somogyi Erika, HR szakember.

A koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben sokan gondolták úgy, nem adják fel és megpróbálnak valami mást: vannak, akik elhatározták, hogy a régóta félretett álmaikat valósítják meg és olyanok is, akik kényszerből váltottak szakmát.

Az éttermek, kávézók, az első sokk után átálltak házhoz szállításra – már aki megtehette-, és mióta a kerthelyiséggel rendelkező vendéglátóhelyek újra működhetnek, elkezdtek visszaszállingózni a vendégek is, de a teltház még messze van. Miután a kávézónk nem tudott a felszínen maradni – alkalmazottunk nem volt, mindent mi csináltunk a feleségemmel- „futárkodást” és takarítást vállaltunk irodákban, boltokban, családoknál és ahol szükség volt ránk. Most akkora rá a kereslet, hogy valószínűleg bővítenünk kell a vállalkozásunkat. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a kávézónkkal mi lesz, az viszont biztos, hogy most nem érné meg kinyitni.” (Ádám)

„Nem mindenki olyan szerencsés, hogy fix jövedelme legyen. Én, mint személyi edző, jóga instruktor alkalmanként kapok fizetést a szolgáltatásaimért, ezért számomra létkérdés volt, hogy valamit kitaláljak. Mivel a termeket, ahol dolgoztam, bezárták, elkezdtem online edzéseket tartani. Eleinte csak páran tornáztak így velem, de aztán egyre többen. Ma már ötvenen vagyunk, és azt gondolom, hogy az online edzések nemcsak karantén idején tűnnek jó megoldásnak, hiszen azok, akik kötött napirendben vagy javarészt otthon töltik a napjaik nagy részét – a kismamák, a kisgyermekkel otthon lévő anyukák, dolgozó nők – lehetőséget kapnak arra, hogy utazás nélkül, a saját otthonukban és akkor edzhessenek egy jót, amikor éppen van rá idejük. (Anikó)

A Twitter HR igazgatója nemrég egy blogban azt írta: „Ha a munkatársaink olyan munkakörben és helyzetben dolgoznak, ami otthonról is lehetséges, és ezt továbbra is így szeretnék, mi ezt biztosítjuk számukra.” A Microsoftnál egész októberig otthon maradhatnak a dolgozók, a Facebook és a Google alkalmazottai (akiknek a munkája megengedi), az év végéig otthon végzik munkájukat.

„A karantén ideje alatt időt kaptunk az életünk újratervezésére. Sokan feltették maguknak a kérdést: Hogyan tovább? Miben kell még fejlődnöm? Hogyan tudok módosítani? Sokaknak az okozott nehézséget, hogy szembe kellett nézniük önmagukkal, azzal, hogy az eddigi életük során mit tettek bele a szakmai fejlődésükbe, a tanulásba. Ez egy fájdalmas pont, ami folyamat, sőt évtizedek eredménye.

Darwinnak volt egy olyan mondása, miszerint „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.” És ez nagyon igaz. Minden attól függ, hogy tudunk-e alkalmazkodni az új helyzethez.

Ha pedig nem tudunk, akkor bátran kérjünk segítséget szakembertől.” – tanácsolja a HR szakértő.

Szemléletváltók

Az elmúlt hetekben rájöttünk, mennyire lényegtelenek a külsőségek, az álértékek, ellenben milyen nélkülözhetetlen az egészség, a család és a bennünket körülvevő természet tisztelete.

Ahogy a világ nagy gyáraiban leállt a termelés és már nem okádták a kémények a szennyező füstöt, kitisztult bolygónk levegője, a tengerekben, óceánokban megjelentek újra olyan állatfajok, melyek élettere az elmúlt évtizedekben drasztikusan visszaszorult.

Ezt látva, egyre többen váltak „zölddé”, kezdtek odafigyelni a környezetükre, a tudatos fogyasztásra. Ismert tudósok, művészek – többek között Pedro Almodovar, Jane Fonda, Aurelien Barrau asztrofizikus, Udvaros Dorottya, Bojár Iván András, Pokorny Lia – intéztek felhívást a vírus utáni időszakra, melyhez mostanra több tucatnyi művész, biológus, közgazdász, építész, egyetemi tanár és filmes is csatlakozott.

A Ne térjünk vissza a “normálishoz”! című nyilatkozatukban kifejtették, hogy a koronavírus-járvány annak vizsgálatára késztetett bennünket, hogy mérlegeljük,

“Mi az emberi életben, ami fontos és mi az, ami nem. Mi elengedhetetlen és mi az, amit elengedhetünk régi életünkből? Vissza kell vennünk a féktelen fogyasztásból, a szakadatlan növekedés megszállott hajszolásából, radikális változásokra, új időszámításra van szükség.”

„Elengedtem a görcseimet”

A karantén ideje alatt számos kapcsolat került lezárásra. Sokan szembesültek azzal, már nincs keresnivalójuk a párjuk mellett. Mások a régi megszokásaiktól, félelmeiktől és görcseiktől szabadultak meg. És olyanok is vannak, akik teljesen új alapokra helyezték az életüket.

Az elmúlt években a férjemmel mindketten munkamániássá váltunk. Szinte versengtünk, ki dolgozik többet, ki ér később haza. Nem vettük észre, hogy partnerekből versenytársakká váltunk, és már csak a megszokás tartott össze bennünket. A home office mindkettőnket szorongással töltött el, hiszen a gondosan felépített életünk alapjai roggyantak meg: elcsendesedett körülöttünk minden, nem volt hová rohanni, nem volt kifogás, miért nem töltünk több időt egymással. Én mondtam ki, hogy vége, nem akarok tovább így élni. Elhatároztam, hogy kiveszek fél évet, és önkénteskedéssel, állatmentéssel foglalkozok.”- meséli a felsővezetői tisztségből visszavonuló Ágnes.

„Vállalkozó anyukaként, egy ovis és egy alsós kisiskolással épp egy hónappal a karantén előtt maradtam egyedül. Segítségem nincs. Apuka kéthetente viszi a gyerekeket másfél napra – semmire nem elég. A vállalkozásom erősen offline természetű, de átálltam online-ra, nem lehetetlen egyáltalán, csak nem a legjobb hosszú távon. Eleinte nagyon jól akartam csinálni mindent, két hét után teljesen kikészültem. Akkor szemléletet váltottam és elkezdtem lazábban venni a dolgokat és azóta mintha flottabbul menne minden. Elengedtem a görcseimet, mert rájöttem, hogy ha nagyon ráfeszülünk valamire, legyen az gyerek, háztartás, kapcsolat vagy vállalkozás, azzal a saját életünket nehezítjük meg. Meg kell tanulnunk úgy tervezni, hogy közben megéljük azt, ami épp van. Furcsán hangozhat, de én hálás vagyok ezért a két hónapért, mert felnyitotta a szemem, hogy nem jó úton járok.  (Zsuzsi)

Mi megpróbáljuk, hogy az legyen az új normális, amit most kialakítunk. A sok bezártság után nem arra vágyok, hogy oviba adjam a gyereket és végre dolgozhassak (hiszen most is dolgozom) vagy több szabadidőm legyen, hanem hogy sok közös tartalmas programot tudjunk a következő hónapokban, években csinálni családilag, mert ezek maradtak ki leginkább most, és rövid az élet, felnő a gyerek, közhely, de nem lehet majd ezeket pótolni vele. Utazni akarok, elmászkálni, sétálni szép parkokban, múzeumba menni akár napközben is, és a gyerekkel, a férjemmel. Mindezt óvoda nélkül, úgy hogy mindketten dolgozunk.” (Évi)

Életemben nem voltam még ilyen összeszedett és nem válogattam ilyen tudatosan a tennivalók között és priorizáltam. Abban reménykedem, hogy ez a vírus után is megmarad és profitálni fogok ebből az időszakból.” (Kinga)

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
gyermekkori hazugság

Létezik-e orvosság gyerekkori hazugság ellen?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
2
Koronavírus

Házhozszállítás koronavírus idején: Honnan és mikorra tudsz még (ha tudsz) rendelni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek