Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
slime
Getty Images
2020.01.14

Veszélyes a slime vagy sem? Íme egy ártalmatlan slime recept – inkább ezt készítsétek el!

Évek óta hódít a gyerekek körében a ragacsos, nyúlós anyag, a slime. Nekünk is van belőle, nem is egy, és már többször megfogalmazódott bennem a kérdés, vajon tényleg olyan ártalmatlan-e, mint amilyennek mondják.

Igazából akkor fogtam gyanút először, amikor két évvel ezelőtt a kislányom barátnője megosztotta velünk a „tuti szlájm” receptjét – ami garantáltan olyan, mint amit a boltban kapni-. Miután megismertük a titkos összetevőket, el is mentünk a patikába, hogy mindet be is szerezzük.

„Anyuka, biztos benne, hogy ezt oda akarja adni a gyerekének? Mert én nem tenném.”

– mondta a patikus, miután végigolvasta a listát.

„A bórax egyáltalán nem ártalmatlan anyag, egy bórvegyület, amely bőrön át felszívódik, és ha felgyülemlik a szervezetben, irritációt, hasmenést, hányást, görcsöket, hormonális problémákat okozhat, vagy akár károsíthatja a termékenységet és terhesség esetén a születendő gyermeket is.”- tette hozzá.

Mondanom sem kell, azonnal letiltottam a slime-projektet és hazaérve azonnal a géphez ültem, hogy rákeressek, mit írnak róla.

„2016-ban a kanadai kormány  egy közleményben hívta fel a szülők figyelmét a bórax veszélyeire, az ugyanis fejlődési rendellenességet és reprodukciós problémákat okozhat.”

– olvastam az egyik cikkben.

„Bár házilag is el lehet készíteni, készen a boltokban is árulják, egy brit fogyasztói egyesület pedig most arra jutott, hogy akár veszélyesek is lehetnek. Az egyesület 11 népszerű slime terméket vizsgált meg, és arra jutott, hogy közülük nyolcban a megengedettnél több bór van, sőt, az egyik terméknek az EU-ban megengedett négyszerese volt a bórtartalma.”- írta a BBC.

Miután tovább kutakodtam, arra is rábukkantam, hogy nem csak a kész, boltban kapható slime veszélyes, hanem a házilag készített is, feltéve, hogy a netről szedtük le a receptjét. Ezek fő alapanyaga ugyanis az iskolai ragasztó mellett a patikákban kapható bórvegyület, a bórax.

És akkor sem jobb a helyzet, ha a bórax helyett kontaktlencse-folyadékot használunk a slime-hoz,

ugyanis ennek is van bórtartalma, és pont ezért kapunk hasonló eredményt, ha ezt és nem bóraxot használunk.

Az Európai Unióban egy termék maximális bórszintje 300 mg/kg, ezért, ha amellett döntünk, hogy mégis slime vásárlására adjuk a fejünket, figyeljük a termék összetevőit és azok mennyiségét!

Vagy készíthetünk biztonságos slime-ot otthon.

A Today’s Parent ugyanis közzétette a műragacs ártalmatlan változatának receptjét,

melyhez mindössze kukoricakeményítő, víz és ételfesték szükséges.

Így készítsd el:

Mérj ki 125 ml kukoricakeményítőt egy tálba és adj hozzá nagyjából 60 ml vizet (annyit adj hozzá, amennyit pont felvesz). Ezután kézzel keverd össze és már kész is.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek