Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

interjú

Minden kismamának üzenem: „Minden úgy lesz jó, ahogy végül lesz!”- Interjú a mindenórás Kelemen Zsófival

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat

Kelemen Zsófi személyi edző, szülés utáni regeneráció specialista, egy három és fél éves kisfiú és nemsokára egy gyönyörű pici kislány anyukája is, akivel mindenórás. Könnyen lehet, hogy mire ez a cikk megjelenik, Zsófi és férje, Magosi Zsombor, volt válogatott sportoló, már kezükben tarthatják második gyermeküket: Zsolnát.

Elolvasom
szoptatás
Fotó: Getty Images
2020.04.22

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

A járvány kirobbanása óta a szokásostól jóval több elbizonytalanodott anya keresi fel szakértőnket, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökét, hogy tanácsot kérjen a ciciről való leszoktatásban. Vajon alkalmas lehet-e pont most kezdeményezni az elválasztás folyamatát?

Véd még az anyatej? Várhatunk még?

Több éve rengeteg édesanyát segítek a kezdeti nehézségek és a gyengéd elválasztás útján. Valóban, a karantén miatt sokkal többen felkerestek, hogy információt és megerősítést adjak nekik elválasztással kapcsolatban. Lehet tapasztalni, hogy most mindnekinek nehezebb időszaka van, teljesen új dolgok előtt vagyunk, karanténban, összezárva, keressük a helyünket. Totyogók és a kisgyermekek is érzik a vibráló feszültséget, radarozzák a valós érzelmeket. Nem a megszokott ütemben vannak a dolgok, nagyobb biztonságra vágyhatnak, többet kérik, kérhetik a cicit mint előtte, unatkozhatnak, le kell őket foglalni jobban.

Mennyire vannak kétségbeesve az anyák? Mit tapasztalsz?

Kissé meg vannak ijedve, hogy az eddig a napi 1-2X ciciző kisgyermek elkezdett napi 5-6X cicizni, vagy jóval többet, éjjel többször megébredni. Anya pedig már úgy érzi, hogy ez nagyon terhes a számára, nem bírja tovább! Amúgy is felkerestek volna a gyengéd elválasztással kapcsolatosan, de most a vírus miatt szabad e ilyet csinálni? Van e még a tejbe valami 1 éves kor felett? 

Mit felelsz erre?

A válasz egyértelműen: Igen, a tejben még van bőven: kincs- immunanyag 1 év és 2 éves kor felett is! Plusz sok vitamin is megtalálható benne: A, B, C, E vitaminok. Ahogy fehérje és zsír is magas arányban, nem beszélve az ásványi anyagokról, mint kálcium és nátrium. Energiaszükségletük negyedét adja még az anyatej, amellett, hogy 100% boldogságot tud nyújtani! Fájdalomcsillapító hatása is megvan és jókedvre is tud deríteni, ha arról van szó, valamint alkalmazkodik a gyermek igényeihez továbbra is. Legelső körben viszont: biológiai norma, hogy még szoptatunk, hogy szeretünk szoptatni totyogót, hogy a totyogó szeret cicizni. Senki és semmi külső tényezőnek nem kell megfelelni, ha az elválasztás mellett dönt az anya. Ez csakis rájuk tartozik.

Te mit javasolsz?

Meghallgatom az édesanyát, figyelek arra, amit mond, tiszteletben tartom az érzéseit. A döntés ugyanis mindig az anyáé. Csomó nézőpontot behozunk, élethelyzetet átbeszélünk, információt adok. Nagyon sokat számít a gyermek kora, értelmi fejlettsége, ahhoz, hogy hogy kezdjünk hozzá, mennyire sürgős, vagy lehet szépen haladni válaszkészen, figyelve a gyermek és anya lelkére. Édesanyák egy része vágyik rá, szeretné megélni, hogy magától szépen leszokik a gyermeke a ciciről, mikor megérett rá. Többen vannak viszont, akik terelgető módszerrel tudnak haladni az úton boldogan, vagy szakember segítségét keresik (www.mehemgyumolcse.hu). Minden eset egyedi, nincsenek sablonok. 

Meddig érdemes szoptatni a járvány idején?

Járványtól függetlenül a WHO javaslata szerint 6 hónapos korig kizárólagos szoptatásra van szüksége a csecsemőnek az optimális fejlődése érdekében, majd fél évesen a hozzátáplálás elkezdése mellett 2 éves korig, vagy azon túl, ameddig az anyának és a babának is jó, folytatódhat a szoptatás. Azt már tudjuk biztosan, hogy a COVID 19-el fertőzött édesanya szoptathat, ha megfelelő higiénés előírásokat megtartja. (kézmosás, maszk, fertőtlenítés). A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az anyatej nem terjeszti a vírust. Nincs szükség a szeparációra sem. COVID 19-el fertőzött babák is szopizhatnak és fontos is, hogy részesüljenek az anyatej jótékony hatásaiból. 

Hogy zajlik a szoptatási tanácsadás pandémia alatt?

Online térben dolgozunk (Skype, videochat stb), ezt most felelős és biztonságos döntésnek bizonyul, minél kevesebb kontakt és maradjon otthon, aki teheti elven vagyunk. Bármilyen szoptatással kapcsolatos felmerülő problémával professzionális IBCLC laktációs szaktanácsadót lehet keresni a járvány ideje alatt is az www.ibclc.hu oldalon megtalálhatók vagyunk.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

interjú

Minden kismamának üzenem: „Minden úgy lesz jó, ahogy végül lesz!”- Interjú a mindenórás Kelemen Zsófival

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
1
szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
digitális oktatás

#mutihogytanultok – Osszátok meg és nyerjetek, ne csak tapasztalatot

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek