Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

A járvány kirobbanása óta a szokásostól jóval több elbizonytalanodott anya keresi fel szakértőnket, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökét, hogy tanácsot kérjen a ciciről való leszoktatásban. Vajon alkalmas lehet-e pont most kezdeményezni az elválasztás folyamatát?

Elolvasom
fürdetés
Photo by Irina Murza on Unsplash
2020.06.08

Nem kötelező minden nap megfürdetni az újszülött kisbabát!

Nagy port kavart Bocskainé Irci, IBCLC laktációs szaktanácsadó posztja, amelyben arra hívja fel az édesanyák figyelmét, hogy nem kötelező egy újszülöttet minden áron, minden egyes nap megfürdetni.

Az újszülött fürdetése minden egyes nap megosztó kérdés. Valaki arra esküszik, hogy minél korábban a napi rutin részévé kell tenni, míg mások – köztük a Méhemgyümölcse.hu oldal alapítója, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnöke minap egy külön posztot szentelt annak, hogy ez az első hetekben, hónapokban nem szüksége.

“Mindenképp azzal kell kezdjem, hogy ez anyai döntés.” – vágott bele megkeresésünkre a szakértő.

Sehol nincs kimondva, nincs kötelezővé téve, hogy egy újszülöttet minden nap fürdetni kell. Pláne az első 6 hétben, a gyermekágy alatt, amikor az anyukák sokszor a világukról nem tudnak, amikor a napjaik szinte csak a szoptatásról és a dajkálásról szólnak.

– tette hozzá Bocskainé Irci.

Aki elmondta, hogy a szakmai javaslat az, hogy az első 3 hónapban ne fürdessük minden nap a babákat. “Ne érezze anya kötelezőnek, pláne, ha a kisbaba sír, láthatóan nem szereti.

Ébreszteni pedig fürdetés miatt végképp ne ébresszünk fel az alvó újszülöttet.

A tévhittel ellentétben ugyanis 3 hónapos kor előtt a babáknak szükségtelen a napi rutin. Ezután is először nappal és éjszaka, majd délelőtt és délután van. Nem fogják tudni, hogy na most 7 óra van, ideje fürdeni.” – tette hozzá Irci, aki számtalan kismamát és édesanyát segít és lát el nap mint nap hasznos tanácsaival.

“6 hetes kor előtt ne akarjunk napirendet, mert csak azt érjük el, hogy frusztrálódunk. Adjunk időt magunknak és kisbabánknak is hozzászokni az új életkörülményhez. Sajnos sokszor túl hamar beleerőltetik a napjaikba a fürdést, úgy gondolják, hogy 3 naposan a napi rutin része kell, hogy legyen az újszülött fürdetése. Pedig nem.

Hányszor, milyen időközönként fürdessük akkor az újszülöttet?

“Ez anyai döntés. Ha az anya úgy ítéli meg, hogy minden másnap, akkor minden másnap, ha heti kétszer szeretné, vagy látja szükségességét, akkor annyiszor. De minden nap nem kell. A baba nem lesz piszkos, nem izzad, így szükségtelen. Akkor javasolt, hogy nagyon bukós a baba, vagy kifolyt a kaki, de bőven elég ilyen esetben is a fenekét csap alá tenni és megfürdetni. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy egész nap popsitörlővel törölgetjük…” – tette hozzá Bocskainé, aki még azt javasolta, hogy ha nagyon nyűgös a baba, akkor ki lehet zökkenteni fürdéssel, de ha közben is nagyon sír, akkor ne tartson sokáig a mosdatás..

“Tehát nem arról van szó, hogy 3 hónapig ne fürdessük egyáltalán a babát, sokan hajlamosak ilyenkor a végletekbe menni. Sok jó út van, érdemes próbálgatni, rátalálni a számunkra legjobbra. Egy biztos: az győz, akiben több a szeretet.”

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
levél

Levél az 5 éves kisfiamnak és kicsit mindenkinek, aki a gyerekvállaláson hezitál

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek