Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
maszkviselés
Fotó: Pixabay
2020.06.18

Változott a WHO maszkkal kapcsolatos álláspontja!

Míg a koronavírus-járvány elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) amellett érvelt, hogy nincs igazán jelentősége a szájat és orrot eltakaró maszk viselésének, a fertőzés gyors terjedése láttán módosította álláspontját és mára azt képviseli, hogy a maszk kulcsfontosságú lehet a vírussal szembeni védekezésben. Ezzel egy időben a héten több országban is eltörlésre került a maszkviselési rendelet.

A WHO szerint még mindig fontos a maszk viselése

Módosította az Egészségügyi Világszervezet a szájmaszk-viselésre vonatkozó ajánlását azzal, hogy a védőeszközök használatát különösen javasolja olyan helyeken, ahol magas a koronavírus-fertőzöttek száma, illetve nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása – számolt be az MTI.

A WHO legfrissebb ajánlása szerint a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben és egyéb forgalmas beltéri helyeken továbbra is erősen ajánlott a védőeszköz viselése.

A WHO főigazgatója arra figyelmeztet ugyanakkor, hogy a maszk önmagában nem véd meg a fertőzéstől és sem a távolságtartást sem a rendszeres kézmosást nem helyettesíti.

Ausztriában megszűnik a maszkviselési kötelezettség

A 2020. június 15-én hatályba lépett rendelet értelmében több szektorban is megszűnt a maszkviselési kötelezettség Ausztriában. Így például nem kötelező mától a maszkviselés az élelmiszerüzletekben, az éttermekben és a hotelekben sem.

„A maszkokat azonban tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi ágazatban (  beleértve a gyógyszertárakat is)  és olyan szolgáltatóknál továbbra is viselni kell, ahol a minimum egy méteres távolság nem tartható fenn. Ilyen például a fodrászat, a kozmetika, ahol továbbra is kötelező a maszkviselés.”- írta a cyberpress.hu.

Enyhítések várhatóak hazánkban is

Eltörölheti a magyar kormány is a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön, legalábbis erre lehet következtetni Müller Cecília országos tiszti főorvos szavaiból.

Müller az operatív törzs hétvégi sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány szerdán dönt az időseknek fenntartott vásárlási sávról és a tömegközlekedési eszközökön előírt maszkviselésről.

A kormány május 4-ével írta elő a kötelező maszkviselést országosan, amit Budapesten Karácsony Gergely egy héttel korábban már elrendelt a BKK járataira. Budapesten a főváros dönt majd ennek esetleges megszüntetéséről, azonban jelenleg ezt nem tartják időszerűnek.

Ugyancsak megszűnhet az időseknek fenntartott 9 és 12 óra között idősáv is, amely eredetileg az idősek védelmét szolgálta.

 „Az a cél, hogy visszaálljon az élet a megszokott rendbe” – nyilatkozta pár napja Müller Cecília. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint az idősáv kezd teherré válni a boltokban, ahol egyre többen hagyják figyelmen kívül a korlátozást, ami így ellenőrzés híján leginkább a munkavállalókat hozza naponta hátrányos helyzetbe.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
DIY

Mosható szájmaszk házilag – így készítsd el, akár varrógép nélkül is!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
251 szavazat
Top
2
mosipelus

A pelenkÁZÁS ne az ázásról szóljon! – 5 szempont, hogy egyszerűen választhass mosipelust!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek