Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Mikor, ha nem most jött el az ideje, hogy kígyót melengessetek a kebleteken... izé, kígyót tartsatok otthon? A hobbiterrarisztika rejtelmeibe Demeter Attila vezet be bennünket.

Elolvasom
igenanya interjú

„Végig az volt bennem, hogy meg fog halni a gyerekem” – Félelem, depresszió és pánikbetegség az anyaság börtönében

Nehéz döntést hozott Réka, amikor elhatározta, hogy elmeséli a saját történetét. Nehéz, de nagyon fontos döntést. Ő ugyanis sok esetben máshogy élte meg az anyaságot, mint a többség. Vagy legalábbis azt gondoljuk, egészen addig, amíg meg nem kapirgáljuk picikét a felszínt és nem látunk be kicsit jobban a dolgok alá. Megszenvedte az anyaságot, az anyaságot, amely egyszerre amennyire csodálatos, annyira nehéz és fájdalmas is tud lenni. Szerintem ezt mind tapasztaltuk és tapasztaljuk is a mindennapjaink során. Réka esetében azonban erről többről volt szó. A harmincas évei elején járó fiatal édesanya ugyanis szó szerint bebörtönözte magát, magukat. Az anyaság börtönében pedig az életvidám, gyönyörű fiatal lányból alig pár hónap alatt egy depressziótól, pánikrohamoktól szenvedő, élni sem akaró nő lett. Hogy jutott el idáig? És hogy állt talpra mindezek után férje beavatkozásával és segítségével? Meséljen erről ő maga. Ez Fábián Réka igaz története.

Kezdjük azzal, hogy meséld el kérlek: milyen volt a gyermektelen, a nem édesanya Réka?

Ó, hát én egy nagyon független, szabad és pörgős életet éltem. 19 évesen elköltöztem otthonról, habzsoltam az életet, sokat utaztam. Imádtam az életem. Élni akartam. A férjemmel is habzsoltuk az életet. Buliztunk, színházba jártunk, utaztunk… Aztán 29 évesen a férjem pont egy színházi előadás után rám nézett és azt mondta: legyen gyerekünk. Ő akarta, ő mondta ki először, én meg mondtam, hogy jó, persze, miért ne. Vágjunk bele. Eufórikus állapotban bele is vágtunk, gondoltuk: mi sem könnyebb ennél. Csak hogy a gyerek nem akart jönni.

Meddig nem?

Egy évig. Teljesen kikészített. PCOS-em van, nem tudtam teherbe esni. Programra csinálni a gyereket, kvázi kényszer alatt, hát nem volt valami túl jó. De a gyerkőc nem jött…. Be kellett állítani a menstruációt gyógyszerekkel. Beállítottuk. Vártam, nem történt semmi. Aztán egyszer csak, 6 évvel ezelőtt, pont Mikuláskor, pozitívat teszteltem. Úristen, emlékszem, nagyon megijedtem. Vetettem is gyorsan a férjemmel még vagy egy tucat terhességi tesztet. Mind pozitív lett. Elmentünk az orvoshoz, ahol kiderült, hogy már 7 hetes terhes voltam. Már szívverése volt a gyereknek. Mondtam is neki: „Szia, Kristóf!” Tudtam, hogy fiú. Három héttel később, a 10 hetes vizsgálaton be is bizonyosodott, hogy tényleg az.

Pedig a 12. heti genetikai előtt nem jellemző. Bár Máténál mondjuk már mi is tudtuk addigra, hogy fiú.

Hát, nálunk az első genetikán más derült ki. Vagyis mást mondtak. Azt mondták, hogy valami nincs rendben. Akkor azt látták, hogy valami a köldökzsinórban nem működik, hogy 3 ér helyett 2 volt a köldökzsinórban. És akkor elkezdték sorolni, hogy milyen betegségei lehetnek. A 12. héten… De pár hét múlva már agyi cisztája is volt a gyereknek – az orvosok szerint.

Úristen…

Akkor még dolgoztam, de azt mondta az orvos, hogy maradjak szépen otthon pihenni, ne dolgozzak, mert így se biztos, hogy ki tudom hordani. És bármi megtörténhet, az is, hogy nem megfelelően fog fejlődni a gyerekem vagy esetleg megáll a fejlődésben.

És akkor a pörgős, életvidám Réka szobafogságra lett ítélve… Szegénykém, hogy bírtad?

Dolgozni nem dolgoztam, de sokat utaztunk. Élveztük továbbra is az életet. De az egész terhességem úgy telt, hogy folyamatosan asztalon feküdtem, vizsgálatokra jártam. De kitartottam, mondtam: bármi is lesz, megtartjuk. Erre azt mondták, hogy felelőtlen anyuka vagyok. Felelőtlen, mert amikor a genetikai ultrahangon kiderültek a problémák, én visszautasítottam a magzatvíz mintavételt, mondván, hogy mindegy mi van, a gyereket akkor is megtartjuk. Nem mondom, hogy élveztem a terhességet, leginkább emiatt, mert folyamatos félelemben éltem.

És akkor eltelt a 9 hónap…

… és napra pontosan, amikorra ki voltam írva, akkor meg is született a kisfiam.

Milyen volt a szülés?

Életem legkatartikusabb élménye volt. Komolyan. 3 ujjnyi tágulással érkeztem a kórházba, előtte pedig megmondtam a férjemnek: bármi van, meg tudom csinálni. Csak akkor császározhatnak, ha a gyerek vagy az én életem múlik rajta. Még fájdalomcsillapítót se kértem. Jó volt, és tudod, hogy miért? Mert hagytak szülni. Annyi mindent elvettek tőlem a terhesség alatt. De akkor, ott hagytak és ez olyan jó volt. Tényleg, csak ezt tudom mondani, még ennyi év elteltével is, hogy egy örök életre szóló élmény volt. 2015. július 31-én, pénteken fél 4-kor mentem be, hármat toltam és 9:20 perckor kint már a makk egészséges kisfiam.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2 3

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
15 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
194 szavazat
Top
2
meglepetés

5 év házasság és 3 gyerkőc után olyat tett a férjem, amire egyáltalán nem számítottam

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
238 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek